Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Felavatták Elek apó kútját

Sopron - Hármas jubileumot tartott hétvégén a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara.

110 éve indult meg az óvó- és tanítónőképzés Sopronban, 50 éve vált felsőfokúvá az óvónőképzés és nyitotta meg kapuit a város új felsőoktatási intézménye, az Óvónőképző Intézet, valamint 150 éve született a pedagógiai kar névadója, Benedek Elek, az ismert publicista, író, mesemondó. A kerek évfordulók tiszteletére az intézmény pénteken nemzetközi óvodapedagógiai konferenciát rendezett, szombaton kora délután pedig felavatták a kar előtti kis téren Elek apó kútját.

Emlékfát is ültettek: Az erdélyi sziklából készült ivókút ötletgazdája, Kányádi Sándor költő, valamint Benedek Elek dédunokája, Lengyel László is megtisztelte jelenlétével az eseményt.
Emlékfát is ültettek: Az erdélyi sziklából készült ivókút ötletgazdája, Kányádi Sándor költő, valamint Benedek Elek dédunokája, Lengyel László is megtisztelte jelenlétével az eseményt.


Az erdélyi sziklából készült ivókút ötletgazdája, Kányádi Sándor költő, valamint Benedek Elek dédunokája, Lengyel László közgazdász, politológus is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

Kányádi Sándor köszöntőjében úgy fogalmazott: kis magyar nemzetünknek két apója volt, Bem apó és Elek apó. Bem apó a szabadság, Elek apó az igazság jelképe, mivel igazság igazából csak a mesékben van.  Majd a költő kifejtette, örül, hogy az igazság kiapadhatatlan forráskútjaként szolgált Elek apónak, most már a soproni ivókút is méltó emléket állít.

Múltidéző előadását követően Nyugat-magyarországi Egyetemért Emlékérem kitüntetést vehetett át a kar dékánjától Szabados László, a Felsőfokú Óvónőképző Intézet volt igazgatója.


Tízen egy helyen – az Erdészeti Múzeumban

A Benedek-kar tíz képzőművész-tanára (Babos Ágnes, Békés Imre, Sz. Egyed Emma, Gáspárdy Tibor, Gergácz Berta, Giczy János, Kovács-Gombos Gábor, Merész Károly, Ősz Róbert és Soltra E. Tamás) alkotásaiból nyílt kiállítás az Erdészeti Múzeumban, mely október 18-ig tekinthető meg.

 

Olvasóink írták

 • 4. 1soproni 2009. október 14. 09:20
  „Ebből max térdmagasságból fog folyni a víz?
  Ugye nem ivókútnak szánták?”
 • 3. foncsor1 2009. október 08. 00:56
  „,,Kányádi Sándor köszöntőjében úgy fogalmazott: kis magyar nemzetünknek két apója volt, Bem apó és Elek apó. Bem apó a szabadság, Elek apó az igazság jelképe, mivel igazság igazából csak a mesékben van. Majd a költő kifejtette, örül, hogy az igazság kiapadhatatlan forráskútjaként szolgált Elek apónak, most már a soproni ivókút is méltó emléket állít.´

  Kis magyar nemzetünknek három apója volt, Bem apó, Elek apó és a Télapó.

  Kérdem én, mi van a Mikulással, lehet, hogy Benedek Elek úgy lett Elek apó, ahogy a Mikulás Télapó? -egy politikai bagázs teszi azzá -ami?

  Amikor inni megyek Elek apó kútjához, ő éppen elfordul tőlem. Nehéz lett volna Benedek Eleket szemből megmintázni, vagy drágább lett volna? Megint odakentünk valamit, ami olyan mintha... mégsem az.”
 • 2. ggg 2009. október 07. 13:05
  „ezt az apó szót hogy sikerült odaragasztani a neve mellé?”
 • 1. TancsKaszabell 2009. október 05. 15:07
  „Ismert művészek nevei... A kút pedig szép....
  Egy nagy mesélő méltóan egyszerű forrását látom.
  Köszönjük !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldjárat

A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. újraindítja a szerves hulladékok… Tovább olvasom