Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Karácsony a Tómalom úton

Sopron - Lesznek, akik a karácsonyt munkával töltik, és lesznek, akik egy zárt intézmény falai között. Mert az az otthonuk. Mégis lehet szép és tartalmas az ünnep. Mint ahogy a Fogyatékos Gyermekek Otthonában is.
Karácsony fényei ragyogják be az utcákat, tereket, kirakatokat, ünnepi készülődés hatja át szívünket-lelkünket. A szeretet ünnepének éjszakáján, az otthonokban felcsendül az ének és énekszó szűrődik ki ilyenkor egy városszéli otthonból is, bár itt, a Tómalom úton az átlagostól nagyobb létszámú család lakik. Százhatvanöt fogyatékkal élő gyermek és felnőtt.

A Fogyatékos Gyermekek Otthona lakóinak születésekor a reményteljes várakozás helyét a félelem, az aggodalom és a teljes kétségbeesés vette át. Mégis különleges emberkék ők, akik nyitott szívvel fordulnak a világ felé.

Nem kellett sok. Egy nyakra tekeredett köldökzsinór, egy aprócska génhiba és kiszolgáltatottan, sokszor elhagyatottan élnek a világban. A gondozók úgy tapasztalják, egyre kevesebben látogatják hozzátartozójukat. Ugyan van, akit hazavisznek karácsonyra, de gyakori, hogy még aznap este vagy másnap vissza is hozzák az intézménybe. Ez fáj az otthon kis és nagy lakóinak, zaklatottak lesznek, harsányak, csak így tudják kimutatni, hiányzik családjuk törődése, szeretete. Ilyenkor még inkább felértékelődik ápolóik, gondozóik munkája, akik nem csak az egészségüket felügyelik, a higiéniás feltételeket biztosítják, a fejlesztésüket végzik. Többet tesznek ennél. Szülőpótlékok, szeretetgenerátorok, segítők a mindennapokban. Munkájuk felbecsülhetetlen. Olyan szívmelengetően szólnak a gondozottjaikhoz a hároméves kisgyermektől az ötvenegy éves felnőttig, olyan odaadással fordulnak feléjük, ami megfizethetetlen. Az anyagi megbecsülésük hiányzik is...

Karácsony közeledtével ünnepi pompába öltöztették az intézmény mind az öt gondozási részlegét.
Karácsony közeledtével ünnepi pompába öltöztették az intézmény mind az öt gondozási részlegét.

Karácsony közeledtével hetek óta tart a falak között az érzelmi ráhangolódás. Ünnepi pompába öltöztették az intézmény mind az öt gondozási részlegét. Szerencsére vannak olyan jó szándékú cégek és magánszemélyek, akik adományaikkal segítik meghitté varázsolni az otthon lakói számára az ünnepet. Jutott karácsonyfa is mindenhova. Németh Imre egykori kolléga felajánlásában érkezett az öt gyönyörű fenyő. Feldíszítésükben már az apró, remegő gyermekkezek is segédkeztek.

Ma este csillogó szemmel fogják körülállni a karácsonyfát, és várják az ajándékokat. A játékokat, ruhákat, édességet. És azt, ami nem kézzel fogható anyagi valóság: a szeretetet, odafigyelést, gondoskodást.

Az ünnepi időszakban csökkentett létszámmal működik az otthon. Egy gondozónőre 10–12 gondozott jut. Fáradságos, mégis tevékeny, szép karácsonyuk lesz. Mert ahogy M. Chappel mondja Ima című versében: „Áldottak mindazok, akik kérés nélkül is megértenek minket. Áldottak mindazok, akik elfelejtik testem tökéletlenségét és csak a lelkem látják. Áldottak mindazok, akik olyannak szeretnek, amilyen vagyok, és nem gondolnak arra, hogy milyen lehettem volna..."

Olvasóink írták

 • 1. anca 2008. december 26. 09:52
  „Őrzök egy csokrocskát, néhány szál rózsa piros szívben. Halmozottan sésrült kislánytól és édesanyjától kaptam évekkel ezelőtt.
  Őrzöm a kicsi lány mosolyát, az odasimulást, a görcsös kapaszkodást.
  Őrzöm az édesanyja fáradt, párás, mégis erős tekintetét.
  Elgondolkoztatott: mi az én terhem, felelősségem ehhez képest?! Ezt a testi-lelki terhet soha nem lehet letenni, jó esetben meg lehet osztani ideig óráig.
  Mit tehetünk értük? Meg lehet, meg kell találni a módját a magunk eszközeivel!

  A hivatalból helyzetben lévőket pedig kérjük szépen, ne hagyják magukra őket!

  (Köszönöm t. Szerkesztőség!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronért emlékérem dr. Jámbor Lászlónak

Sopron - Sopronért emlékérmet vehetett át a hűségnapi díszünnepségen dr. Jámbor László, a Tanulmányi… Tovább olvasom