Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Fürdő lehetne Sopronban az egykori császári lovardából - látványképek

Szabó Zsófia diplomaterve megmutatja, miként lehetne hasznosítani Ferenc József egykori soproni magánlovardáját, ami azóta raktárként is funkcionált.

Bevezető
Mai kultúránk elég nyitott arra és technikai tudásunk elég fejlett ahhoz, hogy sokszínű, többrétegű városokat alakíthassunk ki. Ez lehetővé teszi, hogy akár bizonyos középületek is stílusbeli eltéréseket mutathassanak, kapcsolatot kialakítva így egyes társadalmi csoportokkal. Ez új érzékenységet kíván az emberi életmódban, felölelve mindazokat az értékeket, amelyek talán nincsenek a figyelem központjában. Ezért is esett a választásom egy megőrzésre érdemes gyárépületre, aminél e határokat feszegetni lehet, becsukni egy ajtót és kinyitni egy újat - így kezdődik Szabó Zsófi diplomaterve. 

A gyertyagyári raktár romjai. Kép forrása: epiteszforum.hu
A gyertyagyári raktár romjai. Kép forrása: epiteszforum.hu

Műleírás
Ferenc József egykori soproni magánlovardája 1907-ben épült. A múlt század első felében a honvédség lovassági táborhelye volt. Utoljára a közeli gyertyagyár raktáraként funkcionált, azonban 2003-ban teljesen leégett. A ház azóta gondozatlan, üresen és tető nélkül áll, most az osztrák Zuma Kft. tulajdonában van - olvasható az epiteszforum.hu-n.

Az épület vaskapuját szórófestékkel telefirkálták - ami megjegyzem, nekem tetszik -; magas félkör-, és szegmensíves boltöves nyílásait majdnem mindenhol befalazták. Megmaradt főfalai tömör égetett, kisméretű téglából épültek, amelyeket a „baleset" után vasbeton pillérekkel erősítettek meg az utca felőli oldalon. A homlokzatok tetején, illetve a tagozatoknál díszítőelemként futnak végig a téglasorok. A volt zöldterület mára egy nagy bozótos, ami már a belső falsíkoknál is meg-megjelenik; a területet kezdi visszafoglalni magának a természet. A tágabb építészeti környezetben, a hátsó résznél egy használaton kívüli tehervasúti sín található, ami a hely ipari múltját idézi.

Szabó Zsófia
Szabó Zsófia


Épületkoncepció - Zsófi fürdőt képzelt el a gyár helyén
A fürdő-létesítmények egy adott település építészeti megjelenését jelentősen meghatározhatják, ezért fokozottan figyeltem a környezethez való illeszkedésre. Építészeti értékek nem sérülnek az átalakítás során, az épület megőrzi jellegzetes homlokzatait, anyagait. A rendelkezésre álló terület igen nagy, 1800 négyzetméteres, egy légterű, sík alapterületű csarnok, ehhez csatlakozik egy 250 négyzetméteres osztott tér.

Császári lovardából fürdő - Szabó Zsófi diplomaterve

A meglévő falszerkezeten belülre helyeztem a különböző funkciókat kiszolgáló egységeket úgy, hogy tömör térelválasztóval nem bontottam meg az egységes teret. Az épület fő szintjét meghagytam, erre kerül a néhol megszakított, az épülettől független födém, amit oszlopokkal támasztottam alá. A ház eredeti állapotában lévő, látható épületszerkezeti megoldásait - gondolok itt a fedélszékre, tetőformára -, az eredetihez hasonlóan hagytam meg, illetve újítottam fel.

A tervezett épület ismertetése, alaprajzi szervezése, további képek >>

Olvasóink írták

 • 10. Ovinkor 2011. augusztus 06. 18:02
  „A már meglévő fürdők is veszteségesek.”
 • 9. picur01 2011. augusztus 05. 17:55
  „csatlakozom Matuska úrhoz!”
 • 8. sanyo 2011. augusztus 04. 18:32
  „A terv tökéletes, én is csak gratulálni tudok, azért egy kis iróniával had tegyem hozzá, hiányzik középen egy kerítés, lásd: Fertő-tó. (bocs).”
 • 7. titáti 2011. augusztus 04. 15:19
  „Mondta valaki, hogy ezek a tervek valaha is megvalósulnak?”
 • 6. thurvj97 2011. augusztus 04. 13:29
  „Remek ötlet. Még emlékszem, amikor az ötvenes évek végén, hatvanas évek a Sotex focicsapat téli felkészülését végezte a lovardában kialakított pályán.Ha a fürdő nem valósul meg, egy sportcsarnok a tömegsport részére viszonylag olcsón kialakítható lenne.Persze ez is több tíz milliót jelenthetne.”
 • 5. bringás 2011. augusztus 04. 12:41
  „A terv jónak tűnik, bár a környezetével is sok munka lessz az biztos. Azért az igazsághoz hozzá tartozik az is hogy az utca felöli beton pillérek már jóval a gyújtogatás elött ott volt. A "baleset" óta a beton koszorú került rá körbe.
  De ez lényegtelen dolog, a lényeg hogy történjen már végre vele valami kár lenne érte szép épület.”
 • 4. matuskaszilveszter 2011. augusztus 04. 11:27
  „szép kis fantazmagória !kár hogy Anyagilag megvalósíthatatlan kár hogy nincs a képen a szomszéd pakuratároló. kár hogy nem rajzolta rá a magasban futó távhő csöveket,DEA LEGNAGYOBB KÁR HOGY FELGYUJTOTTÁK AZ IPARI MŰEMLÉK ÉPÜLETET (a tettes csak sejhető)ÉS AZÓTA CSAK PUSZTUL”
 • 3. koczanz 2011. augusztus 04. 11:17
  „Az épület a Somfalvi úton a vasút után balra található.
  Az ötlet remek, a tervek szépek, gratulálok!!”
 • 2. IkvaHírLACEE 2011. augusztus 04. 11:10
  „Somfalvi úton, a vasút mellett”
 • 1. öröksoproni 2011. augusztus 04. 10:59
  „Csak az nem derül ki a cikkből, hol van ez a kis lovarda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 15-ig lehet jelentkezni a soproni kollégiumokba

Közel 1000 férőhellyel várják az egyetemi hallgatókat Sopronban. Tovább olvasom