Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hivatalosan is megalakult a Sopron Balett, bemutatták a Végtelen Európát - fotók

Hosszú távú cél, hogy a Sopron Balett külföldi színpadokon is megjelenjen és öt év múlva európai hírű táncegyüttessé váljon.

Megalakult a Sopron Balett kedden este a város teátrumában, az együttes hosszú percekig tartó vastaps mellett bemutatta a Végtelen Európa című
táncprodukciót, amely Páneurópai Piknik 25. évfordulója alkalmából készült.

Demcsák Ottó koreográfus és Mikó F. László képzőművész közös alkotása ősztől bérletes előadásként látható a Petőfi Színházban.

A díszelőadás nézőit Pataki András a soproni Petőfi Színház igazgatója köszöntötte, majd Fodor Tamás Sopron polgármestere jelentette be, hogy a Végtelen Európa táncmű bemutatásával hivatalosan is megalakult a Sopron Balett.

Megalakult a Sopron Balett

- Amikor két évvel ezelőtt Pataki András igazgató irányítása mellett megújult a soproni Petőfi Színház vezetése és Demcsák Ottó munkája nyomán létrejött a tánctagozat, talán még kevesen gondolták, hogy rövid időn belül ez a csapat olyan magas szintű, országosan is elismert teljesítményt nyújt, amelynek eredményeként ma bejelenthetjük: Sopron városának önálló balettegyüttese alakult. Büszkék vagyunk arra, hogy az itt készült táncprodukciók tovább gazdagítják városunk kulturális életét, elviszik hírünket határon innen és túl is. Külön öröm számunkra, hogy ma, amikor a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára emlékezünk, egy olyan szakmai műhely létrejöttét is köszönthetjük, amelynek célja a tánc műfaján belül a művészi és stílusbeli sokszínűség bemutatása, hagyományaink őrzése, identitásunk erősítése és az európai gondolkodás megtestesítése. Mindezt teszik a tánc, a mozgás határtalan lehetőségeit felvonultatva - többek között ezt hangsúlyozta Fodor Tamás a város polgármestere, aki sok erőt, hűséget és igazi soproni alkotói energiákat kívánt a Sopron
Balettnek.

A Végtelen Európa nem hagyományos táncmű, hanem sokkal inkább egy összművészeti alkotás, melyben a tánc-videó-zene-fényfestés együttes jelenléte, egy összetett vizuális és esztétikai produkcióban testesül meg.

- A színház és más művészeti ágak eredményes találkozása mindig függ az alkotói elképzelésektől és jelen esetben a technikától. Demcsák Ottó
szakmai gondolatai, ötletei alapján az előadás a táncra és fénytechnikára
épül. A két elemnek az egységesítése volt a feladatunk, miközben szerettük volna, ha a történet és annak üzenete minél hatásosabb módon jutna el nézőkhöz. Ebben nagy szerepet vállalt Bordos László Zsolt fényfestő, akinek 3D-s animációi szó szerint egy új dimenzióba viszik a darabot - hangsúlyozta Mikó F. László.

Az előadásban színpadra lépett a nemzetközi hírű William Fomin, Harangozó-díjas magántáncos, a Győri Balett örökös tagja, aki egy balettmestert alakít a táncjátékban. A Végtelen Európa története az egyéni és csoportos szabadság­vágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról és azok feloldásáról szól. Mindezt egy ház - azaz egy ország- lakóinak egy napján keresztül mutatja be az előadás, teret engedve közben az álmoknak és vágyaknak, a távoli és a közelmúlt képeinek, valamint a jelen aktualitásainak. A főszereplőket egy bukott angyal és egy seraph kíséri végig a történeten. Felbuk­kannak a besúgók, a kivezényelt ünneplők, az úttörők és az 1989 előtti élet más, tipikus sze­replői.

Galéria kép


- Felnőtt egy nemzedék, amely már keveset tud a rendszerváltás előtti országról, a puha diktatúrába ágyazott életről. Ezzel a darabbal szeretnénk ezt is megmutatni, némi retróérzéssel, miközben tudjuk: ez az időszak ellentmondásos volt. Az előadás fő mozgatórugója, mi az európai gondolat és szellemiség, mit kezdünk a szabadsággal, hiszen az európai egység felé törekvés feladatot is ad mindenki számára. A történet gondolatai összecsengnek az európai népek egymásrautaltságával, a közös problémák közös megoldásainak keresésével, de az egyéni identitás megőrzésének fontossága is teret kap a darabban, amelynek végkicsengése optimista. Falak épülhetnek, omolhatnak le, ajtók nyílhatnak és záródhatnak, viszont, ha bizalommal és szeretettel fordulunk egymás felé, akkor tudunk építeni egy közös európai jövőt - mondta Demcsák Ottó, aki örül annak, hogy két éves munka után megalakulhatott a Sopron Balett.

Ahogy megfogalmazta, kegyelmi állapotban jöhet létre a város első professzionális táncegyüttese, amely rendelkezik olyan alapokkal, hogy igazi alkotó, értékteremtő közösségként működhessen Sopronban.

A terveik szerint tíz-tizenkét táncos kaphat állandó megbízást náluk és vendégművészekre is számítanak. Évi két bemutatót terveznek, nem
klasszikus értelemben vett balett stílusban, hanem a táncműfajok színes kereteit és ötvözési lehetőségeit igyekeznek majd produkcióikban
megjeleníteni. Szeretnék, ha a Sopron Balett külföldi színpadokon is megjelenhetne és öt év múlva európai hírű táncegyüttessé válhatna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Istvánra emlékeztek Sopronban - fotók

A Szent István-templom mellett szabadtéri ünnepi szentmisével emlékeztek Sopronban államalapító… Tovább olvasom