Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Jogos volt a bírság

Sopron - Munkavédelmi bírságot a munkavállaló életét, testi épségét veszélyeztető munkaadóval szemben róhat ki a hatóság. Ennek kiszabásánál nemcsak a kihágás súlya, a cég mérete is számít.
– Az elmúlt csaknem három évtizedben, amióta villanyszereléssel foglalkozom, soha nem volt gondom a munkavédelemmel. Most megbüntettek, mert az alkalmazottjaim egy 5 méter magas lapos tetőn nem használtak biztosítókötelet, amit nem is tudtak volna rögzíteni. A bírságként kirótt 350 ezer forintot nagyon magasnak találom, hiszen nem vagyok visszaeső. Érdekelne, hogy mérlegelnek-e a büntetésnél, figyelembe veszik-e, hogy egy kisvállalkozásról vagy nagy cégről van-e szó? – kérdezte Németh Lajos.

– A munkavédelmi bírság a balesetek és az egészségkárosodás megelőzését szolgálja – hangsúlyozta a Kisalföld megkeresésére Gedeon András, a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség sajtószóvivője. – Akkor ró ki büntetést a felügyelet, ha a munkaadó a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények elmulasztásával és megszegésével veszélyezteti, közvetlen balesetveszélybe sodorja alkalmazottját. A bírság mértékét alapos mérlegelés után állapítják meg. Megalapozott lehet a munkavédelmi bírság már az első alkalommal is, ha a súlyos veszélyeztetés mellett fennáll a közvetlen balesetveszély is. Ennek ellenére a bírság kiszabásánál az eljáró felügyelő figyelembe veszi a cég méretét is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban járt Aliza Bin-Noun, Izrael nagykövete

Sopron - Sopronba látogatott Aliza Bin-Noun, izraeli nagykövet, hogy részt vegyen a „60 éves a… Tovább olvasom