Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Jelképes piknik az évfordulón

A Páneurópai Piknik 14. évfordulóján kedden kiállításnyitón, koszorúzáson, szoboravatón emlékeztek több százan az 1989-es határáttörésre.
Tizennégy éve már annak, hogy Sopronpusztánál pár tucat civil szándéka eredményeként rés keletkezett a vasfüggönyön. Az esemény mindezek ellenére még mindig nem vált a magyar köztudat szerves részévé. Pedig a vasfüggönyön 1989. augusztus 19-én ejtett rés tovább szakadt, hamarosan a berlini fal is leomlott.
Az egykori szervezők ma már a legfontosabbnak azt tartják, hogy az 1989-es év eseményeit tényszerűen és hitelesen tárják a közönség elé.

A korábbi években bemutatott dokumentumkiállítások sorába illeszkedik a Közép-európai változások – Temesvári forradalom címmel a B. W. Med Hotelben kedden nyílt idei pikniktárlat, amely megrázó erejű képekben tárja a látogatók elé a temesváriak 1989. december 16–22. között vívott élethalálharcát. Orban Traian, a Temesvári Forradalom Emlékháza igazgatója, maga is a forradalom sebesültje, hiteles beszámolóban emlékezett a hitnek és az összefogásnak a diktatúrával és a megtorlással szembeszálló temesvári harcára, amelyet a Tőkés László református lelkész védelmében összefogott Temesvár népe indított el.

Tőkés László püspök, Rainer Jork, a Bundestag képviselője, Ivanics Ferenc egykori szervező, a megyei közgyűlés alelnöke az idei ünnepi megemlékezések különböző helyszínein összecsengően szóltak arról, hogy a magyarság az előtte álló, nehézségektől sem mentes úton a nemzet, a közösség, az ember javát szolgáló erők segítségével juthat előre. 1989-ben Sopronpusztánál és Temesváron a berlini falhoz hasonlóan egy-egy kősziklának vélt rendszer hasadt szét, amit ezentúl a Fertőrákos központjában felavatott szobor – Peller Csaba alkotása – is ábrázol.
Az 1989-es év eseményei évszázadokra kijelölték azt az utat, amelyen a magyar nemzetnek, határokon belül és kívül élőknek együtt haladnia kell – hangzott el a szoboravatáson az a gondolat, amely Sopron legújabb közterén, a Hűségkút melletti esti megemlékezésen is visszatért.
Jelképes piknikünnep volt az idei, amelyen a Hűségkútnál ünneplők önként dalolták a székely himnuszt a tárogatóművész muzsikájára, s ahonnan addig nem mentek haza, míg el nem énekelték a magyar himnuszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ezer bor ünnepén

Kismartonban (Eisenstadt) augusztus 21-én kezdődik az „Ezer bor ünnepe” tíznapos… Tovább olvasom