Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ilyennek láttuk 2009-et

Sopron - Ismét idősebbek lettünk egy évvel, hátunk mögött hagytuk 2009-et. Csokorba szedtük az esztendő legfontosabb történéseit.

Január. Négy fiatal a Nyugat-magyarországi Egyetem csapataként részt vett a Budapest–Bamako-ralin. Útjuk nem csupán kaland volt, hanem jótékonykodtak is. Ebben a hónapban kiderült, hogy a Magyar Gárda sétát és tagtoborzást szervez Ivánban. A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Soproné lett a mélygarázs.

Négy fiatal a Nyugat-magyarországi Egyetem csapataként részt vett a Budapest–Bamako-ralin.
Négy fiatal a Nyugat-magyarországi Egyetem csapataként részt vett a Budapest–Bamako-ralin.

Február. Tragédiával kezdődött a hónap: Peresztegen felborult egy mentőautó. Az idős beteg életét vesztette, a kísérő és az ápoló súlyosan sérült meg. A baleset a forgalomlassító terelőszigetnél történt. Az út kezelője szerint az úttal nincs baj... Ami viszont jó hír: története során először jutott be a legrangosabb európai kupasorozat négyes döntőjébe az MKB-Euroleasing női kosárlabdacsapat.

Március. Jó ütemben haladt a Lövér fürdőben a két medence és a négy csúszda építése. Az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező Simonyi Károly ismét űrutazásra készült, és immáron másodszor szállt fel az oroszországi Bajkonur bázisról a nemzetközi űrállomásra.

A Lövér uszodában a fiatalok nagy örömmel vették birtokba a csúszdákat.
A Lövér uszodában a fiatalok nagy örömmel vették birtokba a csúszdákat.

Április. A gyenge forint rossz nekünk, magyaroknak, de jól jött az osztrákoknak. A sógorok hozzánk jártak át autót vásárolni, és ismét fellendült a szépség- és a bevásárlóturizmus. Mindezt a forint árfolyamának köszönhettük. A téli fagyok elmúltával az ausztriai szigor is enyhült: Szentmargitbányánál is megnyílt a határ. Igaz, a közúti kapcsolat jelenleg még csak langyos, ugyanis Fertőmeggyesnél és Lépesfalvánál járművel tilos az átjárás.

Május. Ötvenmillió forint értékű, mintegy 3 kilogramm heroint találtak a soproni Balfi úti temető egyik sírjában. Ettől a drogtól halt meg két soproni fiatal; az ügyben az osztrák rendőrök három embert vettek őrizetbe. Ugyanebben a hónapban lemondott tisztségéről Havas András, Sopron gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A vízmű műszaki igazgatója súlyos betegségen volt túl.

Június. Az ebergőci népszavazáson a megjelentek többsége nemet mondott a halotthamvasztóra. A nép akaratát a képviselő-testület elfogadta, ennek ellenére mégis úgy tűnik, megépül a településen a létesítmény. A határnyitás 20. évfordulója előtt tisztelgett Sólyom László magyar, illetve Heinz Fischer osztrák államelnök Sopronpusztánál.

Július. Sár és vidámság fogadta a 17. VOLT Fesztivál résztvevőit Sopronban. A rendezvényen nem kísértett, de nagy sikerű koncertet adott Marilyn Manson. A rendezvény látogatottsága a 80 ezres létszámmal ismét rekordot döntött. A Harkai úti hulladéktelep működési engedélye lejárt. A város majd fél éven át – 2010 januárjáig – havi 20 millió forintot fizetett azért, hogy a szemetet Ajkára szállítsák el.

A 17. VOLT Fesztiválon csaknem nyolcvanezren szórakoztak.
A 17. VOLT Fesztiválon csaknem nyolcvanezren szórakoztak.

Augusztus. Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Sopronban a Páneurópai Piknik 20. évfordulójáról, valamint az államalapításról. A városba látogatott Angela Merkel német kancellár, valamint több magas rangú politikus.

Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztünk a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára. A programon részt vett Angela Merkel német kancellár is.
Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztünk a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára. A programon részt vett Angela Merkel német kancellár is.

Szeptember. Az Európai Unió jóváhagyta a GYSEV 50 milliárd forintos fejlesztési pályázatát. Ennek keretében Sopronban megépülhet a Kőszegi úti aluljáró, továbbá Szombathely és Szentgotthárd között a vasúti pályát is felújítják. Megalakult a Ha-Mi Szövetkezet. Ennek lényege, hogy a tagok egymás között nem forinttal, hanem Kékfrankkal fizetnek. Az első roppanós fizetőeszköz-cserére még várni kell, mert nem érkezett meg az összes engedély.

Október. Elkezdődött a kalandpark építése Sopronban. Tavasszal birtokba vehetjük a hat hektáron elterülő új szórakoztató és aktív kikapcsolódást nyújtó létesítményt. Fertőszentmiklóson kezdetét vette a 370 millió forintos iskolaátalakítás.

November. Az egyik nagycenki patikából 36 darab H1N1 elleni vakcinát lopott el egy helybéli férfi. A tettest a rendőrség rövid időn belül elfogta, ám a gyógyszerek nem kerültek elő. Magasból mentővel hoztak le a tűzoltók egy beteget Sopronban. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy nagy szükség van a tűzoltóság létrás járművére.

Egy nagycenki patikából 36 darab H1N1 elleni vakcinát loptak el.
Egy nagycenki patikából 36 darab H1N1 elleni vakcinát loptak el.

December. A helyi autóbusz-közlekedést leszámítva az inflációval megegyező mértékben emelkednek Sopronban a közüzemi díjak – erről határozott a város közgyűlése. A Csillag születik tehetségkutató versenyben a középdöntőig jutott a Strokes ütőegyüttes. Az adventi vásárt a megszokott Fő tér helyett idén a Várkerületen tartották meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatbank a kisebbségről

Adatbankot hoznak létre az ausztriai magyarok múltjának és jelenének feldolgozására. Tovább olvasom