Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

GYSEV: 2,6 milliárd forint nyereség, 11 százalékkal több utas

2011-ben az előző évinél 11,36 %-al több, közel 3,526 millió utas vette igénybe a cég személyszállítási szolgáltatásait Magyarországon.
Eredményes évet zárt a GYSEV

Több mint 2,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a 2011-es évet a GYSEV Zrt. A tulajdonosok elfogadták a vasúttársaság éves beszámolóját. A GYSEV a nyereséget fejlesztésekre, uniós pályázatok önrészére, valamint a cégcsoporton belüli tőkeszerkezet optimalizálására fordíthatja.

A GYSEV Zrt. tulajdonosai az elmúlt heti éves rendes közgyűlésükön fogadták el a társaság éves beszámolóját. Kövesdi Szilárd megbízott vezérigazgató tájékoztatása alapján, a társaság csoportszinten 2,624 milliárd forint, adózás előtti eredményt ért el. Összevont mérlegfőösszege a 2010. évi 77 milliárd forinthoz képest 98 milliárd forintra emelkedett.

2011-ben az előző évinél 11,36 %-al több, közel 3,526 millió utas vette igénybe a cég személyszállítási szolgáltatásait Magyarországon. Az osztrák területen hasonló növekedést mutat a személyszállítás és 2012 első negyedévében a dinamikus növekedés tovább folytatódik.

Skála János, a gazdálkodásért is felelős általános vezérigazgató-helyettes szerint jól működő és eredményes GYSEV-et adott át az igazgatóság elnöke, a vezérigazgatóként távozó Dávid Ilona és a szintén távozó vezérigazgató-helyettes, Ungvári Csaba.

„2011-ben a GYSEV csoport összes egysége eredményt termelt, ugyanakkor a tetemes nyereség közel 60 %-át – a rendkívül nehéz üzletági környezet ellenére és Európában egyedülálló módon – az osztrák és magyar területen is működő cargo vállalatok termelték meg" - tudatta Skála János. „A vasúttársaság a 2011 évi eredményei után Magyarországon 458 millió Ft, Ausztriában 780 ezer euró társasági adót fizetett. Helyi adó (iparűzési adó, építményadó) kötelezettségei az érintett önkormányzatoknál a 2011 éves tevékenység után 336 millió Ft-ot tettek ki. Mindezen teljesítmények és az iparágban nem szokványos eredményszámok természetesen nem jöhettek volna létre a szakmailag kitűnően képzett és felelősségteljes munkát végző munkatársak nélkül" – tette hozzá az általános vezérigazgató-helyettes.

A társaság tulajdonosai a megtermelt eredményt nem vonják el, azt a GYSEV Zrt. a cégcsoporton belüli tőkeszerkezete és a belső likviditása optimalizálására, valamint új fejlesztésekre fordíthatja.

„Az eredményesség annak tudatában különösen jelentős, hogy 2011-ben 214 km-rel bővült a vonalhálózatunk, decembertől pedig már a GYSEV szállította az utasokat ezeken a szakaszokon" – mondta Dávid Ilona, a vasúttársaság elnöke. „Több, kimondottan nagyszabású beruházásunk is volt tavaly: az új szakaszokra 11 darab használt, de kitűnő állapotban lévő Jenbacher motorvonatot vásároltunk, vasúti kocsi felújítási programba kezdtünk, állomásokat újítottunk fel, wifi-szolgáltatást építettünk ki várótermekben és intercityken. Emellett tavaly zárult a 48,6 milliárd forintos Sopron-Szombathely-Szentgotthárd nagyprojekt pályafelújítási szakasza. Ezek a beruházások rengeteg forrást igényeltek, mégis sikerült komoly eredménnyel zárni a tavalyi évet" – tudatta Dávid Ilona.

Az eredményből több fejlesztés is megvalósulhat: a mostani gyakorlathoz hasonlóan további személyszállítási eszközök, valamint a cargo-vállalatok piacképességét növelő és fejlődését biztosító vasúti és logisztikai eszközök beszerzése várható. Emellett a megtermelt források több, már elnyert és folyamatban lévő EU projekt önrészét is biztosítani fogják. Az uniós projektek között kiemelt szerepet kap a tavaly átvett vonalak villamosítása. Az erre vonatkozó pályázatot már beadta a vasúttársaság.

Olvasóink írták

 • 7. mindigatutit 2012. június 02. 10:20
  „kzárt,hogy a máv-nál eredményeket érjenek el ugyanis az egy pártszívattyú.minél nagyobb a zűrzavar annál jobban lehet lopni”
 • 6. nága 2012. június 01. 14:12
  „Sajna a GYSEV vezetői mentek el a MÁV-hoz! Aztán majd meglátjuk, mit sikerül elérniük vagy az ő bicskájuk is beletörik? Az utazóközönségnek nagyon jó lenne, ha GYSEV színvonalra fejlesztenék a MÁV-ot! Kíváncsian várjuk a fejleményeket.
  Őszinte gratula a Repcevasútnak!”
 • 5. hideme 2012. június 01. 00:35
  „Csak azt nem értem, hogy a máv-os vezetők miért nem mennek el a gysev-es vezetőkhöz, hogy ti, figyu, hogy csináljátok? Nincsenek olyan messze...”
 • 4. Kuvasz 2012. május 31. 18:38
  „Gratulálunk. sok sikert!”
 • 3. Cloeon_dipterum 2012. május 30. 22:15
  „Örvendetes hír. A vasútban a legjobb és leggazdaságosabb szállítóeszköz.”
 • 2. csincsila 2012. május 30. 16:30
  „Akkor lesz fizu emelés?”
 • 1. Tapmancs 2012. május 30. 09:13
  „Gratula, jó lenne a mávról is hasonlókat olvasi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nekifutnak a Sopron Holding üzleti tervének

A Sopron Holding Zrt. átdolgozott, elfogadásra váró üzleti terve is 135 millió forint hiánnyal… Tovább olvasom