Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Helyreállítják a piknikemlékparkot

Sopronpuszta - A Páneurópai Piknik-emlékparkban elkezdődött helyreállítás és a hiányzó fák pótlása.
A Páneurópai Piknik-emlékparkban elkezdődött a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára szervezett rendezvény utáni helyreállítás és a hiányzó fák pótlása. Melocco Miklós Áttörés című emlékművének helyszíni összeállítását szintén megkezdték.

A sopronpusztai Páneurópai Piknik-emlékparkban a helyreállítás és a terület rendezése zajlik. A kivitelezést a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. végzi. A Kisalföld információi szerint a hiányzó fák helyett eredeti, Japánból származó cseresznyéket ültetnek. A tómalmi csemetekertben is ültettek el ilyen növényeket azért, hogy pótolni lehessen az esetlegesen elszáradt fákat.

A városházán megtudtuk, az osztrák fél szerződésben vállalta az okozott kár összegének megtérítését.

A tíz éve kialakított parkban a mostani munkálatok során a terület jelentős részét átrendezik. A meglévő fák többségét is áttelepítik, egy csoportba helyezik át, hogy a későbbiekben ne legyenek a rendezvények útjában. Egy részen megoldják a csapadékvíz elvezetését is, így a jövőben a rendezvénysátor felállításakor kisebb lesz a sár.

Ezen a helyen június 26-án, a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulóján osztrák szervezésben ünnepséget tartottak. A Páneurópai Piknik egykori szervezőinek már a helyszínen feltűnt, hogy a parkba ültetett fák közül több is hiányzik – számoltunk be a rendezvény után. A felelősséget ez idáig senki nem vállalta magára, de azt megállapították, hogy két japán cseresznyefa hiányzik, kettő pedig elszáradt az emlékparkban.

Időközben a soproni városvezetés, valamint az ausztriai szervezők megállapodtak a helyreállításban és a költségekben is. A városházán megtudtuk, az osztrák fél szerződésben vállalta az okozott kár összegének megtérítését.

A piknikemlékhellyel kapcsolatos hír még, hogy elkezdődött Melocco Miklós Áttörés című emlékművének helyszíni összeállítása. Így minden adott ahhoz, hogy az augusztus 19–20-i központi ünnepségre minden rendben legyen.

Olvasóink írták

  • 2. mézgaaladár 2009. július 24. 09:28
    „Nekem az osztrákok személyiségzavara tetszik. Tiltakoztak a határok átjárhatósága ellen, mert a lakosságnál ez jó pont, de ünnepelték a drótátvágás, mert ez jó marketingfogás. De mit várunk Burgenlandtól, akik 1963-ban módosították az alkotmányukat, miszerint nem Sopron Burgenland fővárosa...”
  • 1. hokiel 2009. július 23. 14:50
    „Ez mind nagyon szép és jó, csak a fák korábban egy koncepció keretében kerültek ott és úgy elültetésre, ahogy. Ha valaki vette volna a fáradtságot, akkor láthatta volna, hogy egy olyan körívben állnak, amely kör közepe a harang ill. a kis emléktábla, körülölelve azt. Erről az egészről az a régi vicc jut eszembe, amikor két ellenálló beszélget : emlékszel, milyen kevesen voltunk és milyen sokan lettünk.
    Most divat lett a nosztalgia, és mindenki ezen akar nyerni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 200 milliós költségvetési teher

Sopron - A városvezetés elhibázott döntéseit újabb bakival tetézi - fogalmazott Kóczán Zoltán… Tovább olvasom