Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Fűtési megoldások: A gáz kényelmes, de továbbra is drága

Sopron - A fűtési szezon kezdete előtt annak jártunk utána, hogy a gázár-támogatási rendszer megváltoztatása után hogyan alakultak át a fűtési szokások. Mint kiderült, a fa adja a legolcsóbb meleget, de a kényelmes gázfűtéstől nehéz megválni.
A napokban jelentősen lehűlt a hőmérséklet, ezért akinek lehetősége volt, ha rövid időre is, de begyújtotta a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánját. Sopron nagy részén, így a belvárosban és a Lövérekben leginkább gázzal fűtenek. A kertvárosi területeken és az újonnan épült családi házakban a vegyes tüzelés a meghatározó. Az elektromos áramot csupán néhány tíz lakásban használják fűtésre. A lakótelepi radiátorok – mintegy 6200 lakásban – azonban még hidegek maradtak, a távfűtés szeptember 15-től áll rendelkezésre.

A növekvő energiaárak körültekintésre ösztönzik az embereket. A korábbi években egyértelműen a kényelmes és tiszta gázfűtés volt a meghatározó, most azonban mind többen üzemelik be újra a félreállított vegyes tüzelésű kazánokat. Fával és szénnel ugyanis jóval olcsóbban meg lehet úszni a telet. A megszokott kényelmet azonban nem könnyű feladni. A szakemberek a hatékony hőszigetelésre hívják fel a figyelmet, amire különböző programok is készültek, készülnek.
Most nézzük, mekkora lehet az egyes tüzelőanyagok esetében az éves fűtési számla.

Átlagos hőmérsékletű telet tekintve, egy négyfős család hetven négyzetméteres lakásának éves földgázfelhasználása 1800–2000 köbméter. Ez alapján – támogatás nélkül – a fűtési költség elérheti a 200 ezer forintot.

A távfűtés esetében – ugyancsak nem számolva a támogatással – mindez 120–130 ezer forintba kerül az évi 65 ezer forintos alapdíj mellett. Tegyük azonban hozzá, hogy a lakótelepeken viszonylag sokan igénybe veszik a szociális alapú támogatást, ami jelentősen csökkenti a hődíjat. Így a legmagasabb támogatás esetén 70 plusz 65 ezer forintot kell fizetni. Elégedett lehet, aki annak idején – minden eshetőségre számítva – vegyes tüzelésre is berendezkedett. Most ugyanis ez a legolcsóbb fűtési mód, de hozzá kell tenni, este hideg lakásba érünk haza, s mindennap meg kell raknunk a kazánt. Ebben az esetben – ha fával és szénnel vegyesen fűtünk – 100–120 ezer forintból jön ki a téli tüzelő. Fából egy fűtési szezonban 8–10 köbméterrel kell számolnunk, míg szénből hozzávetőlegesen ötven mázsával.


Szén- és faárak
A megkérdezett kiskereskedők elmondták, eddig nem adtak el komolyabb mennyiséget tűzifából és szénből. Véleményük szerint azért, mert tavalyról jelentős készletek maradtak a pincékben, s emellett sokan bíznak abban, hogy az idei tél is hasonlóan enyhe lesz, mint a tavalyi. – Az akác és a tölgy köbméterenként 10–12 ezer forintba kerül – tudtuk meg Feketéné Kiss Klárától, az egyik fertődi Tüzép vezetőjétől. – A legolcsóbb barnaszén mázsája 2600 forint, a legdrágább lengyel fekete, nagy kalóriaértékű pedig 3600 forint. A fabrikett 25 kilogrammos kiszerelésben 960 forintba kerül.


P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdés Fertőszentmiklóson

Fertőszentmiklós - A Fertőszentmiklósi Általános Iskola az idei tanévben új névvel és igazgatóval… Tovább olvasom