Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Holokauszt - Arcokkal, sorsokkal érthetőbb a tragédia

Zsidó gyerekek naplórészletei, fényképek, dokumentációk segítségével tartott előadást a holokausztról dr. Chava Baruch, az izraeli Yad Vashem Intézet magyar részlegének vezetője Sopronban.

A tanárnő előadását közel hatvan középiskolás hallgatta szerdán a Roth-szakközépiskola dísztermében.

– Emberi történeteket, sorsokat mutatunk be a tragikus történelmi korszakból, arcokat adunk a puszta számoknak, ez a legérthetőbb a fiatalok számára – mondta el portálunknak dr. Chava Baruch. – Azok a festmények, amiket akkor alkottak, kifejezik a borzalmakat, a képeken látható a foglyok megaláztatása. Érteni kell, hogy ezeket a szörnyűségeket emberek tették emberekkel, az európai civilizáció közepén.

dr. Chava Baruch. Fotó: Magasi.
Dr. Chava Baruch. Fotó: Magasi.


– Azt, hogy napjainkban miként gondolkodnak, beszélnek a fiatalok a holokausztról, attól függ, hol, melyik országban élnek. Izraelben nem lehet túllépni a történteken, Németországban szembenéztek a dolgokkal és az oktatás a cél. A posztkommunista államokban nehéz a helyzet, az a meghatározó, kik, hogyan viszonyulnak a múlthoz, mennyire élnek az előítéletek, manipulációk. A felelősség a felnőtt generáción van, fontos, hogy mit közvetítenek az utókornak. Nagy kihívás a holokauszt tragédiáját tanítani az iskolákban. A Yad Vashem-i intézetből indult projekt részeként a tanárok Európa szerte együtt gondolkodnak a pedagógiai módszerekről – folytatta dr. Chava Baruch.

Vódli Zsolt, a Roth-szakközépiskola tanára elmondta, a diákok nyitottak a problémára. – Áprilisban mintegy ötven fővel látogatunk Auschwitzba, a tanulók szabadidejüket, pénzüket nem sajnálva vesznek részt a programon - hangsúlyozta Vódli Zsolt.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. samusoma 2012. március 28. 20:53
  „2012 zsidesz féle szolás szabadság!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 25. samusoma 2012. március 28. 20:31
  „<moderálva>”
 • 24. zeta62 2012. március 26. 11:09
  „20. öröksoproni 2012.03.25. 14:16
  Úgy veszem észre, hogy eléggé egyoldalú a tájékozódásod, és tetszik vagy sem, szinte süt a megvetés, ha tetszik a gyűlölet a neked nem tetsző vallás, vagy nézet irányába.
  De csak egy kérdésre válaszolj: ki az antiszemita?????

  Miért "kell" nekem bűnhődnöm, fizetnem(adóforintokat) a mai napig bárkinek is, amikor a népem százezreit mészárolták le azok bűnei miatt, akik most követelik a kártérítést, és a kötelező, Isten tudja hanyadizigleni "bűntudatot"???
  Miért is kell nekem emlékeznem más nép tragédiájára, amikor a sajátomra nem tehetem, mert rám sütitek a nácifasisztaantiszemitareakciósrasszistairredenta stb. jelzők valamelyikét?

  21. hejhaj 2012.03.25. 14:43

  Nálad a pont!”
 • 23. HUN1 2012. március 26. 06:48
  „Még mindíg ez a téma,nem unjátok még,mert mi már nagyon!”
 • 22. norbi29 2012. március 25. 21:09
  „nem birják abbahagyni és még mindig nem birják abbahagyni
  talán nem hiába üldözik őket a rómaiak óta
  kész csoda, hogy azokért nem kérnek kártéritést,
  esetleg egyiptomtól mert ott is raboskodtak
  stb stb
  undoritó”
 • 21. hejhaj 2012. március 25. 14:43
  „Ellentmondásban vagy önmagaddal "öröksoproni"´, amikor azt írod, (...túllátva az iszlám uszításon, mert fanatizálni csak az ostobákat lehet").tehát szerinted úgy általában fanatizmusra uszító az iszlám vallás, és hogy az arabok szerinted mind ostobák lennének. Gondolj csak a világhírű középkori arab tudósokra és építészetre. Szerintem nagyon elfogult vagy negatív értelemben, ezzel megsértesz egy vallást és egy népet. És ezt nem teheted egyik vallással és egyik néppel sem, ezért álláspontod nem tiszteletreméltó.”
 • 20. öröksoproni 2012. március 25. 14:16
  „zeta62
  Nem is ismersz, tehát ne nevezz fanatikusnak. Tájékozatlan sem vagyok, ismerem jól mindkét oldal nézetét, ebből pedig megalkotom a saját véleményemet, amivel lehet persze nem egyetérteni, de ezt nem is várom el senkitől. Ezért pedig nem minősítem a másikat. Tiszteletben tartom a véleményét.
  De bali0004 hozzászólásaiból érződik ki az, hogy kizárólag antiszemita médiából tájékozódik. Lehet, hogy nem így van, de ettől még őt sem minősítem. Tiszteletben tartom a véleményét, ahogyan a tiedet is.”
 • 19. zeta62 2012. március 25. 09:56
  „Sok mindenben nem értek egyet ezzel az emberrel, de ez a mondása betűről betűre igaz!

  ?"Korábban az volt az antiszemita, aki gyűlölte a zsidókat, most az az antiszemita, akit a zsidók gyűlölnek."
  David Irving”
 • 18. Freddy01 2012. március 25. 09:21
  „Egy kis adalék Sopron történelméből. Hol volt akkor még a nácizmus, meg az antiszeminizmus...És mégis....

  "A beszegezett városkapu, amelyről a regényben szó lesz, tiszteletreméltó szülővá­rosom: S o p r o n, a ,,civitas fidelissima" régi várfalában sötétlett.

  A magyar halál esztendejében, ,,Mo­hács" idején, 1526-ban, Sopron város ható­sága és polgársága közös egyetértéssel ezen a kapun kergették ki a városból a zsidókat.

  Kikergették őket, hogy gyökeresen ve­gyék elejét a rontásnak, annak az erkölcsi ragálynak, mellyel a kiűzöttek a lakosság lelkét és a város békéjét-boldogulását ve­szélyeztették.

  Eltávozásuk után nyomban beszegezték a várfalnak ezt a történelmi nevezetességű kijáratát, amivel azt jelképezték, hogy ezek­nek a kellemetlen idegeneknek a városba soha többé ne legyen visszatérésük""""
  "”
 • 17. Karcsika 2012. március 24. 21:23
  „Én nem értem. Mindig a szorgos "norvég halászokkal" és a zsidókkal van a baj.
  És ez így megy több száz éve.”
 • 16. zeta62 2012. március 24. 19:56
  „12. Csetneky 2012.03.23. 21:08
  Majd, ha Magyarország a magyaroké lesz újra!”
 • 15. zeta62 2012. március 24. 19:51
  „öröksoproni

  Igazából nem tudom eldönteni, hogy tájékozatlan vagy, vagy simán agit-propot nyomsz.
  "mert fanatizálni csak az ostobákat lehet."
  Téged sikerült.
  A buldózereket is palesztinok vezetik, és a betonfalat is ők húzzák, hogy ne tudjanak hazatérni. Valamint szisztematikusan rombolják le a megszállt falvakat, és építenek helyette zsidó telepeket, amit épp a napokban fog vizsgálni az ENSZ egy bizottsága.
  Tudod, ha olvasnál, és nem propagandát, akkor tudnád, hogy az endlösung nem a kiírtásukat jelentette, hanem a zsidók teljes deportálását európán kívűlre. De ezt te tudod, csak dezinformálsz.
  Az a hatmillió se annyi már, de erről nem szól a propaganda. Miért vették le Auschwitz faláról a 4 milliós táblát???
  Miért nem övezte sajtóhadjárat, mint ezt az előadást?”
 • 14. öröksoproni 2012. március 24. 18:29
  „bali0004
  A helyi lakosokat nem üldözik el, a mostani menekültáradat a szomszédos arab államok vezetőinek köszönhető, akik kihívták az arabokat az országból "ideiglenesen", amíg az izraelieket a tengerbe fojtják, aztán mehetnek vissza. Csak elvesztették a háborút, azok közül pedig, akik elhagyták otthonaikat, kevesen tértek vissza. Nem azért, mintha a zsidók nem engednék, hanem mert egyszerűbb nekik áldozatként tetszelegni, az iszlamisták pedig politikai célra használják fel őket és a helyzetet. Miért nem fogadja be őket egy baráti arab állam? Amúgy pedig meg kell nézni, mire mennek egyedül: a Gázai - övezetből terrorista bázist csináltak, pedig ott maradt nekik infrastruktúra, de lövöldözni könnyebb, mint dolgozni. És néha meg kellene hallgatni olyan arabokat is, akik gond nélkül együtt dolgoznak, élnek zsidókkal, túllátva az iszlám uszításon, mert fanatizálni csak az ostobákat lehet.”
 • 13. bali00004 2012. március 24. 01:25
  „8. öröksoproni 2012.03.23. 15:27
  bocs, de azt az országrészt csak kapták. és azóta csak foglalják, telepeket hoznak létre. a helyi lakosokat meg elüldözik. nézd meg mekkora volt a háború után Izrael területe, és Palesztináé. és most mekkora? láthatóan elfoglalják Palesztinát. ahhoz képest, hogy állitólag alig maradt zsidó, elég jól megy nekik.
  ,”
 • 12. Csetneky 2012. március 23. 21:08
  „A 2. világháború után az újra elrabolt területeken végrehajtott, magyarok sérelmére elkövetett népirtásról mikor és hol lesz előadás?”
 • 11. Pretorianus 2012. március 23. 20:20
  „Elnézést,a közötti szó kimaradt...”
 • 10. Pretorianus 2012. március 23. 20:00
  „"De csak a zsidó népet akarták teljesen kiirtani, listára vették őket egész Európában és szisztematikusan megölték őket."
  Sztálin is megpróbált egy nemzetet kiirtani,itt az ukránokra gondolok.32-33-ban hét és tízmillió áldozatot követelt a kommunisták által mesterségesen generált éhhalál.Közülük 3 millió gyermek volt...Keveset hallunk a világban erről a tényről,semmivel sem volt kisebb,sőt a számokat tekintve nagyobb ez a tragédia.Szívesen látnám,hogy erről is tartanának előadást ugyanazon diákoknak ukrán előadók.Utána pedig egy palesztin ember beszélne a mindennapos tragédiájukról.Aztán egy tibeti ember beszélne a kínaiak rémtetteiről és nem utolsó sorban egy magyar ember,aki beszélne minden kendőzés nélkül a gyerekeknek 1919-ről,56´-ról és az utána következő 40 évről...a történet így lenne majd kerek...Majd.”
 • 9. Pretorianus 2012. március 23. 19:42
  „http://www.btselem.org/”
 • 8. öröksoproni 2012. március 23. 15:27
  „bali0004
  Sok népirtás volt és van. De csak a zsidó népet akarták teljesen kiirtani, listára vették őket egész Európában és szisztematikusan megölték őket. Nem volt több nép, amelyikkel ez történt volna. Az országukhoz pedig joguk van. Ahhoz is, hogy megvédjék azt a folyamatos terrortámadásoktól. De erről sem nyitnék vitát, mert felesleges.”
 • 7. koczanz 2012. március 23. 14:39
  „EMBEREK!!! Nem kellene gyűlölködni, ez a téma sem arról szól!!
  Egyébként: .."..és megáldom azokat akik Téged áldanak, és aki Téged átkoz, megátkozom azt; és megáldatnak benned a Föld minden nemzettségei!" I. Mózes 12.3. Ígérte az Úr Ábrahámnak. Tehát átkot kér a saját fejére, sőt a nemzetére minden antiszemita. Jó ez?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méterekkel fújta el az AN-2 a kisrepülőt Fertőszentmiklóson - Videó

Videó örökítette meg, ahogy egy több tonnás AN-2 repülőgép papírrepülőként fúj arrébb egy Kiebitz-et… Tovább olvasom