Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fodor Tamás: Sopron fejlődik - interjú

A fejlesztéseket nem lehet ciklusokban tervezni és végrehajtani – vallja Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki a fejlődés elmúlt kétéves állomásait sorolva nem akar rangsorolni, egyet mégis szívesen kiemel: a Tűztorony megerősítése és felújítása különösen a szívügye volt.

Sopron polgármestere ritkán ad interjút, amikor mégis szán erre időt, akkor igazi mérnökemberként rendszerbe foglalva próbál mindenről beszámolni. Az elmúlt két évet értékelő beszélgetés során is rögtön a számára legfontosabb üzenettel kezdte: – A város fejlődik.

– Vegyük sorra az eredményeket!

– Hosszan tudom sorolni. Itt van rögtön a Kőszegi úti aluljáró, ami jelentősen gyorsítja a városi közlekedést. A másik látványos fejlesztés a belvárosi rehabilitáció, ennek keretében a Tűztorony és a Fő tér megújulása, a Kulcspont idegenforgalmi központ létrehozása és a Várfalsétány kialakítása. A Petőfi tér is szép lett a látványos szökőkúttal és az elmúlt időszakban több mint hatvan utcát újítottunk fel, köztük olyan gyűjtőutakat, mint a Vándor Sándor utca vagy a Lackner Kristóf utca. Állami beruházás segítségével megújult a Bánfalvi út is. Korszerűbb lett több intézményünk: a Trefort téri és a Halász utcai óvoda, a Zöld Ág Bölcsőde, a Fáy-iskola.


A mi feladatunk az építés, tőlünk azt várják el, hogy fejlődjön a város – mondja Fodor Tamás polgármester. Fotó: Magasi
A mi feladatunk az építés, tőlünk azt várják el, hogy fejlődjön a város – mondja Fodor Tamás polgármester. Fotó: Magasi


– A felsorolt beruházások nagyrészt uniós finanszírozásban valósultak meg...

– Ez igaz, de az önrészt is hozzá kellett tenni. Folytatom a sort: a Rák-patak mederrendezése, a Tómalom fürdő fejlesztése, erdei sétautak, kerékpárutak, a Páneurópai Piknik Emlékhely kialakítása. Brennbergbányán elérhető lesz az internet, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégünk új telephelyet nyitott. Új középülettel is gazdagodott a város, mint az új bíróság épülete.

– De ebben azért nem volt városi pénz!

– A környéket viszont nekünk kellett rendbe tennünk. A Térségi Integrált Szakképző Központ is óriási beruházás volt. Fejlődtek a soproni vállalkozások is, példaként említhetem a Blaguss új telephelyét vagy a Huncargo csarnokát, amihez a város épített utat. Bár az állam átvette az intézményt, a soproni betegellátás érdekében az elmúlt években is támogattuk a kórházat, beindítottuk a hulladékprojektet, befejeztük a rekultivációt. Még a borászoknak is lett új bemutatótermük, a Forum Vinorum.

– Ezek közül melyik beruházás volt a kedvence, melyikbe fektette a legtöbb energiát?

– Mindegyik fontos és mindegyikkel sok dolgom volt, már csak azért is, mivel a városvezetői munkamegosztásban én felügyelem a fejlesztések túlnyomó többségét. Ezért is volt számomra kiemelt jelentőségű, hogy az uniós lehetőségeket maximálisan kihasználjuk. De azért tudok egyet kiemelni: a Tűztorony felújítását. Ez az épület Sopron jelképe, s mi most olyan technikával erősítettük meg, hogy kétszáz évig nem kell hozzányúlni. Erős lett, biztonságos és szép.

– Beletette a torony időkapszulájába a névjegyét?

– Bele.

– A munkák során, amikor a szomszédos házakon repedések jelentek meg, lehettek nehéz percei, de erősen titkolta.

– Miért ijesztettem volna meg a soproniakat? Voltak nehéz óráim és álmatlan éjszakáim, igen, de végül minden jól sikerült. Igényes munka volt, a kivitelezők is jól vizsgáztak.

– Érte kudarc az elmúlt két évben?

– Amit így éltem volna meg, nem, de nehézségek persze voltak. Például a banki rendszerből eredő finanszírozási nehézségek. Magyarországról a bankok kivonják a tőkét, nehéz kölcsönhöz jutni. Tőlünk is elvont a számlavezető bankunk 1,8 milliárd forintot, s ennek következményei, a hiány kezelése bizony komoly fejtörést okozott. Időbe telt, de megoldottuk.

– Az adósság átvállalása jókor jött. Mekkora a teher?

– Az ellenzék folyamatosan azt kommunikálja, hogy 19 milliárd forint a hitelállomány. Ez nem igaz. Az MSZP-től 12–13 milliárd közötti adóssággal vettük át a várost hat éve, most alig haladja meg a 17 milliárdot a város adóssága.

– Ez sem kevés...

– No de! Sopronban 36 milliárd forintos fejlesztés valósul meg, közte a kórház fejlesztésére elnyert három- és a hulladékprojektre kapott hatmilliárd forinttal. Mi a felvett hitelt fejlesztésekre fordítottuk! A Fidesz-kormány kimentette a devizahiteles családokat az adósságcsapdából, bevonta a közteherviselésbe a nagyobb bankokat és szolgáltatókat, most pedig az önkormányzatok adósságának jelentős részét átvállalja.

– Január elsejétől reformok sorát éljük, átalakul a közigazgatás, az oktatási rendszer, a múzeumok önkormányzati tulajdonba kerülnek. Ön látja már, milyen város lesz Sopron 2013-ban? Mintha túl sok lenne még a bizonytalanság...

– Az átalakulás mindig szül bizonytalanságot, de ahogy a kórházban sem vették észre a betegek, hogy már az állam a fenntartó, úgy a januártól életbe lépő változások sem okoznak fennakadást.

– Ebben bízik?

– Biztos vagyok benne. A reformok végrehajtása persze sok pluszmunkát jelent most mindenkinek az önkormányzatoknál, de helytállunk.

– A jövőképe is ilyen optimista? Mik a tervei?

– A következő két évben?

– Csak két évben gondolkodik?

– A fejlesztéseket nem lehet ciklusokban tervezni. Nyilván nincs ennek nagy jelentősége, hiszen nem ez számít, hanem a város érdeke. Viszont szeretném, ha még ebben a ciklusban be lehetne fejezni, amit már elkezdtünk, például a Várkerület és a Barlangszínház felújítását. Ilyen a vasút és az autóbusz-közlekedés összehangolásának terve is. Úgy gondolom, a mi feladatunk az építés, tőlünk azt várják el, hogy fejlődjön a város. Sopronnak a rendszerváltás előtt súlyos lemaradásai voltak, amit még ma is érzünk. Hiányzik például az ipar. Nem kommunikáljuk, pedig komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy befektetőket hozzunk ide. Nekünk kell vonzóvá tennünk a várost!

– Egyetért azzal, hogy Európa, benne Sopron különösen is, átalakulóban van, és új kihívásoknak kellene megfelelnie?

– Igen. A gazdasági migráció erősen érezteti hatását, de az, hogy nő a lakosság száma, Sopron számára jó. Vannak ennek persze a pozitív mellett negatív hatásai is, amit kezelnünk kell. Segítenünk kell az integrációjukat. Ehhez is arra lenne szükség, hogy letelepedjenek itt erős, nagy vállalkozások. Dolgozunk azért, hogy így legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kábítószerfogás Sopronban: Őrizetben a terjesztő

Négy embert fogyasztással gyanúsítanak, a terjesztőt, egy soproni férfit őrizetbe vették az elmúlt… Tovább olvasom