Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Fertőd lampion-nagyhatalom lesz?

A Múzeumok Éjszakáján tündérek és színes lampionok lepték el a fertődi Esterházy-kastély udvarát.

A látvány ugyancsak elbűvölte az ide érkezőket – a szervezők erre alapozva a jövőben évenként itt rendeznék meg a legnagyobb hazai lampionfesztivált.

Javában tart a fertődi Esterházy-palota felújítása, ám ez cseppet sem zavarta a Múzeumok Éjszakájára érkezőket, akik előtt ezúttal olyan kapukat is kinyitottak, amelyeket máskor nem, s s ezzel megelevenedett Fényes Miklós herceg birodalma.

– Egy keleti kapcsolatunk révén sikerült ehhez a nagy mennyiségű lampionhoz hozzájutnunk, s ez a hangulatos este adta az ötletet, hogy évente itt, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva rendezzük meg a hazai lampionfesztivált – sorolta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

Tündérek a kastély udvarán: évente mind több, szemet gyönyörködtető lampionnal díszítenék fel a palota kertjét és környékét. A startot kétszáz fényforrás jelentette. Fotó: Harcsás
Tündérek a kastély udvarán: évente mind több, szemet gyönyörködtető lampionnal díszítenék fel a palota kertjét és környékét. A startot kétszáz fényforrás jelentette. Fotó: Harcsás

A hazai kastélyok közül az eszterházai az egyetlen, amely őrzi a kínai kultúrát a lakkszobával, a falak kínai motívumaival, amelyek nemcsak különlegesek, de látványosak is, s ugyanezt az élményt erősítette most a palota különleges megvilágítása.

Az igazgatót az aktuális munkákról is kérdeztük, eszerint december végéig befejeződhet a kastély felújításának első üteme, amelyet 2011-ben folytatnak. Restaurátorok fogtak a belső falak tisztításához, a korabeli falfestések helyreállításához, és jelenleg is tart a belső terek, a lépcsőházak restaurálása, amely – az első ütemet számítva – eltart az év végéig. A 3 és fél milliárd forint – amely zömében uniós támogatás – az egész épületegyüttes megújulására, restaurálására nem elegendő, ám remények szerint a jelenlegi, évi 150–160 ezres látogatószám megduplázódhat. Kétezer-tizenegyig fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét. A 90 százalékban uniós forrásból megvalósuló beruházás eredményeképpen a műemlékegyüttesben három év múlva megnyílhat az Eszterháza Közép-európai Kulturális Központ.

Olvasóink írták

  • 2. Nagy_Imre_Vancouver 2010. július 05. 18:48
    „Tunderek gyaszruhaban? Javaslom hogy jovore pirosba oltoztessek a lanyokat mert a feher a gyasz szine Kinaban.
    Tovabba azt a szokokut szobrot ott jobboldalt ki kellene cserelni egy Mao szoborra a teljesseg kedveert.”
  • 1. c77 2010. július 05. 17:50
    „1 keleti "kapcsolat" jó??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terelőúton közlekednek a buszok

A Lackner Kristóf utca–Selmeci utcai körforgalom burkolatjavítása miatt terelőúton közlekednek… Tovább olvasom