Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Földúton kerülik ki a leleményes magyarok a lezárt határt Ágfalvánál

Az ágfalvi evangélikus lelkész reggeli áhitatot tart a nyitás érdekében. Nem érti: miért nem készült B terv.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, március 31-től reggel 5-8, illetve 16-19 óra között csak a gyalogosok és kerékpárosok használhatják az Ágfalva és az ausztriai Somfalva (Schattendorf) közti utat. A mezőgazdasági járművek külön engedéllyel hajthatnak fel.

A tiltás hétvégén is ünnepnapon nem érvényes.

A határzár miatt az autósok a 84-es főúton, Sopronon át, a Bécsi úti határátkelőn érhetik el Ausztriát. A megnövekedett fogalom - mintegy 1500-2000-el több autó - miatt jelentősebb torlódások alakulnak ki a reggeli és a délutáni csúcsidőben. Nem ritkák a több kilométeres kocsisorok sem.

Az ausztriai közszolgálati média, az ORF munkatársa azt tapasztalta, hogy Kelénpatak (Klingenbach), illetve Zárány (Zagersdorf) felé tevődött át a korábban Ágfalva felé rövidítők útvonala.

Visszatért a torlódás a határral
Visszatért a torlódás a határral


A zárásnak egyébként nem mindenki örül. A somfalvi benzinkutas bevétele például kétharmaddal csökkent. S azon ingázó autósok is bosszankodnak, akiknek előbb kell elindulniuk otthonról, hogy időben beérjenek az ausztriai munkahelyükre.

A magyarok leleményessége azonban itt is megmutatkozott. Úgy tudjuk, az aszfaltos úttól, mintegy 100-150 méterre kialakult egy kerülőút. S ezen a földes úton jó időben, s akkor, amikor nincs sár lehet közlekedni. Hasonló a helyzet egyébként Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) között.

Ahol a kerékpárutat szintén nem használhatják a járművek. A autósok pedig egy párhuzamosan futó földúton közlekednek. A politikai itt felismerte: megoldást kell találni a problémára, így akár a közlejövőben megszüntetik a korlátozást.

nincs „B“ terv
Nincs „B“ terv. Életkép Ágfalva határábanDe térjünk vissza Ágfalvára.

- Mindenki a saját eszközeivel próbál tenni a határ ismételt megnyitásáért - mondta el megkeresésünkre Heinrichs Eszter, evangélikus lelkész. - Március 31-én, a határ lezárásának napján is tarottunk reggeli áhítatot a határon, és azóta is egyet.

A  jövőben is tervezünk ilyen alkalmakat - a lépesfalviakkal és a somfalviakkal együtt. Ágfalva és Lépesfalva korábban egy egyházközség volt, amelyeket a trianoni békeszerződés választott el egymástól. Trianon után jött a határ, a vasfüggöny, most meg a határzár...

Heinrichs Eszter érzékelteti: eddig csütörtökönként este öt órakor tartottak próbát a három település zenészei. Mivel, ekkor nem tudnak átmenni, így új időpontot kellett keresni.

- A határt így nem szabadott volna lezárni, mert nincs „B“ terv - folytatja az evangélikus lelkész.

- Sajnos, közbeszólt a politika, a tiltást bevezették, de jó megoldás nem született. Azt megértjük, hogy a távolról érkezett ingázók ne erre közlekedjenek, de azt már nem, hogy a helyieket miért nem engedik át? Így nekünk is kerülnünk kell. Nem is keveset, csaknem harminc kilométert.

Ez egy egyértelmű visszalépés a korábbi állapotokhoz képest.


A határ és az átjárhatóság lesz a téma
Pünkösd hétfőn - május 25. - tarják meg Ágfalván a határ menti ökumenikus istentiszteletet. Ennek a fő témája a határ és az átjárhatóság lesz.
                

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidfilm a németségről

Rövidfilmet forgatott három licista – Kránitz Anna, Nagy Trisztán és Bek Zoltán – a… Tovább olvasom