Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Karantén alatt a méhcsaládok

Hanság déli részén már karantén alatt vannak a méhcsaládok. Pont a legrosszabbkor, hiszen kezdődik a téli felkészülés, a zárlat esetén pedig nem lehet elszállítani a kaptárokat.

Úgy tűnik, idén nincs szerencséje a méhészeknek. Rosszul indult az év, gyorsan levirágoztak a növények, a közelmúltban pedig ismét megjelent a nyúlós költésrothadást okozó baktérium a méh családoknál.

A méhek esetében ez azt jelenti, hogy a kórokozó befészkeli magát a kaptárba, amitől az egyedek szaporodásképtelenné vállnak. (A fertőzött méz emberi fogyasztásra veszélytelen.) A méhészek szerint a Hanságban rossz volt az idei szezon, a családok nem tudták az átteleléshez szükséges mézet összegyűjteni. Így szükség lesz az etetésre.

Három évvel ezelőtt 120-130 családot kellett elégetni a betegség miatt. A baktérium most nem koncentráltan, hanem elszórva jelentkezik. Idén nagy területen fertőz, de csupán néhány családot. A Hanság déli részén már érvényben van a karantén. Az északi területekre is számos méhész helyezte ki a kaptárait. Nem csupán megyénkből, hanem Gödöllőről, Balassagyarmatról is jöttek ide gazdák. Ők megnyugodhatnak, ugyanis ezeken a helyeken még nem jelent meg a betegség. A Kisalföld információi szerint ezért további területekre nem kell kiterjeszteni a zár alá vételt.

A cikk a Kisalföld napilapban bővebb terjedelemben olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult utcákat adtak át Sopronban

119 millióból újult meg a Halász, Jégverem, Paur Iván és Szeder utca Sopronban. Tovább olvasom