Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Golyót eresztettek Rákosi Mátyás szemébe Ivánban

A ˝demokratikus rend felforgatására alkalmas˝ események történtek 60 éve Ivánban.

Különös dolgok zajlottak a Győr-Moson-Sopron megyei Ivánon 1951 májusának derekán - olvasható a Múlt-kor történelmi portálon:

Az akkor közigazgatásilag kapuvári járáshoz tartozó település állami gazdaságának gépállomásán a ˝demokratikus rend felforgatására alkalmas˝ események történtek: valaki golyót eresztett az üzemi konyha falán függő Rákosi-arckép jobb szemébe - mutatta be Csekő Ernő az ArchívNet legújabb számában.

A pártnak a mezőgazdaság szocialista átszervezéséért folytatott küzdelmében az előretolt bástya szerepét betöltő gépállomások egyikén Veszeless Ottó raktáros közel sem e „küzdelemhez" illő komolyságról tett tanúbizonyságot munkavégzése közepette: légpuskájával az udvaron található hársfák lombjain megülő verebekre lövöldözött.


Tette mindezt, mielőtt a gépállomás üzemi konyhájára belépett. Mert miután a konyhára betért, a helyzet folyamatosan súlyosbodott. Azt ugyan az események kiderítésére elrendelt büntetőeljárásnak sem sikerült megnyugtatóan kiderítenie, hogy pontosan mi és hogyan történt, de kétségtelen tény, hogy Veszeless Ottó légpuskájából egy golyó Rákosi Mátyás jobb szemgolyójába fúródott. Pontosítunk: az üzemi konyha falán függő Rákosi-arckép jobb szemébe.

Hogy miként történt Rákosi elvtárs jobb szemének kilövése, arra két verzióval rendelkezünk. Tulajdonképp a büntetőeljárás is e két változat mérlegelésének a jegyében zajlott. A konyhában tartózkodó két tanú vallomása szerint, Veszeless Ottó, miután már légpuskájával az udvaron a verebekkel bemelegített, „olyan célzó kedvem van" kijelentéssel lépett a konyhába. Majd ott előbb Rákosi Mátyást szidalmazta – Horgany Teréz szerint Rákosi zsidó származására is utalást téve: „Megállj te vén zsidó, kilövöm a szemedet" –, majd célba vette annak falon függő képét.

E verziónál is meghökkentőbb a vádlott Veszeless állítása, miszerint ő nem akart Rákosi elvtársra lőni, és ennek megfelelően nem is célzott rá, a puska véletlenül sült el.

A cikk folytatása >>

Olvasóink írták

 • 3. Ovinkor 2011. szeptember 03. 12:41
  „Az elkövető végül semmilyen büntetést nem kapott.”
 • 2. podzol 2011. szeptember 02. 12:41
  „1951-ben 50 éve? Akkor most hogy is van ez?”
 • 1. KLJ_54 2011. szeptember 02. 11:51
  „.....
  A cikk tovább küld:
  http://www.mult-kor.hu/20100928_golyo_rakosi_matyas_szemebe
  Ők tovább küldenek:
  http://www.archivnet.hu/index.phtml?cikk=357
  Ott ez fogad:" Hiba a keresett oldal nem található... "
  .......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban nagy zuhé volt, péntekre napsütést ígérnek

A várost csütörtök délután zivatar áztatta, az előrejelzések szerint a Dunántúlon rövid idő alatt… Tovább olvasom