Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Így készül a Végtelen Európa a soproni színházban - fotók

Megkezdték a próbáit Demcsák Ottó Végtelen Európa című táncművének a Soproni Petőfi Színházban.

Az előadás a Páneurópai Piknik 25. évfordulójának alkalmából készül a leghűségesebb városban, a bemutató augusztus 19-én lesz a nagyszínpadon. A produkcióban a teátrum tánctagozata mellett színpadra lép William Fomin Harangozó-díjas magántáncos, koreográfus, a Győri Balett alapító és örökös tagja.

A soproni Petőfi Színház a városi önkormányzat felkérésére, a Páneurópai Piknik 25. évfordulójának méltó megünneplésére egy táncprodukciót állít színpadra. A Végtelen Európa című előadás Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a színház tánctagozatának vezetője és Mikó F. László képzőművész közös munkája.

Az előadás - amely a Sopron Balett megalakulását is jelenti - nem hagyományos táncmű, hanem sokkal inkább egy összművészeti alkotás, melyben a tánc-videó-zene-fényfestés és más művészeti ágak találkozása, együttes jelenléte, egy összetett vizuális és esztétikai produkcióban testesül meg. Mindezt Roger Waters „Fal" című produkciójához hasonlítható. Az előadásban színpadra lép a nemzetközi hírű William Fomin, aki egy balettmestert alakít a táncjátékban.

Végtelen Európa Sopronban - próba


- Demcsák Ottó régi jó barátom, az ő hívására vállaltam el ezt a szerepet. Örülök annak, hogy egy fiatal csapattal dolgozhatok, találkoztam egy-két tanítványommal itt. Egy új produkció és egy balettegyüttes megszületésénél jelen lenni izgalmas feladat, megtiszteltetés és nagy öröm - mondta William Fomin a próbafolyamat megkezdésekor.

Demcsák Ottó a nyílt próbán többek között arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a Végtelen Európa története az egyéni és csoportos szabadságvágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról és azok feloldásáról szól.

Mindezt egy ház lakóinak egy napján keresztül mutatja be az előadás, teret engedve közben az álmoknak és vágyaknak, a távoli és a közelmúlt képeinek, valamint a jelen aktualitásainak.

A történet gondolatai összecsengnek az európai népek egymásrautaltságával, a közös problémák közös megoldásainak keresésével, de az egyéni identitás megőrzésének fontossága is teret kap a darabban. Mindezt közérthető tolmácsolásban, látványosan, ugyanakkor gondolatébresztően szeretnék az alkotók a közönségnek bemutatni. A produkció a következő évadban bérletes előadásként látható a Petőfi Színházban.

A tánctagozat vezetője úgy látja, az alapokat lerakták ahhoz, hogy egy jó, önálló balettegyüttes létrejöhessen a városban, s igazi alkotó, értékteremtő közösségként működhessen Sopronban. A terveik szerint tizenkét táncos kaphat állandó megbízást náluk és vendégművészekre is számítanak.

Évi két bemutatót terveznek, nem klasszikus értelemben vett balett stílusban, hanem a táncműfajok színes kereteit és ötvözési lehetőségeit igyekeznek majd produkcióikban megjeleníteni. Szeretnék, ha a Sopron Balett külföldi színpadokon is megjelenhetne és öt év múlva európai hírű táncegyüttessé válhatna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszállna? Sopronban is megáll a Szabadság Express

Augusztus 29-én Gdanskból indul és Sopront is útba ejti kommunizmus bukásának 25. évfordulójára… Tovább olvasom