Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Hetvenre növelnék a gyűjtőszigetek számát

Sopron - Huszonhat szelektív hulladékgyűjtő sziget van Sopronban. Egy pályázatnak köszönhetően hetvenre növelik számukat és a fémhulladék gyűjtésére is lehetőség lesz.
Rögtönzött felmérésünk szerint a soproniak keveslik a szelektív hulladékgyűjtési lehetőséget a városban. Mint megfogalmazták: sokak közvetlen lakókörnyezetében nincsenek kihelyezett konténerek.

– Jelen pillanatban huszonhat ponton található szelektív hulladékgyűjtő sziget, ahol újságpapír, pillepalack és üveghulladék elhelyezésére van lehetőség – tudtuk meg Kosztka Lászlótól, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatójától. – Az önkormányzat azonban már dolgozik egy novemberben kiírt pályázat beadásán, ami hetvenre növeli majd a városban a szelektív gyűjtőpontok számát és külön konténerek telepítését is tartalmazza a fém italosdobozoknak.

Kosztka László hozzátette, az üveg- és a papírhulladékos konténereket hetente egyszer ürítik, ez a pillepalackos esetében akár négyszer is szükségessé válhat. – Kérjük a soproniakat, hogy a flakonokat tapossák laposra, mielőtt bedobják, hiszen ha nem teszik, a „levegőtől” telik meg a gyűjtőedény és hamar rendetlenség alakul ki a gyűjtőpontokon.

Olvasóink írták

 • 4. Csaba Zsuzsanna 2008. április 21. 16:48
  „Mikor növelik 70-re?

  Csak várunk és várunk...”
 • 3. endru 2008. március 05. 23:15
  „Jó volna nagyon sok szelektív gyűjtőpontot létrehozni, hogy ne kelljen a lakóhelytől messzire vinni a szétválogatott hulladékot! De hová? A sűrűn lakott városrészek szűk utcáiban kinek az ablaka alá teszik a konténereket? A magántelkes részeken lehet kötelezni a tulajdonost, vagy közös tulajdonosokat, hogy saját területen elviseljék az ezzel járó kellemetlenségeket? Nem irigylem az illetékest akinek ki kell jelölni ezeket a helyeket, de talán ez a kisebb nehézség. A nagyobb feladat a tudatformálás, hogy a " műanyagüveg" ne az üveges konténerbe kerüljön.”
 • 2. anyuka76 2008. március 05. 20:18
  „A gyermekemnek az oviban tanítják az óvónők a szelektálást, a komposztálást, és a gyerekek tudják...de
  nálunk a környéken(Lehár u.- Schönherr-Kálmán I. u. ) nincs.
  Jó lenne, ha már a gyermekem is tudja az oviban így szeretnénk szelektálni itthon is.Hiszen a földet csak kölcsönben kaptuk az unokánktól...
  tudatosság kell, szorgalom (mert ez bizony macerásabb attól amit megszoktunk :)”
 • 1. yello 2008. március 05. 09:41
  „Ennek a hírnek nagyon örülök, mert jó dolognak tartom a szétválogatást. Már csak a szállítást kellene jobban kontrollálni. Volt rá eset, mikor egyezon autó vitte a műanyag palackot és a kommunális hulladékot is...hm.
  Viszont ennél is szomorúbb, hogy meglett, felnőtt olvasni tudó emberek a hatalmas SÁRGA és ZÖLD matrica ellenére konzekvensen a pillepalackos konténerbe szórják a szemetet és az üveggyűjtőbe a műanyagot.
  Volt szerencsém németországba utazni pár éve.. Ha olyan mértékű lenne a szelektálás itthon is mint ott, sok ember szája félreállna. Egy lakókparkra kb. 10 konténer - hatalmas, vasból készült monstrumok - jutott. Volt ott színes papír, fekete-fehér papír, fémmel kezelt papír - pl. tejfölös doboz zárófóliája, szerves hulladék - ételmaradék, műanyag - külön vegyszeres és külön élelmiszeripari, üveg, fa- és zöldhulladék gyűjtő konténer.
  És bizony mindenkit megszóltak, sőt lakóközösségen belül írásban felszólítottak, aki nem a megfelelő módon válogatta a szemetét.

  Európa nincs már olyan messze a balkánlight-tól csak a szemléleten kellene változtatni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kármegelőzés: a fák egészsége is vizsgálható

Régió - A hétvégi vihar is bizonyítja, hogy a beteg, elszáradt fák mekkora károkat okozhatnak.… Tovább olvasom