Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Felkészültek Anna Frankból

Sopron - Sopronba hozták az Anna Frank életéről szóló utazó kiállítást. A tárlatvezetésre diákok vállalkoztak. A kiállítás 1997 óta járja a világot, Sopron előtt hét magyar városban volt látható.
Élénk érdeklődés kíséri az amszterdami Anne Frank-ház és a budapesti Holokauszt Emlékközpont Sopronba érkezett Anna Frank - történelem a mának cím ingyenes kiállítását. A Vas- és Villamosipari iskolában december 20-áig tekinthető meg a tárlat. A csoportokat képzett vezetők kísérik.

- A kiállítás azért különleges, mert nem hivatalos idegenvezetők tájékoztatják a látogatókat, hanem diákokat tanítottunk meg erre a feladatra. Sokan jelentkeztek, végül 62 soproni tanuló sajátította el a tárlatvezetés fortélyait - mondta el a Kisalföldnek Martonosiné Maráz Rita pedagógus, a kiállítás szervezője.

A tanárnő hozzátette, a pedagógusok és a diákok is lelkesedtek a kiállításért, honlapot is készítettek, amelyen be is jelentkezhetnek az oda látogatók (www.vasvill.hu/annefrank).

A szervezők szerint Anne Frank élettörténete alkalmas arra, hogy elbeszélje a holokauszt borzalmait. A kiállításon párhuzamos szálon futnak a Frank család életének fordulópontjai s a történelmi események. A tárlat egyéni történeteket, szemtanúk beszámolóit hívja segítségül az előítélet, a rasszizmus, a szélsőséges nacionalizmus, az üldöztetés ellen. A vándorkiállítás 1997 óta járja a világot, eddig több mint tízmillió látogatója volt. Sopronon kívül eddig hét hazai városban járt.

- Nagy öröm látni, hogy a gyerekek milyen szívesen kalauzolják kortársaikat, s azt is, hogy mennyire érdeklődők a látogató fiatalok. Jó ötletnek tűnik tehát a kortárs vezetők bevetése Sopronban a Vas- és Villamosipari, a Széchenyi-, a Berzsenyi-, a Handler-, a Fáy- és a vendéglátó iskola tanulói jelentkeztek a feladatra. A fiatalokra elmondásuk szerint nagy hatással vannak a látottak, kézzelfoghatóvá válik számukra mindaz a borzalom, amiről mindeddig csak homályos fogalmaik, esetleg téveszméik voltak csupán - mondta a tanárnő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balfi utca: folytatódik a nyomozás a kövek után

Sopron - Tovább kell kutatnia a Balfi utcai macskakövek után a Soproni Rendőrkapitányságnak. Tovább olvasom