Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Kaput szereltettek a Győri úton az átjáróra

Sopron - Napnyugtától reggelig kapu zárja el az átmenő forgalmat a Csengery utca és a Győri út közötti átjárónál. Emiatt nagyot kell kerülnie a kórházból vagy a kórházba igyekvőknek. Az ingatlantulajdonosok szerint jogos lépésről van szó.
Többen is felháborodott hangon közölték, milyen dolog az, hogy a Csengery utcai körforgalomnál a buszmegállótól már nem tudnak a legrövidebb úton eljutni a kórházhoz. Annál a háztömbnél, amely éveken keresztül „átjáróként" üzemelt, most kaput szereltettek fel. Így napnyugtától egészen reggelig lehetetlenné vált az átjutás. Emiatt sok idős, beteg embernek kell csomagokkal kerülnie, hogy felkeresse a kórházat vagy onnan a buszmegállót.

A háztömb érintett lakói közül a megkérdezettek jogosnak – ha nem is minden esetben emberségesnek – tartják ezt a lépést. Mint mondták, az átjárót sokan nemcsak átjárónak, hanem gyakran mellékhelyiségnek vagy épp illegális hajléktalanszállásnak használták. A kellemetlenségek ellen már tenniük kellett valamit. – Az érthető, hogy a buszmegállótól az emberek a legrövidebb utat választották, de mi sem használjuk átjáróként mások udvarát – példálózott az egyik tulajdonos. – Megtörtént, hogy este egy idős bácsi csöngetett be hozzánk, engedjük már át. Megtettük, de ez nem mehet a végtelenségig, az ember nem lehet mindenki kapusa – vette át a szót egy másik tulajdonos.

– El lehet képzelni, milyen körülmények fogadták reggelente az itt lakókat, megértem őket – tette hozzá Vámosi Tibor vállalkozó. – A januári lakógyűlés fog dönteni arról, hogy a kapu milyen időszakban legyen zárva.

A lakók véleménye szerint a legjobb megoldás egy új forgalomszervezés lenne. Nevezetesen, ha a vidéki autóbuszok nem a Csengery utcai körforgalom melletti szakaszon, hanem az eredeti Győri úton, a kórház közelében állhatnának meg.

Nem tartja ezt megvalósíthatónak Rombai László, a Volán helyközi üzemvezetője. – A parkolókkal teli régi Győri úton kialakított forgalmi rend egyszerűen nem alkalmas megnövelt mértékű tömegközlekedésre. Képtelenség lenne napi plusz közel százötven járatot erre közlekedtetni. A helyi lakosok amúgy is közvetlenül a kórház előtt  szállhatnak le – mondta.

A polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának vezetőjétől, dr. Varga Józsefnétől megtudtuk: a földhivatali bejegyzés szerint átjárási szolgalmi jog terheli az ingatlant, de ez csak a két szomszédra vonatkozik. Ebből is nyilvánvaló, hogy nem klasszikus értelemben vett nyilvános átjáróról van szó. A kerítésekkel kapcsolatos általános szabály, hogy csak az ingatlan oldalhatárára épített kerítés létesíthető minden további nélkül. Ugyanakkor minden esetben engedélyköteles az, amely közterülettel határos oldalra kerül. Az önkormányzathoz a kerítés engedélyezésével kapcsolatban nem érkezett kérvény. Az építéshatósági osztály vizsgálatot indít a kerítés fennmaradásával kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 2. aki 2007. december 08. 15:11
  „igaza van a tulajdonosnak

  sok idős, beteg embernek kell csomagokkal kerülniei kell
  és nem megy át az uttesten, ahogy szokta
  tovább él
  az autóvezetők nem kerülnek börtönbe gázolásért
  mindenki jól jár”
 • 1. Dittke 2007. december 08. 07:21
  „Tulajdon képpen igazat kell aadni a lakóknak, főleg ha magánterületről van szó, ugyanakkor szerintem ésszerűen kéne átgondolniuk a dolgot.Én igazából nem hiszem, hogy a munkába igyekvő kórházi dolgozó, vagy a vidékről bejövő Józska bácsi használná illemhelynek az átjárót.Azt meg ugye végképp nem akarja senki az ott lakók közül, hogy azt mondják neki ha esetleg kórházba kerül és szeretne valamit, hogy bocsi de megy a buszom és kerülnöm kell hogy le ne késsem.UGYE?????????????Hát persze hogy nem, mert az etika ezt nem engedi meg neki, de talán őt is várják otthon a gyermekei.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változtatási tilalom a sopronkőhidai területen

Sopronkőhida - Változtatási tilalmat rendeltek el a Sopronkőhida és a Tómalom között fekvő… Tovább olvasom