Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Évtizedet várunk még az euróra

Az euró szellemi szülőatyja, Lámfalussy Sándor 2008-ra tartotta lehetségesnek a közös uniós valuta magyarországi bevezetését, ami nem valósult meg.
Lámfalussy Sándor, az euró szellemi szülőatyja 2003 novemberében a Kisalföldnek azt nyilatkozta, „az euró 2008-as magyarországi bevezetése reálisnak tűnik". Azóta évek múltak el, de egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a közeljövőben nálunk is euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

– Mikor várható, hogy hazánk is csatlakozhat az eurózónához? – kérdeztük dr. Kovács Leventét, a Magyar Bankszövetség főtitkárát, aki az NYME Lámfalussy közgazdaság-tudományi karán tartott előadást a napokban.
– Az euró 2002-es megalkotása idején azt gondoltuk, hogy ez a megoldás az egész európai pénzvilágot egységes rendszerbe fogja terelni. Ugyanakkor azt kellett látnunk, hogy a közelmúltban, a gazdasági világválság éveiben a pénzügyi szféra nem sorolta az eurót a tartalék valuták közé, míg az USA-dollárt és a svájci frankot igen. Ilyen módon az euróba vetett hit csorbát szenvedett.
Dr. Kovács Levente
Dr. Kovács Levente

Nyilvánvalóvá vált, hogy minden országnak saját magának kell meghatároznia, mikor akarja bevezetni a közös valutát. Vannak olyan országok, amelyek bár teljesítették a belépési kritériumokat, mégis halogatják azt a fajta politikai döntéshozatalt, ami az eurózónához való csatlakozást lehetővé teszi. Valóban, célszerű akkor megtenni e lépést, ha az összes körülmény optimális. Mert aki elkapkodja vagy túl későn lép be az euróövezetbe, veszíthet.

– Magyarország hol tart ebben a folyamatban?

– Mi a bevezetés pártján állunk, előbb-utóbb euró váltja fel a forintot.

– Mit kell még teljesítenünk, hogy optimális körülményekről beszélhessünk?

– A magyar gazdaság az elmúlt években alapvetően gyorsan fejlődött, gyorsabban, mint az unió. Nyilván akkor érdemes csatlakozni az eurózónához, ha a gazdaság fejlettsége olyan szinten közelíti meg az úgynevezett magországok átlagát, hogy attól kezdve már nem a hátrányunk ledolgozása, hanem az életszínvonal megtartása lesz a cél. Úgy gondolom, néhány kemény évet kell még dolgozni, hogy ez megvalósuljon.

– Ez hány évet jelent ön szerint?

– A gazdasági szerkezet átalakításának gyümölcse most kezd beérni. Egy gazdaság kapcsán tíz években érdemes gondolkodni. Amennyiben a magyar gazdaság fejlődése a következő tíz évben is meghaladja az európai átlagot, az ország akkor kerül olyan állapotba, hogy a csatlakozás egyértelmű előnyökkel járhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fagyos utca foglyai - A hajléktalanellátás felkészült Sopronban is

A fagyos utca foglyai - A hajléktalanellátás felkészült Sopronban is
Jönnek a fagyos napok, a soproni hajléktalanellátás már felkészült a menedéket keresők fogadására. Tovább olvasom