Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Fertődön jövőre a kisebb edényeket is kiürítik

Fertőd–Sopron - Fertődön jövőre – indokolt esetben – a 80 literes szemétgyűjtő edényeket is kiürítik. Erről a napokban egyeztet a Rekultív vezetése és az önkormányzat.
Élő József fertődi olvasónk elégtételt érezhet, mert hosszú hónapok, évek levelezése után Fertődön is lehetőség nyílik, hogy kisebb űrtartalmú edényekben gyűjtse a szemetet a lakosság és ezzel arányosan kevesebb díjat fizessen a szemét elszállításáért. Az ügy érdekében az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, aki igazságot szolgáltatott olvasónknak.

– Az önkormányzat rendelete már közel egy éve lehetővé teszi, hogy ne csak 110 és 120 literes szemétgyűjtő edényeket használhasson a lakosság, hanem kisebbeket is – mondta Tulok Viktor aljegyző. – Tehát nem rajtunk, hanem a szolgáltatón múlik, hogy kisebb edényekből is kiürítsék a háztartási hulladékot.

A Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. fertőszentmiklósi telepén gyűjtik a környező települések lakossági hulladékát.

– Több községben már eddig is lehetővé tettük a kisebb, de szabványos kukák használatát – tájékoztatott Komádi Szilárd, a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. regionális igazgatója. – A cég vezetése úgy döntött, Fertődön is lehetővé teszi a 80 literes szemétgyűjtők használatát a háromtagú (két felnőtt, egy gyermek) családok esetében. Erről a napokban tárgyalunk az önkormányzattal, s ha megállapodunk, akkor 2008-tól új szerződéseket kötünk az érintettekkel.

Élő József régi problémája oldódik meg így. Olvasónk azonban egy másik ügyben is eljárt, nevezetesen az úgynevezett kéttényezős szolgáltatási díjakkal kapcsolatban. Véleménye szerint ugyanis alkotmányellenes, hogy a szolgáltatók külön-külön megfizettetik a fogyasztóval az alapdíjat és például a szolgáltatott víz díját. Ebben az ügyben egyébként több alkotmánybírósági határozat is született, legutóbb 2006-ban, egy konkrét eset kapcsán. Ez megsemmisített egy helyi önkormányzati rendeletet, amely tartalmazta az úgynevezett rendelkezésre állási díjat.

– A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. csak egy díjat – vízdíjat – számol, ezen belül különbözteti meg az alapdíjat és a változó díjat – tudtuk meg Hegedüs László vezérigazgatótól. – Eljárásunk megfelel az alkotmánynak és a vonatkozó törvényeknek is. Ez a kérdés valóban hosszú utat járt be, sokszor egymásnak is ellentmondó vélemények, határozatok láttak napvilágot.

A mi számlázási módunk kiállta a törvényességi próbát, ugyanis arról van szó, hogy vannak olyan állandó költségek, amelyek függetlenek a vízfogyasztástól. Ilyen például a rendszer üzemeltetése, fenntartása. Ezen a módszeren nem kívánunk változtatni, a következő évi víz- és csatornadíjakról szóló helyi rendelethez is így nyújtottuk be számlázásunkat a soproni önkormányzathoz, amelyről decemberben döntenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyra lesz közvilágítás

Sopron - Közvilágítás, vízelvezető árok és aszfaltozott útburkolat hiányára panaszkodnak a Sarudi… Tovább olvasom