Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Feketemunka kényszerből?

Az osztrák ellenőrök Burgenlandban több vendéglátóhelyen feketemunkásokat füleltek le.
Miközben a munkaadók arra panaszkodnak, hogy kénytelenek feketén dolgoztatni, mert az osztrákok nem vállalnak el minden munkát, a hatóságok azt mondják: fizessenek többet a hazai munkaerőnek. Ruszti vendéglátóipari egységekben tartottak razziát az osztrák vámhivatal munkaügyi ellenőrei a napokban. Az ellenőrzés során több helyen kiderült, feketén foglalkoztatnak külföldieket. A razzia során fennakadt éttermek tulajdonosai ugyanakkor arra panaszkodnak, kénytelenek külföldieket, elsősorban magyarokat alkalmazni, mert az osztrákok nem vállalják el ezeket a munkákat.

– Nézze, nem tudok mit tenni. Erre a munkára normál fizetésért egyszerűen lehetetlen osztrák munkavállalót találni. Mivel a szezonális munkavállalási engedélyek száma annyira alacsony, hogy képtelenség megszerezni, kénytelen vagyok feketén alkalmazni magyarokat  – mondja egy név nélkül nyilatkozó étteremtulajdonos.

Michael Puschnig, a Burgenlandi Munkaügyi Központ munkatársa szerint, viszont ez csak egy kifogás a munkaadók részéről. Véleménye szerint ha akarna, bármelyik munkaadó megoldhatná a külföldi alkalmazottak legális foglalkoztatását. Másrészről pedig, ha magasabb béreket adnának, akkor talán az osztrákok is hajlandóak lennének késő estig vagy hétvégén is dolgozni.

Ausztriában egyébként rendkívül szigorúan ellenőrzik a munkaadókat. A feketemunkát úgy szűrik ki, hogy a szakszervezetek szorosan együttműködnek a munkaügyi felügyelőségekkel, a munkás- és alkalmazotti kamarákkal. Ezenkívül informális kapcsolatokat építettek ki az üzemi tanácsokkal, s így sokszor gyorsan kiderül, hogy kiket, hogyan dolgoztatnak. Emellett forródróton, névtelenül is be lehet jelenteni, hol foglalkoztatják feketén a munkavállalókat. 

A szigorú ellenőrzések ellenére is 20 százalékra becsülik az illegálisan foglalkoztatottak arányát az építő- és a vendéglátóiparban.
Pedig a hatóságok komoly pénzbírsággal sújtják a munkáltatókat, amely minimum a feketén dolgozó havi bérének három-négyszeresére rúg. Emellett azzal is számolnia kell, hogy jó ideig nem adnak neki engedélyt, hogy külföldi munkavállalót alkalmazzon. A feketemunkán kapott külföldieknek  pénzbüntetést nem kell fizetniük, őket az osztrák hatóságok hosszabb időre kitiltják Ausztriából.

Az EU-bővítés után nyugati szomszédunk megduplázta a feketemunka elleni nyomozócsoportok számát. Az óvatosság nem véletlen: az uniós csatlakozás előtt a KIAB egységei 20 ezer esetben végeztek ellenőrzést, amelyek során majdnem hatezer illegális munkavállalót füleltek le. Megkerestük az osztrák pénzügyminisztréiumot is, amelyhez a munkaügyi ellenőrzés tartozik, de kérdéseinkre ez idáig nem kaptunk választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyköveti látogatás

Walter Dezső, Sopron polgármestere fogadta kedden a városházán Mushka Yuriit, Ukrajna magyarországi nagykövetét. Mint megtudtuk, a diplomata látogatásának célja Ukrajna és Magyarország – azon belül is a nyugati régió – sokoldalú együttműködésének élénkítése volt. A elmondta, amennyiben a negyvennyolcmilliós lakosú Ukrajna csatlakozik az Európai Unióhoz, azzal hazánkkal való kapcsolata még inkább erősödhet, kedvezve ezzel mindkét félnek. Tovább olvasom