Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Fesztivállal bővül a Páneurópai Piknik

Sopron - A Várkerületen és a Fő téren könnyűzenei fesztivállal bővül a Páneurópai Piknik 19. évfordulójának emléknapja. Jövőre pedig minden eddiginél nagyszabásúbb nemzetközi rendezvényt tartanak.

Augusztus 20-án új fesztivállal gazdagodik Sopron a Páneurópai Piknik 19. évfordulójának ünnepéhez kapcsolódóan. – 19 év telt azóta, hogy Sopront százával keresték fel azok a keletnémetek, akik még Trabanttal és Wartburggal járták Kelet-Európát – mondta el Lobenwein Norbert szervező. – Mifelénk akkoriban már át lehetett integetni Nyugatra. Sokan éppen Sopronnál nyújtották ki a karjukat, aztán léptek egy nagyot, és ha szerencséjük volt, már át is jutottak a zöldhatáron, ahol a szabad világ várta őket.

Óriásplakátokon láthatók Lobenwein Tamásnak a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató képei. Archív felvétel
Óriásplakátokon láthatók Lobenwein Tamásnak a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató képei. Archív felvétel


A Sopron környékén akkoriban mindennaposnak számító menekültáradat közepén a legjelentősebb mozzanatnak – történelmi pillanatnak, ma már biztos – a Páneurópai Piknik számított. Ausztria és Magyarország határ menti lakói arra készültek, hogy egy jó hangulatú szabad piknik keretében látogatják meg egymást a határ két oldalán. Csakhogy a pikniknek országosan is híre ment, így még az ünnepélyes határnyitás előtti percekben NDK-sok százai jelentek meg a megnyitásra váró kapunál és áttörték azt. Sopron pillanatok alatt a rendszerváltás szimbólumává vált. Máig úgy tartják: az egyik első és igazán jelentős téglát Sopronnál ütötték ki a berlini falból.

Augusztus 20-án „újabb piknikre" vár mindenkit Sopron. A belvárosban, a Várkerületen az úttest közepén felépülő nagyszínpadon és a Fő téren számos zenekar és produkció váltja egymást déltől késő estig. A városvezetők és a Soproni Piknik szervezői úgy gondolják, a történelmi esemény évfordulóját ezentúl egy jókedvű és tartalmas program, egy rendhagyó piknik keretében is érdemes megünnepelni. A várkerületi nagyszínpadon a  Ghymes, a Csík Zenekar, a Cotton Club Singers, a Szörp, a !DelaDap és a Bergendy Tánc- és Szalonzenekar lép fel. A Soproni Piknik Fő téri programja is tartalmas programot ígér. Az MR2 – Petőfi rádió színpadán a Barabás Lőrinc Eklektric, a Mardy Grass BB, a Kaukázus és Parov Stelar lesz látható.

A várkerületi színpad hátterében levetítik dr. Kárpáti György erre az alkalomra összeállított filmjét.


Óriásfotó-kiállítás

Sopronban közel 50 helyen egy hónapon át óriásplakátokon elevenedik meg Lobenwein Tamás, a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató óriásfotó-kiállítása, melynek teljesebb anyaga a www.sopronipiknik.hu oldalon tekinthető meg. A koncertek ideje alatt a kicsiket játszóház és aszfaltrajzoló verseny is várja a Várkerület ezúttal autóforgalomtól mentes útburkolatán.


 

 

 

 

 

 

 

Olvasóink írták

 • 14. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 18:45
  „Az eseményt követő harmadik napon egy hasonló kitörési kísérlet volt! A parancs úgy szólt "minden körülmények között
  meg kell állítani őket " ! Meg is állították őket ! Erről nem beszélnek,mert kényelmetlen!Nem mese,de voltak ott olyan lövés sorozatok,hogy egy Rambó film esti mese hozzá képest. Az egész 20.-i kitörést pedig tragédiaként érték meg az illetékesek és a kisebb illetékesek! Lehet itt mellébeszélni,de a tény az tény!”
 • 13. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 15. 21:09
  „Csak azt tudnám, hogy ugyanarról az eseményről miért kell két különböző cikket írni!!!!????

  A hsz.-et olvasva lassan sokan már oda lukadnak ki, hogy OVM-nek lehet köszönni, hogy kinyílt annó a "határ"!

  Ezeknek üzenem, hogy van levéltár Sopronban és utána lehet nézni a történéseknek!!!”
 • 12. /joco1 2008. augusztus 13. 20:53
  „szélső(fasiszta) a már megint hüly(j)eséget irtál a 3-ban?fc.soproni: tudod az ilyenek mint a sz.jobbos csak mostanában ilyen nagyszáju: lehet, hogyha a Tört.Hivatalban megnéznénk őt, "szerepelne" mint ÜGYNÖK.Tudod a "legjobb" nyilasokbol lettek a" legjobb" komcsik, majd ez megfordult a "legjobb" komcsikból-kik tán az anyjukat is "feldobták", mostánára a legjobb neonácik lettek, mint pld.a "hármas"m,egj: ez csak a magánvéleményem, "oszt,jonapot"ui: lehet, hogy ö irta össze a gk.rendszámát akkor?”
 • 11. bogote 2008. augusztus 13. 20:14
  „Véletlenül jelen voltam akkor mert egy vállalkozásunk volt ott a határ mellet. Igen le volt" zsirozva "a Horn Gyulának köszönhetően és senki sem lőtt. Valakinek meg kellett tenni az első lépést a berlini fal lebontásához.”
 • 10. Vélemény 2008. augusztus 13. 17:44
  „hogy le volt "zsirozva", vagy sem nem tudom.

  de azt igen - hiszen ezt maguk a szervezők nyilatkozták már többször - hogy nem az volt tervezve, ami végül is lett az rendezvényből.

  Az események öngerjesztően alakultak, s egy idő után már, ha akartak volna sem tudtak beavatkozni a szervezők alakulásukba.

  CSAK ENNYIT AKARTAM HOZZÁFŰZNI AHHOZ, HOGY MIKÉNT SZÜLETNEK A "HŐSÖK" - AKIK PERSZE MARADÉKTALANUL KI IS HASZNÁLTÁK - FŐLEG SZEMÉLYES CÉLJAIK ELÉSÉRE EZT A STÁTUSZUKAT!”
 • 9. bobo 2008. augusztus 13. 09:58
  „Akkor talán kezdjük ott, hogy 1989-ről van szó, nem 1988.

  Másrészt a munkásőrséget (ami ugyebár az 56-os pufajkások kvázi utódja) 89 októberében oszlatták fel.

  A tények makacs dolgok.”
 • 8. fc soproni 2008. augusztus 13. 08:05
  „Hol volt már 1988-ban karhatalom???? Elötte 10 évvel megszünt mint ilyen. A tények makacs dolgok!!!!!!!”
 • 7. bobo 2008. augusztus 12. 21:50
  „40 fős géppisztolyos karhatalmi osztag állt készenlétben. Igaz, a határra nem merték kivezényelni őket. Ennyit arról, h. minden le volt zsírozva.”
 • 6. Gróf István 2008. augusztus 11. 21:58
  „Nagy Imre!!

  Kőszeg közelében egy "határsértő" támadt a szolgálatot teljesítő határőrre. Dulakodás közben véletlenűl sűlt(tűzparancs már nem volt érvényben) el egy az AK-47 es 65 mintájú gégpisztoly vagy mi a szar !!! (nekem is volt belőle 2db)”
 • 5. Nagy Imre, Vancouver 2008. augusztus 11. 18:44
  „Hazugsag kicsit eros kifejezes. De en is ugy tudom mint fc soproni hogy Gorbacsov es Kohl megbeszeltek a dolgot es utana ertesitettek a magyarokat. Sot itt Kanadaban vetitettek regebben egy erdekes dokumentum filmet errol. Abban is volt ra utalas hogy az oroszok es a nemetek egyezteteseket folytattak. Meg kell emliteni hogy a debrecenieknek is nagy erdemuk volt a paneuropai piknik szervezeseben (persze akkor meg hatarnyitasrol szo sem volt) . En olvastam valahol hogy hatarnyitas utan egy vagy ket nappal visszaforditottak az NKD-sokat Nagycenk-nel sot allitolag egy halalos aldozatot kovetelo incidens is volt. Ha errol tud valaki bovebben erdekelne a dolog. A tortenelmi huseghez hozzatartozik a pontos,partatlan tajekoztatas.”
 • 4. fc soproni 2008. augusztus 10. 20:56
  „Szélsőjobbos!! Ez egy hazugság amit írtál akáhol hallottad. Ez már elvolt döntve Gorbacsov és Kohl között. Nem is voltak odavezényelve határőrök ahol az áttörés történt. Ha akkor délután ott jártál volna nem beszélnél ferdítéseket.”
 • 3. Szélsőjobbos 2008. augusztus 10. 13:02
  „Arról senki nem beszél,hogy a tisztelt akkori államhatalom(horn gyula) tűzparancsot adott ki a kelet.németekre,de mivel a kis határőrök nem lőttek, visszavonták, és úgy próbálták beállítani,mintha az ő akaratuk lett volna!A XX. század egyik legnagyobb hazugsága!”
 • 2. fc soproni 2008. augusztus 09. 19:01
  „A meghivottak között ott van pl Németh Miklós, Horn Gyula(csak gesztus) vagy Gorbacsov? 19 év távlatában nem kell ám annak is érdemeket tulajdonítani aki ezért semmit sem tett. Úgy leszünk vele mint ´56-tal mára háromszor annyi "hős" van mind aki tényleg cselekedett.
  Volt ám ott sok tolvaj is aki meggazdagodott az itt hagyott trabantokon és wartburgokon.”
 • 1. Egy Vélemény 2008. augusztus 09. 16:19
  „NAGY VILÁGESEMÉNY VOLT! - LETT BELŐLE! - A SZERVEZŐK AKARATA ELLENÉRE IS TALÁN!

  EZÉRT NEM KELLETT VOLNA A SZERVEZŐKNEK A MAGUK HASZNÁRA FORDÍTANI!

  VAGY AZÓTA IS OLYAN BÁTRAN és PÁRTATLANUL KELLENE TEVÉKENYKEDNI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes elítéltet fogtak

Sopron - Krimibe illő jelenetek végén a kommandósoknak sikerült bilincsbe verniük azt a négy éve… Tovább olvasom