Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Istállóban lakik a család

Nikolicsék évek óta pályáznak szociális bérlakásra, hiába. Addig egy átalakított istállóban laknak.

Kismacska nyávog a fertőszentmiklósi faluvégen álló egyszerű ház udvarán, aztán szaladva érkezik a háziasszony. Nikolics Péterné (27) szíves szóval invitál beljebb, azaz elhúzza a rogyadozó melléképület ajtófélfáján lógó függönyt. S ami kívülről istállónak látszott, arról kiderül, hogy szoba. A négyszer négyméteres helyiség, ami 13 éve a Nikolics család „otthona", egyszerre konyha, fürdő, háló, nappali és gyerekszoba.

„ Sajnálattal közöljük..."

– Sopronban szeretnénk lakáshoz jutni, hiszen ott dolgozunk és a gyerekek is oda járnak iskolába. Évek óta pályázunk, eredménytelenül – mondja a 33 éves családfő, s felesége már mutatja is a hivatali határozatot. „Sajnálattal közöljük" stb., indoklás nincs. A fiatal házaspár mesélni kezd próbálkozásaikról, arról a 13 éve tartó küzdelemről, ahogy megpróbáltak jobb körülmények közé kerülni. Fél évig havi negyvenezer forint albérleti díjat fizettek Sopronban, csak hogy a gyerekeknek könnyebb legyen az iskolába járás. De a főbérlő visszaköltözött, ráadásul a férj munkahelye is bizonytalanná vált; a vágóhíd leállása miatt csak egy részét kapja a szokott bérének.
Míg a papírokat mutatják, s a nehézségeiket sorolják, körülnézek. Mi minden elfér az aprócska szobában! Középen precízen bevetett, selyemtakarós franciaágy foglalja el a helyiség felét, felette a gyerekek fotói, Mária- és Jézus-portré díszíti a hepehupás, meszelt falat. A szemközti oldalt jótékonyan takarja a szekrénysor, polcain akkurátus rendben sorakoznak poharak, nippek, használati tárgyak. Az ebédlő- és íróasztalként egyaránt szolgáló bútor mellett a mosogató, rozsdás csappal és polccal. Nézem a fehér bútorlapon a leborított csészéket, titkon végighúzom ujjam a polc szélén. Sehol egy porszem, pedig ha kinyújtanám a lábam, kiérne a nyitott ajtón az udvarra. Nikolicsné veszi a lapot, s szinte feltépi a szekrényajtót: élre állítva állnak ott a gyerekruhák, a vasalt ágynemű...
– Nem vagyok könnyű helyzetben, de a saját szemével is meggyőződhet róla, ez a lakóhelyiség a körülményekhez képest tiszta. És minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy a gyerekeimen ne is lássák, hogy tulajdonképpen egy istállóban laknak – mondja nyomatékkal, de látható elkeseredéssel az asszony. A tizenkét éves Ricsiről és a nyolcesztendős Biankáról egyébként is úgy beszél, mint egy anyatigris. S úgy is viselkedik. Minden reggel a negyed hetes busszal viszi a kicsiket Sopronba, aztán hazabumlizik, s délután újra útnak indul.
– Ha csak egy szoba-konyhás lakásunk lenne a városban! Akkor már tovább tudnánk lépni. Sokkal könnyebb lenne a gyerekeknek, és nekünk is – sóhajt az asszony.

Kevés a lakás, sok a rászoruló

Hogy miért nem tudott eddig segíteni Nikolicsékon a szociális iroda, illetve a pályázatokat elbíráló bizottság? Elsősorban, mert bár már októbert írunk, egész évben mindössze három lakást pályáztatott az önkormányzat. És mert rászoruló sok van, olyanok is, akik még Nikolicséknál is rosszabb körülmények között élnek. Kónyi-Kiss Gáborné, a szociális iroda vezetője a Kisalföldnek elmondta, legutóbb augusztusban ürült meg szociális bérlakás, melyre 29-en (!) nyújtották be igényüket. Nikolicsék problémájára átmeneti megoldás lehet – javasolta az irodavezető –, hogy soproni albérletbe költöznek, s lakbértámogatást kérnek az önkormányzattól. És persze tovább kell próbálkozni, pályázni. A Hátulsó utcában épülő új bérház 43 lakása talán enyhíti majd a soproni lakásfeszültséget, bár a szakemberek tudják: sokkal több jogos igénylő van, mint ahány lakást építeni tud az önkormányzat.

Csak a legszegényebbek pályázhatnak

A soproni önkormányzat helyi rendelete szerint azok pályázhatnak szociális bérlakásra, akik bizonyítottan nem tudják másképp megoldani lakhatásukat. A családban az egy főre jutó nettó havi jövedelem az előző év átlagában számolva jelenleg nem haladhatja meg az 58 ezer forintot és az igénylőnek nem lehet 1,6 millió forintnál jelentősebb ingó- vagy ingatlanvagyona. A pályázatokat az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága bírálja el, mérlegelve számos körülményt. A tagok egy-egy ilyen döntésnél igazán nincsenek könnyű helyzetben...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában szüretelő magyarok

Egyre több diák és nyugdíjas jelentkezik őszi mezőgazdasági munkára, például… Tovább olvasom