Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Fertő-táj: Filmen a világörökség szépségei

Dokumentumfilm készült a Fertő-táj világörökségről, amelytől a magyar és az osztrák fél is azt reméli, hogy újabb lendületet adhat a turizmusnak. Az alkotást több külföldi televíziócsatorna is műsorára tűzi.

A Boldogasszonyhoz (Frauenkirchen) közeli Szent Márton fürdőben mutatták be azt a filmet, amely megörökíti a Fertő-táj világörökség szépségeit. A filmet három nyelven – németül, angolul és magyarul – megszólaló DVD-n adták ki, emellett számos külföldi televízió és az ORF 2 is műsorára tűzi a közeljövőben.

– Fontos lépésnek tartom a DVD megjelenését, amely dokumentálja és népszerűsíti a Fertő-táj értékeit – mondta a bemutatón Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke. – Úgy gondolom, ez a film erősítheti a turizmust, és elősegítheti a régió további fejlődését. A filmet megnézve sokan kaphatnak kedvet a világörökségi táj felfedezéséhez.

– Rengeteg gyönyörű látnivaló található itt, és úgy gondoltuk, erre egy film jobban felhívja a figyelmet, valamint könnyebben is befogadható, mint egy útikönyv – tette hozzá Richard Giefing, a Fertő-táj Világörökség Egyesület ausztriai elnöke.

A Fertő-táj világörökség természeti szépségei mellett Magyarországról az Esterházy-kastély és a Mithras-szentély kapott szerepet a filmben.
A Fertő-táj világörökség természeti szépségei mellett Magyarországról az Esterházy-kastély és a Mithras-szentély kapott szerepet a filmben.

A bemutatón kétségkívül gyönyörű felvételeket láthattak a jelenlévők, szépséghibája azonban a filmnek, hogy javarészt a világörökségi táj ausztriai látványosságai kaptak helyet az anyagban. A 60 ezer euróba kerülő filmet teljes egészében az osztrákok finanszírozták, ez magyarázhatja az egyoldalúságot, melynek tényét Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Egyesület magyar titkára is megerősítette portálunknak.

– Nagyon szép és látványos a film, bár alapvetően az osztrák értékeket domborítja ki, a magyarok árnyékban maradnak. Tőlünk a fertőrákosi Mithras-szentély és a fertődi Esterházy-kastély szerepel benne. Ezzel együtt mindenképpen hasznos lehet a DVD, hiszen rengeteg televíziócsatornán lesz majd látható, ez pedig óriási reklámot jelent.

Sajnos a mi költségvetésünk nem teszi lehetővé hasonló film elkészülését. A világörökségi egyesületnél korlátozott példányszámban önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák ingyenesen átvehetnek egy-egy példányt a DVD-ből – tette hozzá Taschner Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai száguldás Bécsben

Hétvégén jár először egész éjszaka a metró Bécsben. Nemcsak az éjszakai járatokat lehet ingyen… Tovább olvasom