Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Fertődi civilek: cirkusz a város helyén

A Fertődi Civil Összefogás szerint a LEADER-en elnyert pénzből a Tócsa-dűlő beruházás helyett, más hasznos fejlesztést is megvalósíthattak volna.

A Fertődi Civil Összefogás közleményben reagált a Fertőd: játszótér lesz a cirkusz helyén című írásra.

Elöljáróban megjegyzik, a „Térségünk kisvárosi területeinek fejlesztése a mikrotérségi központi szerepük erősítése érdekében" című intézkedés célja, hogy a térség kisvárosi településeinek mikrotérségi központi szerepét erősítse, azokat a térség vérkeringésébe bekapcsolja.

A településeknek olyan fejlesztései voltak támogathatóak, amelyek a település határain túlmutató, valamilyen közösségi vagy turisztikai hálózati programhoz kapcsolódó, azt erősítő fejlesztést tartalmaznak.

Fertőd esetében a fenti céloknak való megfelelés érdekében sokkal inkább indokolt, költséghatékony, valamint a gazdasági-, társadalmi- és környezeti fenntarthatóság elveinek megfelelőbb projekt is kerülhetett volna megpályázásra, mint a Tócsa-dűlő rehabilitációja.

Turisztikai szempontból a kerékpáros mintatérséghez méltó más beruházásokat kellett volna megvalósítani.

A kerékpárút mentén helyezkedik el a város két, siralmas állapotban lévő játszótere. A fejlesztésük, felújítások mellett biciklis pihenőt is ki lehetett volna itt alakítani, ezzel együtt rendeződött volna a játszóterek felújítási igénye is és elősegítve a kerékpáros turizmust.

Adódott volna mód a helyi turisztikai vállalkozók képzésére (nyelvi, üzleti, marketing), illetve egy komoly települési turisztikai honlap kialakítására is.

Illetve városszerte kerékpártárolók, hulladéktárolók, turisztikai információs táblák kihelyezése, pihenők kialakítása, kiadványok szerkesztése erősíthette volna turisztikai vonzerejét a kerékpáros vendégek számára.

Közösségi lehetőségeket tekintve elképzelhető lett volna egy multifunkcionális sportpálya létrehozása is, amely a helyi lakosság sportolási lehetőségeinek bővítésén túl, térségi sportrendezvények szervezésének adhatott volna otthont. A lakótelep illetve az iskola- óvoda szomszédságában a játszótéren mind hely, mind valós társadalmi igény is mutatkozik rá.

Csak néhány példa, hogy a turizmuson belül milyen sokféle területen lehetne fejleszteni.

A Fertődi Civil Összefogás szerint nem felel meg a valóságnak azon állítás, hogy a vizes, zsombékos, villanyvezetékkel szabdalt terület beépítésre alkalmatlan, viszont a nagyfeszültség alatt a gyermekeknek játszótérnek jó? Estére úgy feltöltődik a csemete, hogy a gyermekszobában, nem kell villanyt kapcsolni.

Ráadásul hiba esetén, mivel a park felett a városrész összes villanyhálózata keresztezi egymást, az áramszolgáltató darus kocsikkal fog végigmenni. Az út túloldalán posta, áruház és benzinkút is működik, pedig az adottságok itt is ugyanolyanok.

A civilek úgy vélik, a Tócsa-dűlőre tervezett üzletek és lakópark a fiatal pályakezdők számára, a vállalkozó gazdasági nehézségei miatt nem épülhetett meg, és nem teljesült a beépítési határidő.

Így a város pénzvisszatérítés nélkül visszakapta a területet. Mivel egy helyi vállalkozó rendszeresen kaszálta a területet, így Fertődnek ez semmilyen gondot nem okozott. A jövőben pedig költséget jelent majd a park fenntartása, gondozása.

A két meglévő játszótér maradványnak mi lesz a sorsa? Pedig ezek biztonságosan körülkerített, nagyfeszültség mentes területek.
Mivel első ütemről van szó, ez azt jelenti, hogy 27 millió forintból csak a fél terület lesz parkosítva. A befejezés pedig bizonytalan, mert nem biztos, hogy ismét lesz pályázati lehetőség, miközben az első kiírásnál sem mentek olyan egyszerűen a dolgok.

A Fertődi Civil Összefogás végzetül arra kérte eddig is a polgármestert, hogy mielőtt döntést hoz, hallgassa meg az érveket, mert a „a csak azért is politika" mint látható, nem vezet előre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július 3-án jön Sopronba az Oscar-díjas Jared Leto!

A Thirty Seconds to Mars amerikai rockegyüttes énekeseként érkezik a VOLT Fesztivál Nagyszínpadára. Tovább olvasom