Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Fellendül az építőipar: Sopronban egy új lakásra kettő vevő jut

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedtek az új építésű lakások négyzetméterárai. Ma már ez 300 ezer forint is lehet.

Úgy tűnik, Sopronban fellendülés kezdődik az építőiparban. Tavaly a városban gyakorlatilag nem épült társasház, az új építésű lakások döntő többsége pedig már elkelt.

Sopron, valamint a térség meghatározó ingatlanfejlesztő vállalkozása a Goldschmidt Kft. tapasztalatai szerint most már ott tartanak, hogy a még meg sem épült lakásra kettő potenciális jelentkező is van.

- Sopronban az igény és a kínálat már messze elkerüli egymást, ki kell mondanunk: hiány van az új építésű lakásokból - fogalmazott Pusker Zsolt, a kft. ügyvezető igazgatója. - Míg tavaly a lakások egy négyzetméterét kettőszázötvenezer forintért tudtuk eladni, idén ez az összeg már felülről súrolja a háromszázezret. A terveink szerint a városban idén az év első felében elkezdődik egy tizenkettő és a huszonnégy lakásos társasház megépítése.

Az igazgató szerint, az, hogy május elsejétől szabadon lehet munkát vállalni Ausztriában, a magyar építőiparra is jótékonyan hat.

- Egy bécsi ingatlanfejlesztő keresett meg bennünket, hogy adott esetben dolgozzunk együtt az Ausztriai lakáspiacon - említette Pusker Zsolt. - Az is igaz, hogy az ország másik végéből sokan költöznek majd Sopronba. Itt laknak majd, de a határ túloldalán dolgoznak. Az ő helyzetüket jelentősen megkönnyíti, hogy több osztrák cég is foglalkozik a magyar munkaerő kiközvetítésével, a papírok elintézésével. Így a régi otthonukat, egzisztenciájukat könnyebben hagyják fel az ország más részein élők. Biztosak lehetnek abban, hogy lesz munkájuk, és eladhatják a régi lakásukat, s vehetnek egy újat Sopronban.

Pusker Zsolt szólt arról is, hogy milyen következményekkel járna, ha megszűnik a kilakoltatási monatórium.

- Az adósok egy része biztosan elkezdené törleszteni a hiteleit - vélte a szakember. - Az új lakások esetében nem hozva jelentős változást, hiszen a teljesen más a két vevőkör. A hozzánk forduló tíz ügyfélből kilenc készpénzben fizeti ki a leendő lakása árát. A tizedik pedig húsz-huszonöt százaléknak megfelelő hitelt vesz fel.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. S.opron 2011. március 14. 22:16
  „Szívesen!”
 • 26. potyesz 2011. március 14. 20:10
  „Köszönöm a tanácsot ,meg küzdöttük a magunk csatáját ,közös képviselőt most tudtunk váltani ,hisz eddig a Tisztelt Pusker úr cége volt többségi tulajdonba . Miután sikerült váltanunk ,sok mindenre fény derült miért volt érdeke ,hogy ragaszkodjon az ő által ránk erőltetett közös képviselőhöz . De a tanácsot még egyszer köszönöm”
 • 25. S.opron 2011. március 13. 21:15
  „Potyesz!
  Keressetek más közös képviselőt. Fizetnie kell mindenkinek, akinek a birtokában van az ingatlan, a közgyűlésen elfogadott mértékben. Táncsics utcában is kellett fizetniük nem keveset. Keressétek meg az ottani közös képviselőt, hogy miként intézte el. Az ingatlanban a közös költség nem csak a szemét és a világítás miatt van. Az épület állapota romlik, ami miatt felújítási alapot kell képeznetek. Ez a Goldschmidtre is vonatkozik, míg az övé az ingatlan. A többit a közös képviselő intézze ha már fizettek neki érte.”
 • 24. potyesz 2011. március 13. 14:37
  „Én vásároltam ettől a cégtől ,nem bántak velem tisztességesen ,utolsó építkezésük során készült lakás még garázsból is ,eszt azóta lakhatatlanná nyilvánították ,de van még eladó lakás a társasházba ,jó lenne ha minél előbb meg vennék akkor talán fizetnék a közös költséget ,hisz a cég a lakásai után nem fizet ,ellenben minden döntésünket meg vétózza a közgyűlésen,már másfél éve.”
 • 23. S.opron 2011. március 13. 09:29
  „Tonxy!
  Ez már túl nagy szemétség lenne, de az is igaz, hogy szemrebbenés nélkül megcsinálnák/megcsinálják:(”
 • 22. soproni 2011. március 13. 09:15
  „Azért arra kíváncsi lennék,hogy ezt honnan szedték.Szinte minden ingatlanos arról panaszkodik,hogy pang a piac.”
 • 21. józanparaszt 2011. március 13. 07:30
  „15: gondolom a kérdés költöi.
  a tapasztalat szerint bárhova!
  az építöipari hiénáknak semmi sem szent. ahogy írták, kilóra megveszik a politikusokat, és tökmindegy mit tesznek tönkre (erdö-mezö-park-régi patinás épület/városrész, stb) lényeg, hogy kössön a beton, és cuppanjon a "haveri" puszi. nem így van?”
 • 20. Tonxy 2011. március 12. 21:14
  „18: és ha Z hitelt vesz fel mert már csak ennek adnak, amikor kifizeted a lakást Z a pénzt a szerződés szerint elutalja X-nek. A bank meg futhat Z pénze után és rosszabb esetben lefoglalja a lakás amiben a szegény polgár próbálna lakni.”
 • 19. S.opron 2011. március 12. 20:29
  „bobbacsi!

  Ha már utánanéztél, utánanéztem én is. Ingyenes céginformációs bázis. Nézzétek csak meg mennyi Goldschmidt... Kft van jelen. Én még találtam mást is. Tudod a mai építőiparban úgy működik, hogy kicsit lehessen bukni vállalkozói oldalon, hogy új építkezés, új kft minimális tőkével. A fő cég felveszi a hitelt. Megbízza a másik kft-t a kivitelezéssel. A másik kft szintén minimális alaptőkével rendelkezik és persze 0 tárgyi eszközzel és vagyoni értékű joggal. Te meg megveszed a lakást a harmadik Kft-től, ami szintén minimális tőkével alakul, szintén 0 vagyonnal rendelkezik. Jelen esetben nevezzük a kft-ket X-nek / ez a fő cég /, Y-nak a kivitelező kft-t, Z-nek azt a kft-t, amitől Te vásárolsz. X megkapja a pénzt a banktól, hogy Y-nak kifizesse a kivitelezési pénzt. Y kevesebbet kap, mint kéne, hogy kifizesse az alvállalkozóit. Y eladósodik több 10-100 millió forinttal. Alvállalkozók dolgoznak elkészül az épület, de hiába várják a pénzüket. Felszámolást nem indítanak, mert a remény hal meg utoljára. Így már fogott pár millát X Kft, aki ugye nem sáros, mert ő kifizette azt a pénzt Y-nak, amiben megállapodtak. Y a felelős, hogy a szerződött összegből nem tudta kivitelezni az építkezést. X Kft már fogott pár millát amit soha nem fognak tudni rajta bevasalni. Z Kft-től megveszed a lakást. Elkészül minden okés. Háttérben szerződés köttetik X és Z között, hogy a pénz átvándoroljon X-be. Gondolom nem kell sok logika, hogy hogyan. X Kft-nel eljön a garancia és csodák csodája, ha sok a gond menet közben már más tulajdonában van a kft, akitől verésen kívül nem sokra lehet számítani. Így X kft fogott újabb pár millát és Tiszta is maradt. 500.000 Kft-k közül meg kettő meg fog szűnni rejtélyes módon, de a fő X Kft él mint hal a vízben. Ezt a világon oktatni kéne, hogy miért meneküljön mindenki a mai magyar építőipartól és az új építésű lakástól.”
 • 18. bobbacsi 2011. március 12. 20:01
  „Ez a Goldschmidt Group Kft. a tavalyi év második felében minimális alaptőkével (500.000 Ft) bejegyzett cég. Mit akarnak ezek vajon az építőiparban kezdeni 500.000 Ft-al? Abból már egy sufnit is alig lehet megépíteni, nem egy társasházat!”
 • 17. gomboc.artur 2011. március 12. 19:33
  „Persze, hogy hülyeség (inkább önreklám), a soproni ingatlanpiac pont ugyanolyan halott, mint bárhol Magyarországon.
  Ettől a cég gondolatmenete még logikus. Arra gondolnak, hogy csak építeni kellene valamit. A lakás lassan készül el, addig akár történhet is valami a piacon, lehet, hogy addigra tényleg el lehetne adni. A probléma az, mint bárki másnál, a bank csak magas önrésszel ad hitelt, és azt is drágán.
  Így meghirdetik, hogy mennek fel az árak, hátha megveszitek papírról a lakást attól tartva, hogy később még drágább lesz. Azaz ingyen és bérmentve megfinanszírozzátok előre a lakásépítést, amit a bank csak drágán tenne meg (ha egyáltalán megtenne). És ha elég sokan elhiszitek, akkor akkor a teljes banki minimális önrész (vagy még több) összejöhet ingyen finanszírozásban, így a vállalkozónak akár egy fillért sem kell beletennie.
  A legnagyobb probléma ezzel az, hogy így nem csak ingyen finanszírozzátok a céget, hanem a csődveszélyt is viselitek egy esetleges csőd esetén, ami azért a mai építőipari viszonyokat látva azért elképzelhető.
  Magyarul a Ti pénzetekből a Ti kockázatotokra (a bank úgyis csak úgy szerződik, hogy ő még ki tudjon megfelelően szállni belőle) a Vállalkozó hasznára. Ha bejön az üzlet, akkor piaci áron (vagy a finanszírozás miatt annál kicsit drágábban) kaptok egy lakást, ha nem, akkor így jártatok. Ez a dolog lényege.”
 • 16. öröksoproni 2011. március 12. 16:34
  „Hova akarnak egyáltalán építeni? Én hortelen nemtudnék egy alkalmas helyet sem mondani.”
 • 15. potyesz 2011. március 11. 20:28
  „Tisztelt Pusker úr gondoljon bele ,hogy menne az ingatlan ha tisztességesen bánnának a vevőkkel.”
 • 14. S.opron 2011. március 11. 18:48
  „Én nem tudom. Ha lenne 300.000 Ft-om egy négyzetméter lakásra, akkor inkább építenék egy kisebb házat. Telekkel együtt az is kijön annyiból Soprontól 10km-re. És az lehet, hogy nem lenne olyan szar, mint amiket újonnan ma építenek. 1- 1,5 év alatt 5 háztömböt felhúzni ..., hát köszönöm szépen. Aztán 10-15 év múlva meg akár össze is dőlhetnek.”
 • 13. nagypityu 2011. március 11. 15:40
  „Csak "gratulálni" lehet az építőipari maffiának ahogy maga alá gyűrte a várost, megvette kilóra a politikusokat és engedélyeket szerzett régi szép épületek eltüntetéséhez! Nem lehetett kis munka!”
 • 12. SZILAJ 2011. március 11. 14:23
  „Itt Sopronban sincs ez másképp... Sem új lakást nem lehet eladni sem pedig használtat...
  Ki az aki a mai helyzetben 15-20 millát fel merne venni 25-30 évre? Senki.
  Az építkezések leálltak, teli vannak az újságok eladó ingatlanokkal...
  Méghogy fellendülés.... Ez baromság!!”
 • 11. Goldmund 2011. március 11. 10:11
  „Én Győrben élek, de nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy tőlünk 90km-re ennyire más legyen a helyzet.
  Itt Győrben abszolút pang a piac. Rengeteg lakást és házat kínálnak eladásra. A lakóparkokba nem tudom ki költözik, de még a belvárosban, Mosoni-Duna partjára épült házban is több évvel az építés után vannak üres lakások (a ház még a válság előtt épült). Pedig az AUDI tovább bővül. Panelok különösen nehezen adhatók el, mégha fel vannak újítva és jó környéken vannak is.

  "Így a régi otthonukat, egzisztenciájukat könnyebben hagyják fel az ország más részein élők. Biztosak lehetnek abban, hogy lesz munkájuk, és eladhatják a régi lakásukat, s vehetnek egy újat Sopronban."

  No, itt buktam ki teljesen! Nógrádban, Somogyban, Borsodban, Szabolcsban, cigányokkal teli kisvárosokban, falvakban hogyan tudnák eladni a házukat/lakásukat, ha Győrben és a megyei falvakban is ilyen nehezen lehet eladni???!!!”
 • 10. matuskaszilveszter 2011. március 11. 08:17
  „talán fizetett reklámról van szó? egy oldalon kétszer látom a Goldschmidt Kft nevét kiirva ! szerencsétlen keletről ide költözni szándékozók meg csak itt csalódnak hogy bedöltek agy ilyen átlátszó rekrám fogásnak .
  A kisalföld is mehet a p-ba a GYIK bezárásáról bezzeg halgatnak Fujjjj.”
 • 9. orion1 2011. március 10. 18:54
  „Lakás egy új építésü társasházban, az a lehető legdrágább megoldás. A lakóparkok (Lehár ferenc utca, Ágfalvi úti lkp, Aranyhegy lkp, Besenyő utcai lkp) meg kint vannak a nagy büdös semmiben. Egy hónap múlva indulnak az árverezések, a sok szerencsétlen lakását szarért-húgyért meg lehet venni. (sajnos)”
 • 8. KáTi 2011. március 10. 17:29
  „Látom a GYIK megszűnéséhez nem lehet hozzászólni. No comment Kisalföld”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túra az országhatár mentén: GPS, mint staféta

Két évre tervezett túra indul a hét végén a Zsira-Locsmánd határátkelőről. Első köre napjaink Magyarországának, második köre pedig annak 1922 előtti határvonalát öleli fel. Tovább olvasom