Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gergely lett Európa legjobbja

Fényes soproni győzelem született a franciaországi EuroSkills, a szakmák kontinentális versenyén: a Roth-szakközépiskola faiparitechnikus-tanulója Európa-bajnokságot nyert.
  
A franciaországi Európa-bajnokságon épületasztalos kategóriában francia, belga, szlovén, holland, orosz, portugál és magyar csapatok mérték össze tudásukat. Közöttük volt Mózer Gergely, aki érettségi után az NYME gyakorló intézményében, a Roth-szakközépiskola faipari technikusi képzésén vesz részt. Ő egyéniben Európa-bajnok lett, míg a magyar válogatott csapatban az ezüstérmet hozta el.

Mózer Gergely munka közben.
Mózer Gergely munka közben.


A versenyen való részvételt budapesti szakmai cégek szponzorálták.
– Édesapám asztalos, innen az érdeklődés a faipar iránt – nyilatkozta a Kisalföldnek a 18 éves fiatalember.

– Az országos rendezésű, nemzeti válogatóverseny legjobbjaiból állították össze a lille-i Európa-bajnokságon részt vevő csapatot. Az Európa-bajnokság feladatát, egy csembaló elkészítését már előre megkaptuk, hogy legyen idő a felkészülésre, de a hangszer vázát Lille-ben kellett megalkotni, háromnapi munkával. Társaim – László Attila celldömölki bútorasztalos, illetve a soproni egyetemista, Kálnai Levente faiparigép-kezelő – remek munkát végeztek, összesítésben ezüstéremmel tértünk haza, egyéniben pedig bronzérmet kaptak.

Jómagam a hangszer felnyitható tetejét és a lábazatot készítettem el. A munkafolyamatok során törekedni kellett a precízségre, a hézagmentes illesztésre, a felületi kidolgozásra, mert nagyon szigorú pontozási rendszer alapján zsűriztek. Igen örültem, hogy a legmagasabb pontszámot érdemeltem ki.

Viasz-Kádi Tibor felkészítő tanár hozzátette: a nemzetközi EuroSkills-versenyek során először fordul elő, hogy Európa-bajnok soproni tanulót köszönthetünk. Most a 2015-ös, Brazíliában rendezendő világbajnokságra készülnek.
Az Európa-bajnok Mózer Gergely (balra) ezüstérmet szerzett csapatával, Kálnai Leventével és László Attilával Lille-ben, a csembalóval. 
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolapadból a frontra

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából készül ifj. Sarkady Sándor helytörténész 13. kötete. Tovább olvasom