Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Felavatták a Soproni Városi Bíróság új épületét

A most felavatott épületben több mint kétezer négyzetméteren dolgozhat a bíróság, amelynek korábbi - nyolc-kilencszáz négyzetméteres - székhelyét vissza kellett adni az evangélikus egyháznak.

Az Országos  Bírósági Hivatal (OBH) egyik stratégiai célja a működés tárgyi  feltételeinek optimalizálása, ehhez viszont megfelelő épületek és  technikai eszközök kellenek - hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal  elnöke a Soproni Városi Bíróság épületének pénteki avatóünnepségén.   

Felavatták a Soproni Városi Bíróság új épületét.
Felavatták a Soproni Városi Bíróság új épületét.A város hagyományai kapcsán megemlítette: nem messze fekszik ide  az egykori római Scarbantia fóruma, ahol a kontinentális, ezen belül  a magyar törvénykezés alapjául is szolgáló római jog "nagyon is élő volt".

Handó Tünde kiemelte: a polgárok elfogulatlanságot és  pártatlanságot várnak a bíróktól, ezért is különösen fontos, hogy a  törvénykezés háza az átláthatóságot, a letisztultságot, a  világosságot és emelkedettséget is jelenítse meg, ahogyan az új  épület is teszi.    

  A beruházás megvalósításában közreműködtek:

a tervezési munkákat és a művezetési tevékenységet az A2 Építésziroda végezte, a kivitelező a Swietelsky Magyarország Kft. volt, a beépített és mobil bútorozás, a függönyözés kivitelezője pedig, a FALCO-Sopron Bútor kft.

Az EH-SZER Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. a közvilágítási rendszer, a hálózatépítési munkák kivitelezője volt, az építési beruházás műszaki ellenőrzésével a NYTA-Bau Kft.-t bízták meg. A beruházás megvalósítása 2008-tól 2012. júniusáig tartott, a tényleges kivitelezés 2011. májusában kezdődött el.Takács József, a Győri Törvényszék elnöke az eseményen elmondta:  a most felavatott épületben több mint kétezer négyzetméteren  dolgozhat a bíróság, amelynek korábbi - nyolc-kilencszáz  négyzetméteres - székhelyét vissza kellett adni az evangélikus  egyháznak.   

Ebben az épületben az 1930-as évek óta egy katolikus általános  iskola működött, amely azonban évekkel azt megelőzően bezárt, hogy  megvásárolták volna törvénykezési épületnek. Az 1999-ben elindított  folyamat eredményeként tavaly májusban indulhatott meg az épület  felújítása és két szárnnyal bővítése - tette hozzá.   

Megemlítette: az építkezéssel erősödött a város centrumától  távolabb fekvő Kurucdomb központi jellege, amit az is mutat, hogy  már az új bírósági épület közelségére hivatkozva ajánlják a környező  ingatlanokat ügyvédi irodáknak megvételre, bérlésre. 

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. zkriszti 2012. szeptember 03. 13:17
  „1soproni: Az aktákat 25 évig őrizzük, van olyan is, amit ki sem lehet selejtezni, az már természetesen a levéltárban van. De jogos a kérdésed! A feldolgozás a számítógépben történik (jegyzőkönyv, idézés, stb.), de nem elektronikus az aktavezetés, és igen, van amit kézzel írunk, illetve nagyon sok beadvány érkezik kézzel írott levélben. Ezeket nem is vihetjük fel a gépre, sőt be sem lehet szkennelni!”
 • 25. hozsuzs 2012. szeptember 03. 09:28
  „Klebersberg Kunó, bizony nem csak egy ismeretlen jogász, hanem országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, kis ideig belügy-, majd vallás- és közoktatásügyi miniszter s bizony pl a közoktatás megreformálása terén sok minden fűződi a nevéhez. Magyar volt, németes névvel, de Sopronban ezen nem kellene meglepődni :)”
 • 24. Laccie 2012. szeptember 02. 11:17
  „Szolidan lehetett volna a tér neve egyszerűen:
  A Végzet tere!!! :))”
 • 23. bogote 2012. szeptember 02. 01:16
  „Valoban találhattak volna magyaros nevet is hamár annyira harcolunk a határontuli magyar nyelvért.”
 • 22. Mankapunka 2012. szeptember 01. 16:29
  „Gfranzi

  Lehet számomra is akkor jönne el a mennyország.”
 • 21. 1soproni 2012. szeptember 01. 15:03
  „zkriszti: "több, mint 30ezer aktával dolgozik a bíróság, mivel ezeket nem lehet számítógépre vinni."
  Miért nem lehet? Kézzel írottak, vagy írógéppel?”
 • 20. Karcsika 2012. szeptember 01. 12:01
  „Re: #18. mindigatutit 2012.09.01. 10:03
  Én elhiszem, hogy ékezet nincs, pl. egy mobilon, de hogy [Space] se legyen, valamint nagybetű se a mondat elején?

  A hozzászólással egyébként egyetértek.”
 • 19. csingilingi 2012. szeptember 01. 10:18
  „Semmi szenteltvíz a felszenteléshez?”
 • 18. mindigatutit 2012. szeptember 01. 10:03
  „Tegnap a pulzus tv-ben a fodor nyilatkozta,hogy ezzel az epulettel elindul a fejlodes a kornyeken!erdemes megnezni,mert ennyi hulyeseget ritkan hall az ember.mitol indul meg?a sok bunozo rokonatol akik jonnek a targyalasokra?”
 • 17. igazember 2012. szeptember 01. 09:48
  „"14. zkriszti"Na de azért nem egy olyan nagyon hires ember "Klebelsber Kuno",hogy sokan ismernénk és hozzá ez a szinte kimondhatatlan Németes név!Nem lett volna szebb Kuruc tér?”
 • 16. himbi 2012. szeptember 01. 09:41
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Klebelsberg_Kuno”
 • 15. Abalajobb 2012. szeptember 01. 07:44
  „5.8. Egyszer vége lesz az egésznek. Ha nem 2014-ben, 2016/18 körül. Lesznek bírák és vádlottak bőven. Valóban a jogállam visszaállításához komoly lépéseket kell tenni. A leváltott bírákat rehabilitálni kell és a felelősöket felelősségre kell vonni. Az un. alaptörvényt népszavazással újjal kell felváltani. Mubarak két hét alatt bukott a csúcsról a cellába, alkotmányostól. Ez figyelmeztető, ha a nép felkel, buknak a vezetők, nincs az az az erő, amely hatalomban tart bárkit.”
 • 14. zkriszti 2012. szeptember 01. 07:36
  „Az a baj, hogy sajnos nem mi kisemberek döntöttük el, hogy hol legyen az új épület, minket dolgozókat természetesen nem is kérdeztek meg. Több épület közül választottak, ennyit tudok. Klebelsber Kuno pedig egy magyar jogász volt :)”
 • 13. sogorferenc 2012. augusztus 31. 21:38
  „Valamikor, szivemhez közel állt az egykori iskola szellemisége, pedagógiai munkája, gyermekközpontúsága!
  Az épület felújítása siker a város épitett örökségének része s mint ilyenre büszke lehet minden soproni. Azt persze, hogy a környező ingatlanok értéknövelője kissé kételkedve fogadom, de hát ez koromnak tudható be. Arra sétálva már láttam néhány belvárosit aki valóban örült, hogy a Szinház utcai épület kertjéből elkerültek az épületet korábbi önként/ vagy kisérettel látogatók! Ha valaki tudja a választ örömmel venném: valamikor arról volt szó/terv, hogy a rendőség folylatásaként a jelenlegi erdészeti kollégium épületét alakitják át erre a célra, bár négyzetméterét nem tudom, de az egységes szerkezet valamint az épületek hátsó megközelítése talán célszerűbb lett volna!”
 • 12. igazember 2012. augusztus 31. 21:20
  „"11. zkriszti "Ugye ez csak vicc?"Klebelsberg Kuno tér 1".Nem ,nem vicc,megnéztem ,igaz.Mi a fenének ilyen hülye nevet adni,amikor magyar is lehetett volna. A Kuruc valamelyik verziója,hiszen a Kuruc dombon van .Aki kitalálta annak se a lába fáj..Persze jó pénzért.Amúgy ,ha már tér ,hány ház is van ezen a téren,hogy térnek kellett lennie?”
 • 11. zkriszti 2012. augusztus 31. 20:51
  „A bíróság pontos címe Klebelsberg Kuno tér 1. Azért kellett több, mint kétszeres alapterület, mert azt ugye kevesen tudjátok, hogy több, mint 30ezer aktával dolgozik a bíróság, mivel ezeket nem lehet számítógépre vinni. Két irattár került kialakításra a tetőtérben, ami még így is kevés lett. Tudom, mert én is ott pakoltam az aktákat. És ez csak az irattár. Sajnos ahány ügyszak, annyi iroda! Azt tény, hogy nagy az épület, de itt nem csak a bíróság van, hanem az ügyészség is. Nem tudom, hogy kiről beszéltél, amikor azt írtad, hogy hogy bánnak az ügyfelekkel a dolgozók. Történetesen én is ott dolgozom, és én még soha senkit sem küldtem el segítség nélkül, szerintem más sem. Nem tudom, hogy kivel volt rossz élményed!”
 • 10. Karcsika 2012. augusztus 31. 20:38
  „Re: #8. Figyelő2012 2012.08.31. 18:59
  Nem lesz kormányváltás.”
 • 9. Gfranzi 2012. augusztus 31. 19:10
  „Mankapunka: ha holnaptól bezárnák az összeset, egy hét múlva sírva könyörögnél, hogy nyissák ki!”
 • 8. Figyelő2012 2012. augusztus 31. 18:59
  „5.
  Én csak támogatni tudom!
  Hiszen egy kormányváltás esetében remélem nagyon sok felelősségre vonás lesz!
  Azt hiszem rengeteg feljelentést fognak majd tenni az újak.

  Pl. magánnyugdíj vagyon, törvények visszamenőleges változtatása, és sorolhatnám még,”
 • 7. Ferke 2012. augusztus 31. 17:18
  „Néhány bírót is lecserélhetnének, akik zebrán történt halálos gázolásnál is a tanúval kötekednek.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni VSE: Horváth András a Haladás ellen léphet pályára

Amennyiben a szakmai stáb úgy dönt, Horváth András a következő hazai bajnoki mérkőzésen, szeptember… Tovább olvasom