Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Hazaérkeztek a fiatalok az űrközpontból

Sopron - Űrsiklót vezetett, űrsétát tett, és számos barátságot kötött Erdélyi Soma és Nickl István az egyesült államokbeli űrtáborban.
Hazaérkezett az Egyesült Államok Hunstville városában lévő Amerikai Rakéta- és Űrközpontból a Széchenyi István Gimnázium két tanulója, Erdélyi Soma és Nickl István. A magyar fiatalok kipróbálhatták magukat az űrrepülőgép-szimulátoron, megtapasztalhatták a holdi gravitációt és megismerhették a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki központját. Volt olyan „küldetésük", amely hat órán keresztül tartott.

– A táborban több gyakorlati feladatot kellett végrehajtanunk – mesélte lelkesen Erdélyi Soma. – Egy konkrét küldetés szimulálása során például én lehettem az űrsikló kapitánya. Tartottam a kapcsolatot a földi irányítással, koordináltam a személyzet munkáját. Az elméleti részek is érdekesek voltak, előadásokat hallottunk az űrkutatásról.

A NASA-nál: Erdélyi Soma és Nickl István több bevetésen is részt vehetett az űrtáborban. Sőt, egy űrsiklót is vezethettek.
A NASA-nál: Erdélyi Soma és Nickl István több bevetésen is részt vehetett az űrtáborban. Sőt, egy űrsiklót is vezethettek.

– Egy másik küldetésen én vezettem az űrsiklót, űrsétát végeztem, ami alatt az űrállomáson keletkezett meghibásodást hárítottam el – nyomatékosította társa szavait Nickl István, majd hozzátette: az sem elhanyagolható, hogy az út során számos barátságot kötöttek velük egykorú és hasonló érdeklődésű amerikai fiatalokkal.

A két gimnazista nem véletlenül tölthette rendkívüli helyen az idei tavaszi szünetet- írtuk korábban. A fizika, az informatika, a technika–technológia és az űrkutatás iránt érdeklődő diákok nem átlagosak. Lang Ágota tanárnő felkészítése mellett számos versenyen vettek részt kiváló eredménnyel. A diákok a Magyar Asztronautikai Társaság segítségével a gyakorlóűrruhájukat is hazahozhatták. Az utazás költségeit a Mol – Segíthetek? alapítványa, valamint a Széchenyi-gimnázium Alma Mater Alapítványa támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelmi üzlet nyílik

Sopron - Idén az Új utcában tartják meg a II. Soproni Környezetvédelmi Napokat május végén. A… Tovább olvasom