Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Két tonna lőszer robban

Csütörtökön délután robbantják fel azt a közel kéttonnányi robbanószerkezetet, amelyet a tűzszerészek Szojka Péter járőrparancsnok irányításával szedtek fel Nagycenk határában az Ikva partján.

A Magyar Honvédség tűzszerészei – amint arról a Kisalföldben már beszámoltunk – hétfőn délután érkeztek Nagycenkre, hogy a második világháború utolsó napjaiban, a németek által hátrahagyott lőszereket – amelyeket 57 éve rejtett magában a föld – megsemmisítsék.
Szojka Péter zászlós vezetésével hatan láttak munkához, hogy először a legkritikusabb körzetet, egy közel 18 ezer négyzetméteres területet – amelynek középpontjában egy valamikori itatótó áll – tisztítsanak meg a veszélyes lőszerektől, lövegektől.
– A feladat végrehajtását útkialakítással és hídépítéssel kezdtük, majd bozótirtással folytattuk, hogy egyáltalán megközelíthessük a területet – mondta néhány percnyi szünetet tartva a munkában a járőrparancsnok. – A helyi önkormányzattól kaptunk eszközöket, hiszen ezt a részt méternyi magasan benőtte a gaz és a sás.

Szojka Péter ismerősen mozog a terepen, hiszen az elmúlt év májusában szintén az ő irányításával már jártak itt a tűzszerészek. Akkor közel 1000 kilogramm lövedéket robbantottak fel a közeli homokbányában.
– Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mennyi robbanóanyag vár ránk, csak becslésekre hagyatkozhatunk. Jelenleg az egykori itatóban dolgozunk. Minden lépésre vigyáznunk kell. Eddig 85 darab hetvenöt milliméteres tüzérségi lőszert, 170 harminc milliméteres puskagránátot és 200 tojás- és kézigránátot emeltünk ki a földből. Csütörtök délig ugyanennyire számítunk ezen a területen, így mintegy másfél-két tonna felrobbantására készülünk.
A tűzszerészek az Ikva mellett egy ideiglenes, szögesdróttal elkerített tárolóhelyet alakítottak ki. Ide hordják a lövedékeket szigorú, éjjel-nappali őrizet mellett. A látvány önmagában is sokkoló hatású.
– Ezen a területen azért más és veszélyesebb a feladat, mert nem egy robbanótestről van szó, amelyet mondjuk kifordított az eke, hanem szinte minden rög és bokor alatt akad egy – folytatta Szojka Péter. Elég egy óvatlan mozdulat és máris felrobbanhat valamelyik.
A Kisalföld megtudta, a robbantásra – rendkívüli óvintézkedések mellett – ma délután kerül sor. A tűzszerészek azonban a jövő héten még visszatérnek, hogy folytassák a térség „fertőtlenítését", mert a feltételezések – és méréseik szerint – még bőven akad munkájuk.

Korábban:

Tonnányi robbanószerkezetet is rejthet a föld (2002-08-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekvita késszúrással

Túl van az életveszélyen M. Cs. óhermesi lakos, akit hétfőn szomszédasszonya, Gy. I. kétszer,… Tovább olvasom