Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kései szüret a borvidéken

Mézédessé aszúsodott a zöld veltelini azon az egyharmad hektáron, amelyet tegnap szüreteltek – utolsóként a borvidéken
Mézédessé aszúsodott a zöld veltelini azon az egyharmad hektáron, amelyet tegnap szüreteltek – utolsóként a borvidéken – Iváncsics Zoltán szőlőjében. A fürtökön a szemek 60–80 százalékban mazsolásodtak, a nemes penész megtette jótékony hatását. Miközben járjuk a ködfelhőben úszó szőlősorokat, Iváncsics Zoltán arról mesél, milyen nagy értéke a borvidéknek a zöld veltelini, amely itt, a Fertő partján szépen díszlik és alkalmas arra, hogy kései szüretelésű bort (is) készítsenek belőle.

A borvidéken nagy hagyománya van a kései szüretelésű és aszúborok készítésének, a hagyományt elsősorban az ausztriai Ruszton ápolták és ápolják, de az elmúlt években egyre több soproni borász is készít kései szüretelésű bort, sőt, aszút is.
– Idén egyharmad hektáron hagytunk fenn zöld veltelinit, hogy különleges minőségű bort készíthessünk – mondja a neves borász.

– Mindenki, aki kései szüretelésű bort szeretne készíteni, nagy kockázatot vállal, hiszen akár egyetlen napon is múlhat, hogy tönkremenjen a termés – mondja Iváncsics Zoltán borász. – Ekkora területről rendes szüret idején átlagosan 40–45 mázsa szedhető, most talán 12–15 mázsa lesz. Ebből mintegy 600–700 liter bor készíthető. A must cukorfoka 30–32. A bor maradék cukorfoka várhatóan 80–100 gramm lesz.
Már délidőben járunk, amikor az utolsó fürt is kannába kerül. Iváncsics Zoltán számára is befejeződött az idei szüret, hogy aztán folytatódjék a munka, a borkészítés művészete a pincében.

Különleges borok

A késői szüretelésű bor túlérett bogyókból készül. A nemes rothadás következtében a fürtökből már csak kis mennyiségű must préselhető ki. Az ilyen bor tartós illatában az aszúkra jellemző botritiszes illat az uralkodó.

A jégbor olyan borkülönlegesség, amely a tőkén megfagyott túlérett szőlő fagyott feldolgozásából származik. Rendszerint három napig legalább –7 foknak kell lennie, és csak ekkor lehet szüretelni. Ilyenkor a bogyókba már nincs cukorbeáramlás, de a fagy következtében elhalt bogyóhéjon keresztül fokozottabb a párolgás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűség ünnepe Sopronban

Az 1921-es soproni népszavazásra emlékezve tartották meg a hűségnapi rendezvényeket csütörötkön. Tovább olvasom