Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb adóval számol az állam

Sopron - Működőképesek maradnak a helyhatóságok 2010-ben a tervezett 120 milliárdos elvonás ellenére is.


Kevesebb lesz a feladatuk is – nyilatkozta portálunknak Molnár Csaba kancelláriaminiszter.

A GYSEV pénteki soproni sajtótájékoztatóján részt vett Molnár Csaba kancelláriaminiszter is, akit a jövő évi költségvetésről kérdeztünk.


– Miniszter úr, nyilvánvaló, hogy az ország 2010-ben kevesebb pénzből gazdálkodhat. Mennyivel lesz kisebb az elosztható közös torta?

– Számot nem tudnék mondani, ugyanis az egyik év nem hasonlítható össze a másikkal. Ugyanakkor adhatunk ennél világosabb választ is: a gazdasági világválság miatt 2009–2010-ben, a két év alatt összesen 7,5 százalékkal zsugorodik a hazai össztermék, a GDP. Ennyivel kevesebb jövedelem termelődik az országban, ebből eredően az államnak is biztosan kevesebb lesz az adóbevétele. 

– A kevesebb adóbevétel oka egyrészt a gazdasági világválság, de így van ez az unió összes országában – folytatta Molnár Csaba kancelláriaminiszter. – Másrészt hangsúlyoznám: 2010. január elsejétől hazánkban hatályba lép a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb mértékű adócsökkentése. Számításaink szerint 400 milliárd forinttal kevesebb adót fognak fizetni a cégek, az átlagos keresetű munkavállalóknál pedig mintegy másfél havi fizetés marad pluszban. Tehát most, amikor válságköltségvetést készítünk, akkor minden idők legnagyobb hazai adócsökkentését betonozzuk be a büdzsébe.


– A beharangozott 120 milliárdos elvonás miatt jövőre nem fognak-e összeroppanni a helyhatóságok? Sopront ez mintegy 700 millióval sújtja.

– A működőképességük nem lesz veszélyben, hiszen az összeg jóval kevesebb, mint 120 milliárd forint: az önkormányzati feladatokat szűkítjük, a járulékokat pedig csökkentjük, tehát jóval kisebb lesz a helyhatóságok kiadása is. Az önkormányzatok már hosszú évek óta keresik a kormányokat azzal, hogy túl sok az értelmetlen, bürokratikus helyhatósági feladat, amelyet el kell látni, de különösebb jelentőségük nincs. Most tehát ugyan kevesebb lesz az önkormányzatok támogatása, de ezeket az eddig ellátandó feladatokat kirostáltuk a rendszerből. Azt kiszámolták Sopronban, hogy mindezzel mennyit fognak megtakarítani? Nem korrekt, ha egy önkormányzat azt mondja: állam, ugyanannyi pénzt adjál, mint eddig, viszont nekem mint önkormányzatnak jóval kevesebbet kell költenem. Ezt akár a közpénzekkel való felelőtlen gazdálkodásnak is nevezhetnénk.


Molnár Csaba kancelláriaminiszter: ˝A Fidesz miatt nem lesz 2010-ben kisebb parlament.˝ Fotó: Magasi
Molnár Csaba kancelláriaminiszter: ˝A Fidesz miatt nem lesz 2010-ben kisebb parlament.˝ Fotó: Magasi

– Mit tesz a kormány, hogy a kórházigazgatóknak ne kelljen a lehetetlen finanszírozás miatt éhségsztrájkba fogniuk?

– Az egészségügyi intézményeknél is – amely szféra 2010-ben 730 milliárdból gazdálkodhat, így eleve 15 milliárd forinttal fog többet kapni az ideinél – ott lesz jövőre a járulékcsökkentés, s ez 18 milliárddal kevesebb kiadást jelent  számukra.


– Mi a véleménye arról, hogy felezzék meg a köztulajdonban lévő cégek vezetőinek bérét?

– Keveset beszéltünk róla, de már most maximáltuk az állami vezetők fizetését. Bizonyos összeg felett kötelező a cégvezetőknek pénzt átutalni a krízisalapba, s ezt folytatni is fogjuk. Eddig  4,3 milliárd forint gyűlt össze.


– Gyurcsány Ferenc decemberben azt javasolta: a takarékosság jegyében  az országgyűlési képviselők száma 199 legyen 386 helyett. Foglalkoznak még  a kérdéssel?

 – A parlamentben beterjesztett indítványt a Fidesz nem támogatta, pedig ehhez kétharmados többség kell. Így az alkotmány és a választójogi törvény módosításának folyamata az ellenzék magatartása miatt gyakorlatilag el sem kezdődhetett.

Olvasóink írták

 • 1. egysoproni_ 2009. október 05. 10:45
  „"...Az önkormányzatok már hosszú évek óta keresik a kormányokat azzal, hogy túl sok az értelmetlen, bürokratikus helyhatósági feladat, amelyet el kell látni, de különösebb jelentőségük nincs. ..."
  Kevesebb munkáért kevesebb pénz, nemtudom mit nem lehet ezen érteni miközben Sopron városa a töketlenkedésének köszönhetően 250 millió Ft-ot fizet ki az új hulladéklerakóra és addig is havi 20 millióért szállítja a szemetet Ajkára. A mélygarázs még mindig ingyenes holott lehetne belőle pénzt kovácsolni. 80 millió Ft volt az álítólagos javítási munka ami nemtudom miből tevődött össze. Ja és ott vannak az elvesztett perek 100 millió nagyságrendben. Ha mindezeket összevetjük talán még össze is jön az 700 millió Ft minusz amivel kevesebbet kap a város jövőre. Felelős gazdálkodással nembiztos, hogy sokkal kevesebb pénz maradna a városban 2010-ben mint idén. Sőt! Igaz talán sokkal több sem.

  "...a takarékosság jegyében az országgyűlési képviselők száma 199 legyen 386 helyett...."
  "...a Fidesz nem támogatta..."
  Miről beszélünk? Könnyű szidni az éppen hatalmon levőket miközben a másik fél nem szavazza meg az adott javaslatot. Miért is nem? Mert kormányzásra készülnek és ha kisebb a parlament akkor nekik és bandájuknak is kevesebb jut ezt meg ugye mégsem akarják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esterházy Művészeti Díj – első forduló

Az Esterházy Magánalapítvány gazdag gyűjteménye az Esterházy hercegek több mint 400 éves gyűjtői szenvedélyén alapul és egyben bizonyítékául szolgál a család mecénási tevékenységének. Tovább olvasom