Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Földrengés a soproni laboratóriumban

Földrengést „élhettek" át, valamint az univerzumban is bolyonghattak az érdeklődők a magyar tudomány ünnepe alkalmából tartott soproni rendezvényeken.

– Az elmúlt hónapokban két alkalommal is földrengés volt Sopronban és térségében. Ezért gondoltam arra, hogy a magyar tudomány ünnepe alkalmából – veszélytelen módon – közelebbről is megismerhesse a nagyközönség a jelenség okait és következményeit – tájékoztatott dr. Wesztergom Viktor, az MTA soproni geofizikai kutatóintézetének igazgatója.

– Felvettem a kapcsolatot a soproni egyetem tartószerkezeti laboratóriuma vezetőjével, így a bemutatóval valós körülményeket lehetett teremteni berendezett szobával és makettekkel.

Gráczer Zoltán szeizmológus magyarázta el a diákoknak a földrengés-szimuláció hatásait.
Gráczer Zoltán szeizmológus magyarázta el a diákoknak a földrengés-szimuláció hatásait.


– Az alkalom kiváló lehetőséget biztosított a fiatalok természettudomány iránti érdeklődésének fokozására – mondta dr. Fodor Tamás polgármester, egyetemi docens, a tartószerkezeti laboratórium alapítója és vezetője.

– A hazai legnagyobb, a Richter-skála szerinti 6,3-es, 1763-ban bekövetkezett komáromi földrengést modelleztük. Bár földrengésbiztos épület nem létezik, napjainkban európai szabvány írja elő az építkezés „földrengésre való méretezését", hogy adott esetben minél kisebb legyen az épületkár.

Országjáró körútján az utazó planetárium is Sopronba érkezett.

Kiss László csillagász, hazánk legfiatalabb akadémikusa részletezte, a digitális projektor segítségével – és szakember magyarázatával – bármilyen földrajzi helyre eljuthatunk a planetáriumban. Megnézhetjük Ausztráliából a csillagokat, vagy éppen a Mars felszínéről. – A tudomány nemcsak érdekes, izgalmas, hanem szép is. Ez a planetárium üzenete – tette hozzá.

– Először voltam csillagászati előadáson, s lenyűgöző élményt jelentett számomra. Láthattuk az ősrobbanást, s virtuálisan a Szaturnusz gyűrűjén is utazhattunk – mesélte lelkesen Pongrácz Laura széchenyis diák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látni és látszani: ingyenesen átvizsgálják az autókat Sopronban

A téli felkészülés jegyében ingyenesen átvizsgálják a személyautókat Sopronban november 9-én,… Tovább olvasom