Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Karácsonyi hangulat költözik a kastélyba

Mézeskalácssütők, foltvarrók, üvegművészek és még számos más mesterség pavilonja várja az „Advent Eszterházán” című rendezvény pénteki megnyitóját a fertődi Esterházy-kastély franciakertjében.
Karácsonyi hangulat, emlékeket felidéző illatok, ízek és sokféle program fogadja mindazokat, akik december 23-ig ellátogatnak a főúri környezetbe. A schönbrunni karácsonyi vásár hangulata adta az ötletet és a mintát a fiatal fertőszentmiklósi házaspárnak, hogy belevágjanak és megvalósítsák a reményeik szerint hagyományt teremtő, fertődi karácsonyváró programsorozatot.

– A férjem osztrák származású, a határ közeli Gálosról (Gols) került Fertőszentmiklósra, miután összeházasodtunk. Két gyerekünk közül az idősebb, Dávid óvodás, őt a hét két napján az édesapja szülőfalujába hordjuk oviba – meséli Leitnerné Ács Jutka. – Azt tapasztaltam Ausztriában, hogy az ottani gyerekeknek sokkal több élményben van részük. Szülőként úgy gondoltam, jó volna mindezt átadni, így több program szervezésébe is belekezdtem. Karácsony előtt Bécsben is megfordultunk már és azt vettük észre, hogy a schönbrunni adventi vásárban minden harmadik ember magyar. Férjemmel, Herberttel arra gondoltunk, hogy a fertődi kastély is alkalmas és szép helyszín lenne egy hasonló rendezvény megvalósításához.

A szervezés hónapjai

– Nagy munkát vállaltunk, amikor belefogtunk a szervezésbe. Áprilisban kezdtünk el engedélyeket beszerezni, támogatókat, résztvevőket keresni. A kastélyt kezelő Műemlékek Állami Gondnokságával együtt arra törekedtünk, hogy kiszűrjük a műemléki környezetnek nem megfelelő színvonalú jelentkezőket, árusokat és előadókat egyaránt. A ma nyíló rendezvénysorozat során csütörtöktől vasárnapig minden héten, egészen december 23-ig sokféle rangos műsorban lesz részük a látogatóknak.
A kastély franciakertjében mintegy húsz pavilont állítottak fel.

– Minden évben más-más alapítvány kap helyet a rendezvényen, elsőként a Fénysugár Alapítvány kapott lehetőséget, hogy a tagok által készített tárgyakat kiállítsák, eladják – meséli Leitnerné. – Hétfőtől péntekig délelőtt tíz és este hét óra közt, hétvégén este nyolcig lesz nyitva a vásár, melyre – ahogy az előadásokra is – a belépés díjtalan. A műsorok zöme hétvégén lesz, bemutatkoznak a környék amatőr együttesei, de profi művészek, mint például a csornai Garabonciás együttes, a szombathelyi Varnyú Country és Szandi is fellépnek majd. A soproni fúvósok mellett ausztriai fúvószenekarok is örömmel vesznek részt a rendezvényen.

Meglepetés, nem csak gyerekeknek

– Szűk Norbert győri festőművész a rendezvény során végig kiállított festményét advent negyedik vasárnapján elárverezzük, a bevételt pedig a kastély felújítására ajánljuk fel. Mikulás napján nagy meglepetés várja a gyerekeket, hiszen az égből(!) érkezik Eszterházára a Mikulás. Hogy hogyan, az majd kiderül…

Adventi programok

Az „Advent Eszterházán" című hagyományteremtő programsorozat ma nyitja meg kapuit az Esterházy-kastély franciakertjében, délután fél 5 órakor. A belépés díjtalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutott szépségek

A Miss Universe Hungary 2004 szépségverseny soproni regionális elődöntőjét tegnap este rendezték a… Tovább olvasom