Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Kevés a terasz Sopronban, pedig népszerűek

Bár az időjárás néha még megtréfálja a járókelőket, napsütésben gyorsan benépesülnek a vendéglátóteraszok.

Ezt támasztja alá portálunk rögtönzött közvélemény-kutatása is, amely szerint a járókelők – legyenek azok akár soproniak vagy éppen külföldiek –, ha tehetik, szívesen pihennek meg egy-egy vendéglő teraszán. A helyismerettel rendelkezők egyetértettek abban, több ilyen is hívogathatná a látogatókat.

Az önkormányzat szerint is kevés a vendéglőterasz, ezért már két évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy az éttermet, kávézót üzemeltetők ötven százalékkal olcsóbban vehetik igénybe a vendéglátóhely előtti közterületet. Ezzel is ösztönözni szeretnék a vendéglátó-ipari egységeket a terasznyitásra. Jelenleg, helyszíntől függően, napi nettó 6–17 forintba kerül a teraszok négyzetméterenkénti bérleti díja. Az idei szezonra eddig közel 800 négyzetméteren, mintegy húsz teraszt engedélyeztek. Ez a szám az igazi idegenforgalmi szezon kezdetéig nyilván még növekedni fog.

A Várkerület söröző terasza gyorsan benépesült a nyitást követően. Fotó: M. D.
A Várkerület söröző terasza gyorsan benépesült a nyitást követően. Fotó: M. D.

A teraszok nyüzsgőbbé teszik a városképet, véleményem szerint több is elkelne belőlük - mondta Puskás Péter.
A belvárosi környezetben egy szabadtéri egység megnyitásához mindenekelőtt a műemléki hivatal engedélyét kell beszerezni. Nem mindegy, milyen a burkolat és a bútorzat. Még a székek, asztalok, napernyők típusát is meg kell adni. Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb terasz a Széchenyi téri cukrászda előtt üzemel. Dömötöri László tulajdonos elmondta: örülnek a kedvezményes bérleti díjnak, mert így is mintegy 280 ezer forintot fizetnek szezononként a közterület használatért.
Persze amikor jó idő van, behozza az árat. Az üzletember azt is elmondta, Sopronban szerencsére nem kell csendrendelettel korlátozni a nyitva tartást. Az itt élők tudják, az igényes teraszok sokat javítanak a városképen, és úgy tűnik, a vendégek is ismerik a mértéket.

A Várkerület söröző nemrég egy százötven négyzetméteres, nyolcvan vendéget befogadni képes terasszal bővült. – Az első benyomások kedvezőek, bízunk benne, hogy teraszunk üde színfoltja lesz Sopronnak – mondta Puskás Péter tulajdonos. – A teraszok nyüzsgőbbé teszik a városképet, véleményem szerint több is elkelne belőlük, ez csak fokozná a hangulatot. Nyugat-Európa-szerte az a törekvés, hogy a belvárosok élhetőek legyenek, és ebben az önkormányzat is partner.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Bübüke 2010. május 20. 11:11
  „A Puskásék eddig is az épület előtti alsó járda teljes szélességét használták, gyakorlatilag a gyalogosok onnan ki voltak tiltva. Az autóik állandóan a szervízúton parkoltak és parkolnak ma is. Megjegyzem, a teljes udvaruk egyébként is kerthelyiség. Kérdem én: mi indokolta ezek mellett, hogy a Várkerület egyetlen virágágyását a kedvükért megszüntették??. Ilyen városvezetés nem érdemli meg, hogy díjat kapjon a Virágos Városok versenyén.
  Minden környékbeli vendéglős autója (ételszállítója) kijelölt parkolóban parkol, kivéve a PUSKÁSÉKÉ. Nem telik nekik éves parkoló bérletre? Gyűjtsünk a SZENT TEHÉN PUSKÁSÉKNAK!!!”
 • 32. intar 2010. május 18. 19:04
  „27.bringás
  Guiness is? Ezt az autó meg forgalomkitiltást pedig meg kéne gondolni! Mi is vezetett a belvárosi üzletek ,vendéglők elnéptelenedéséhez? Csak nem az ,hogy az emberek többsége már csak autóval közlekedik? Talán csak nem azért ,mert az összes bevásárlóközpontot és a lakóövezeteket ,lakóparkokat a világ végére építették?Csak ,nem azért mert nem lehet tömegközlekedni a városban? Nem csak dirigálni kéne ,hanem meggondolni, hogyan lehetne élhetőbbé tenni a belvárosiak számára is a környezetet.Bármilyen furcsa ,de ott is csak emberek élnek és szeretnének ott élni!”
 • 31. Outsider 2010. május 18. 17:54
  „..én ezt nem értem..az ország egyik legszebb, ám nem túl nagy ékszerdoboza Sopron..és egyesek a szörnyű belvárosi autóforgalom fenntartásában érdekeltek?..egy olyan városban, ahol a szűkebb belvárosban gyalogosan is könnyen és gyorsan elérhető minden?
  Ha rajtam múlna, a történelmi belvárost sorompóval zárnám le...mint Budán a Várnegyedet...és fizessen, aki autóval akar mindenáron bejutni oda...(persze az ott lakók kedvezményt kapnának)..
  A Széchenyi teret is megtisztítanám az autóktól...rémes az összes terasz, elviselhetetlen a zaj és a kipufogógáz! Más városokban is sikerült megoldani az elkerülő autóforgalmat!..miért pont itt ne lehetne?? Sokkal, de sokkal jobb lenne itt az élet! (pedig most se olyan rossz..:))”
 • 30. beleptem 2010. május 18. 15:01
  „elsősorban nem a patkányoktól kellene félteni a székeket és az asztalokat. Sokkal inkább a rongálóktól.”
 • 29. info2009* 2010. május 18. 12:41
  „A Varkeruletbol ki kell tiltani a forgalmat.
  A teraszokra kitett asztalkota es szekeket pedig minden este le kellene takarni valami foliaval, hogy a patkanyok ne setalgassanank ejszaka kozottuk es rajtuk, felszedegetve az etelmaradekokat. Sopron belvarosa tele van patkanyokkal, igy mindenki gondolkozzon, mielott leul valahova.”
 • 28. topi36 2010. május 17. 20:11
  „A Puskásék és a többi vállalkozó kemény adóforintjaiból van talán rá lehetőség,hogy élhetőbb szebb legyen a városunk.Ezért még a pólómon is reklámoznám.
  Topi”
 • 27. bringás 2010. május 17. 19:57
  „10. intar.
  Te nem nagyon jársz egyikbe sem, mert sör is van a Dömötörinél. Csak hogy tudd!
  De a többiben igazad van, egyet értek veled.”
 • 26. beleptem 2010. május 17. 18:00
  „de egyáltalán minek van a várkernek átmenő forgalma, egy belvárosnak ??

  egyébként magát a tényleges belvárost kéne fejleszteni, elegáns üzletek, kávézók, éttermek teraszokkal és onnan végleg kitiltani az autókat.

  egy alagút a várker alatt meglehetősen utópisztikusnak hangzik, előbb lesz a fertőn és a tómalmon aqua park :)”
 • 25. fmarco 2010. május 17. 17:46
  „Pont ezért lehetne egy vitafórumot, vagy valamit rendezni ezügyben, mert jó dolog erről beszélni a szűkebb hazájukért gondolkodó emberekkel. Sajna itt nincs rá lehetőség igazán. Én csak ismételni tudom magam, nincs a várkerületnek alternatív útvonala, ami helyettesíthetné az itt átmenő forgalom egy részét. Amíg ez az elsődleges probléma nem oldódik meg, addig sajnos nem lehet kiváltani. Én ezt így érzem igazából... Néha kénytelen az ember a várkerületet használni.”
 • 24. modernsopron 2010. május 17. 16:34
  „fmarco, értem, évek óta azt állítják be sopronban. szerintem nem igaz. más városokban is oldották meg. söt nagyobb városokban mint sopron. sopron el kell döntönnie - szeretné egy élhetö, szép belváros + egy exklúszív, szép bevásárlási körút, amelyet ide vonzza a jövöben ausztriából és magyarországról embereket, vagy inkább egy autópálya a városmagban, ami tönkre teszi nem csak a levegö minöségét, hanem az épületeké is.
  a villamoshoz: persze hogy nem volt profit-üzlet annak idején, és hosszab volt az út néha, mint gyalog, meséltek idösebb soproniak, de ilyen híbák manapság már nem fogják elkövetni, remélhetöleg.

  ps. a forgalmat a környezö útakon is lehet korlátozni, lassabbá tenni, és nincs semmi probléma. a jövöben csak azt menjen át a város központon, akinek itt dolga van, és nem mert rövidebb az út.”
 • 23. modernsopron 2010. május 17. 15:51
  „csak másképp kellene vezetni a vonalat most, és biztosan jól müködne:
  http://villamosok.hu/nza/sopron/index.html”
 • 22. fmarco 2010. május 17. 15:46
  „A világért se szeretnék vitatkozni, csak kiegészítésképpen inkább: a villamost nem véletlenül szállították át Sz.helyre anno. Nem volt nyereséges egy ekkora (akkora) városnak. Nem látom át, hogy most miért lenne nyereséges. Szép, meg környezettudatos, de ez az a két tényező, ami a pénzt nem mozdítja meg. Lehetne azonban elektromos buszokat közlekedtetni a várkerületen, de az meg nem oldaná meg a forgalom csökkenését. Ha az autósokat átkényszerítjük a sokkal szűkebb, és nevetséges vonalvezetésű környező utakra, akkor az ott élők életét keserítjük meg. (és akkor ne beszéljünk a növekvő balesetekről, egyéb káros tényezőkről).”
 • 21. modernsopron 2010. május 17. 15:40
  „megoldások a várkerületre:
  1a. NEM föld alá vezetni a forgalmat, hanem kevesebb forgalom kell ! VILLAMOS KELL ÉPÍTENI AZ ÁLLOMÁSTÓL A PLÁZÁIG, és bicikli-útakat !!! Száz évvel ezelött is volt villamos Sopronban, miért nem lehetne most is ?
  SOPRON A ZÖLD VÁROS! MiÉRT NE ? http://villamosok.hu/nza/sopron/
  ez egy környezetbaráti, jövö-mutató projekt lehetne, amivel sok díjt nyerne el a város.
  1. gyalogló-zónák ! az egyik a kisvárkerületen és a másik a széchenyi téren át a pannóniáig. hisz ezek a legszebb részek. a többi részeken mehetnek az autók, de nem körülötte. más városokban is oldották meg a forgalmat, miért ne sopronban ? mindig ez a kifogás, hogy nincs másik gyürü-út stb. én még emlékszem, amikor györben nem volt gyalogló-út, vagy eisenstadtban! most ott is vannak, az autósok mindent megszokják. miért nem készítik felmérést, hogy mennyi felesleges autó-forgalom van a várkerületen! biztos vagyok benne, hogy nem mindenki arrafelé kell mennie. vannak másik megoldások is. sokan csak "nézegetni" mennek autóval a várkerre.
  2. kevessebb forgalom, forgalom-korlátozás ! a mostani helyzet szörnyü, büdös, szenyezett a levegö, túl gyorsan mennek a buszok, nincsenek bicikli-útak, mindenhol az autósok dominálnak. egyszerüen nincs öröm ott vásárolni, sétálni, promenálni, vásárolni.
  3. össze kell fogni a kereskedöknek, és közös marketinggel kell a vevöknek mutatni, hogy mi az elöny a belvárosnak.
  4. több zöld bolt, bio-bolt, jó minöségi boltok kellenének. a mostanik már jók, de még több belölük! így megéri a belvárosban vásárolni. több olyan speciális üzlet ami egy multi nem kinálhat. peldáúl látvány-pékség, szép divat-üzletek, éttermek (csak nagyon rossz éttermek vannak most arrafelé...amelyek nem nagyon csábítóak...)
  5. nagy márkák is kell a várkerületre jönni - H&M, Tchibo, könyvesboltok, kávézók, stb.
  6. a volt piactéren megint piac kellene tartani, és rendezvényeket lebonyolítani !

  de minterre önkormányzati akarat kell, ami pillanatnyilag nem lehet se látni, se érezni.

  az új fö tér és petöfi tér nem oldja meg a belváros problémait !”
 • 20. Csetneky 2010. május 17. 15:27
  „A terasz mindenképpen jó dolog, de 1-2 méterre üldögélni a legnagyobb autóforgalomtól, hát nem tudom, nekem nem jön be.”
 • 19. szjuci 2010. május 17. 15:21
  „Éljen Szeged a rengeteg virággal és terasszal :)”
 • 18. fmarco 2010. május 17. 13:08
  „A részleteken lehet beszélgetni, de ahogy most van, az nagyon nem jó. Az illetékeseknek rá kéne jönniük, hogy Sopron településszerkezete speciális sok szempontból, pl. várkerület tranzitforgalmát ha megszüntetjük, akkor nincs külső gyűrű, ami levezetné a forgalmat, nincsenek alternatív útvonalak. Én ezért gondoltam a föld alá vinni a Várkerületet, felül egysávos szervízúttal középen (cask áruszállítás). Jelenleg az alternatív útvonalak (körgyűrűk, sugárutak) kiépítése, tereprendezése nagyságrendekkel többe kerülne szerintem, mint a föld alá vitel. De lehetne erről valami fórumot rendezni, érdekes téma.”
 • 17. naplopo 2010. május 17. 11:54
  „#16
  vagy ezt csináljuk, vagy a még több multit kell ide hozni, és bezárni a Várkert”
 • 16. Filtec 2010. május 17. 09:50
  „ 
   
  Re: #15

  "Amúgy régi vesszőparipám, h sok milliárdért le kell vezetni az autóforgalmat a Várkerületen a föld alá,"
  Ez nem megoldható.

  Szerintem a Várkerületen az lenne a jó, ha csak középen lehetne autóval közlekedni, a 2 egyirányú úttestet egy szintbe hozni a járdával, sétálóutcává átalakítani, éttermek, sörözők, kávézók, butikok... részére.
  Ide áruszállítás 6-8 és 22-23 óra között jöhetne be.
   
   
   ”
 • 15. fmarco 2010. május 17. 09:17
  „Aki evett már Rómában igazi (tehát nem drága nyolccsillagos) trattoriában kint a teraszon, az tudja, hogy a legtöbb ilyen terasz a keskeny járdán van elhelyezve, a parkoló autók mellett, némelyik szinte az úttesten(!). (pl.: Via Celimontana - a Colosseum közelében). Ezzel nem azt akarom mondani, h Sopronban ezt kéne követni, de ha ott lehet ilyet csinálni, és marha jót enni (életem legfinomabb Lasagne-ját, meg Pasta-ját), akkor ideig-óráig itt is lehet. Amúgy régi vesszőparipám, h sok milliárdért le kell vezetni az autóforgalmat a Várkerületen a föld alá, felül pedig CSAK teraszok szinte ingyen, nameg egy mélygarázs.”
 • 14. bobo 2010. május 16. 21:22
  „Van rendes terasz a városban?
  Nincs, de igény, az lenne rá.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágot lopott, de lebukott - bocsánatkérő levelet küldött

Egy várkerületi kávéház udvaráról vitt el palántákat egy férfi. A belső teret figyelő kamera… Tovább olvasom