Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Gondban a gyümölcsösök

Sopron - Hihetetlen, de igaz: Sopronban és környékén egyetlen szeszfőzde sincs, ahol legálisan pálinkát főzethetnének a gyümölcsösök tulajdonosai.
Egyetlen szeszfőzde sincs Sopronban és környékén, ahol legálisan pálinkát főzethetnének a régió gyümölcsöseinek gazdái. Nagycenken és Kapuváron volt bérfőzés, utóbbi üzem azonban jelenleg áll, a nagycenki pedig átalakítása után nem vállal bérfőzést. Bár a szezon még csak most kezdődik, az időjárás miatt korábban érik a gyümölcs. Már hullik a korai szilva, az alma, érik a barack. Kiváló pálinka-alapanyagok, de a pénzügyőrség nyilvántartása szerint a tágabb régióban is
csak Nyúlon, Győrújbaráton és a Kőszeg melletti Velemben fogadnak főzésre gyümölcsöt.

Elképzelhető, hogy a következő hetekben a pálinkafőzési főszezon beköszöntével még máshol is kérnek engedélyt a főzésre.
Nagyapáink idejében elképzelhetetlen lett volna, hogy a gyümölcs ott menjen tönkre a fa alatt, vagy ne lett volna a közelben szeszfőzde. Sőt, a legtöbben háznál párolták le a zamatos nedűt. Ez azonban ma már szigorúan tilos – figyelmeztet a vám- és pénzügyőrség.

A pálinka jövedéki termék, illegális előállítása szigorúan tilos, törvénybe ütköző, akkor is, ha csak saját használatra főzik és a szomszédot sem kínálják belőle. Akinél házi lepárlásra utaló nyomokat találnak, szigorú büntetésre számíthat. Egyrészt elkobozzák a berendezést, az italt és a gyümölcsöt, másrészt a mennyiségtől és az alkoholtartalomtól függően pénzbüntetéssel is sújtják.

Olvasóink írták

 • 6. Edina12 2008. augusztus 22. 10:23
  „A hírrel ellentétben a kapuvári pálinkafőzde működik. A főzést még nem kezdte meg, de a cefre átvételét már igen. Hamarosan a főzés is indul. További információ a honlapon: www.palinkafozdekapuvar.lapunk.hu”
 • 5. Feri 2008. augusztus 15. 09:58
  „Sajnos tényleg igy van. A déli és a nyugati szomszédunknál is rengeteg szeszfőzde van, itt is lenne rá igény. De a kedves törvényalkotóinknak köszönhetően nem éri meg pálinkát főzni a felesleges előírások és bürokrácia miatt.”
 • 4. /joco1 2008. augusztus 15. 05:47
  „Ágfalván is volt p.föző.”
 • 3. rit 2008. augusztus 14. 22:19
  „Hát ha az illető nem akarja megvenni a boltba(mert ki tudja mi van benne,ugye)akkor nyilván való nem fogja kidobi a sok gyümőlcsőt ha má potyok a fárol és rohad.”
 • 2. DÖMPERES 2008. augusztus 14. 20:36
  „Szerintem nem lekvárt főznek belőle. Pedig amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is lehet! ... :-)))”
 • 1. miracle 2008. augusztus 14. 15:26
  „Ha igény van rá (ezek szerint van, azért született a cikk) és még sincs legális kifőzde, akkor mi következik ebből?
  Hát valahová csak lesz az a pálinkának való gyümölcs....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyaeledel ajándékba

Sopron - Egy soproni vállalkozó – Pethő István – 1300 kilogramm kutyaeledelt… Tovább olvasom