Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Huszonöt napirendi pont

A gazdaságosság volt a tegnapi soproni közgyűlés leggyakrabban emlegetett kifejezése.

„A vélemény szabad!" „Ön nem mond igazat." Ilyen mondatok is elhangzottak tegnap a soproni közgyűlésen, ahol mintha nem is egy nyelvet beszélne a jobb- és a baloldal. Este fél nyolckor a hetedik napirendnél tartott a testület a huszonötből…

Nyílt ülésen, titkos szavazással választotta meg a tegnapi közgyűlésen a soproni képviselő-testület Sopronkőhida–Tómalom–Jánostelep településrészi önkormányzatának tagjait. A városrész ezzel nagyobb önállósághoz jut, ugyanakkor az ellenzék az eredmény kihirdetésekor kifogásolta: nem azok kerültek be a részönkormányzatba, akik a legtöbb ajánlást kapták az ott lakóktól.

Bírósági ülnököket is választottak, majd a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság soproni kirendeltségének vezetője tartott beszámolót. Kiderült, a szirénák javításra szorulnak és rossz állapotban vannak az óvóhelyek is.

Két órára zárva

Több mint két órán keresztül tárgyaltak zárt ajtók mögött a képviselők a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. alapszabályának módosításáról. Kiszivárgott hírek szerint kemény csata dúlt a városháza nagytermében, ám végül a többség igent mondott az igazgatóság visszahívására – azaz megszüntetésére. A közgyűlés döntésének értelmében dr. Komornoki László vezérigazgató 620 ezer forintos bruttó havi fizetéssel 2011. december 31-ig kapott megbízást a társaság irányítására.

Üzleti tervek délutánja

Sopron gazdasági és közhasznú társaságainak idei üzleti terveit nyílt ülésen vette górcső alá a testület – de legalább olyan alaposan, már ami a ráfordított időt illeti. A képviselők kérdéseket tettek fel a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft., a Sopron Holding, a Pro Kultúra Kht. vezetőinek. Kérdés és hozzászólás nélkül fogadták el a GyIK és a szociális foglalkoztató üzleti tervét. Elidőztek közben újra az apartmanházzal kapcsolatos problémáknál, szóba került a mélygarázs, s nemegyszer a személyeskedésig fajult a vita. Kedves színfolt volt a számok, vádak és válaszok özönében, amikor a szocialista és szabad demokrata frakció kezdeményezésére a polgármester bemutatta Darvasi Ilonát, a Petőfi Színház igazgatóját, aki először vett részt közgyűlésen.

GyIK: összevonva

„A beolvadás indoka a nagyobb szervezeti egységből adódó gazdasági előnyök kiaknázása és a hasonló profil" – ez az indoklás áll a Gyermek- és Ifjúsági Központnak a Pro Kultúra Kht.-be való beolvasztásáról szóló előterjesztésben. Az ellenzék kifogásolta, hogy az összevonásnak semmilyen üzleti, munkaügyi, szakmai következménye nem szerepel az anyagban, dr. Simon István alpolgármester ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy eddig is szoros együttműködési kötelezettségben volt a két társaság, feladataik között átfedés van. Dr. Fodor Tamás polgármester olyan íveket mutatott, amelyen több mint ötszázan aláírásukkal kérték, ne szüntessék meg és ne zárják be a GyIK-ot. A polgármester Rozsonits Tamás igazgatón kérte számon az aláírásgyűjtést, a válaszból azonban kiderült, nem az intézmény kezdeményezte a tiltakozásnak ezt a formáját. A GyIK nem szűnik meg, beolvad a Pro Kultúrába – nyomatékosították a városvezetők. Az ellenzék kifogásolta, hogy nem előzi meg a döntést hatástanulmány, szakmai háttéranyag. Kiderült, létezik ilyen, s az MSZP frakciója több alkalommal kérte is, hogy hozzák nyilvánosságra azt. Végül e nélkül szavaztak a képviselők és a többség elfogadta a GyIK beolvadását a Pro Kultúra Kht.-be.
Este nyolckor a nyolcadik napirendnél tartott a testület...
(A közgyűlés további döntéseiről, a késő estébe nyúló ülésről holnapi számunkban folytatjuk a tudósítást.)

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lopással hatmilliós kárt okoztak

Vörösréz: Kemencékről vágták le a nemesfém csatlakozókat
Sopronban az Ágfalvi úton lévő… Tovább olvasom