Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Évfordulós piknik a Bástyagödörben

Sopron - Multifunkciós kiállítást szeretnének létrehozni a Páneurópai Piknik húszéves évfordulójára a Bástyagödörben. Olyan történelmi élményparkot álmodtak meg a kezdeményezők, amely segít megérteni az egykori hidegháborús határ nyomasztó hatását.
A Páneurópai Piknik húszéves évfordulójára várhatóan számos európai és azon kívüli országból érkeznek vendégek, magas rangú politikusok Sopronba. A piknik jelentőségére azonban az esemény előtt és után is érdemes felhívni a közvélemény figyelmét. A város ugyanakkor népszerű turisztikai célpont is.

A régóta kihasználatlanul álló Bástyagödörben tervezett kiállítás éppen ezért nem csupán az évforduló szűken vett napjaira biztosítana látnivalót az ide érkezőknek.

– A Páneurópai Piknik Alapítvány évek óta szervez megemlékezéseket az évforduló napján, augusztus 19-én. A 20 éves jubileumra azonban nagyszabású rendezvényt szeretnénk létrehozni, amely meghaladja egy civil szervezet lehetőségeit – mondta el a Kisalföldnek dr. Szilágyi László, az alapítvány kuratóriumának tagja. – Ezért is kértük, hogy az önkormányzat idén hangsúlyosabban támogassa az ünnepség programjait.

A kiállítás kiemelkedő darabja lenne az az eredeti kapu, amelyen át 1989. augusztus 19-én az egykori NDK-s menekültek a szabad világba jutottak.
A kiállítás kiemelkedő darabja lenne az az eredeti kapu, amelyen át 1989. augusztus 19-én az egykori NDK-s menekültek a szabad világba jutottak.

Az alapítvány történészek, műemlékvédelmi szakemberek és az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete hallgatóinak bevonásával elkészítette a Bástyagödörbe tervezett kiállítás előzetes tervét, amelyet eljuttattak a polgármesterhez. Fodor Tamás pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről.

A tervek szerint a Bástyagödör egy részét hagyományos, szabadtéri kiállítótérként hasznosítanák. Rekonstruálni szeretnék az 1989 előtti osztrák–magyar határszakasz egy részletét, ehhez tabló-, fotó- és dokumentumkiállítás is párosulna. Olyan történelmi élményparkot álmodtak meg a kezdeményezők, ahol a kiállított tárgyak és a hely légköre érzelmileg hat a látogatóra, segít átélni és megérteni az egykori hidegháborús határ nyomasztó hatását. Felállítanak egy hajdani (eredeti) őrtornyot, rekonstruálják a vasfüggöny egy szakaszát és két határőrbódét, „fakabátot" is elhelyeznek a Rondella előtti szakaszon. A kiállítás kiemelkedő darabja lenne az az eredeti kapu, amelyen át 1989. augusztus 19-én az egykori NDK-s menekültek a szabad világba jutottak. Ez a kapu több európai kiállítást is megjárt, éppen a napokban érkezett haza Berlinből. Lesznek ezek mellett Trabant-karosszériák és egyéb relikviák is. Az alapítvány szeretné, ha folyamatosan alakulna, formálódna a kiállítás a közönség részéről érkező ötletek, tárgyi felajánlások révén.

Olyan történelmi élményparkot álmodtak meg a kezdeményezők a Bástyagödörhöz, amely a fiatal turistáknak is segít megérteni az egykori hidegháborús határ nyomasztó hatását.
Olyan történelmi élményparkot álmodtak meg a kezdeményezők a Bástyagödörhöz, amely a fiatal turistáknak is segít megérteni az egykori hidegháborús határ nyomasztó hatását.

– A célunk, hogy életben tartsuk a piknik emlékét, Sopron nevével összeforrva egy nevezetes eseményként ültessük el a hazai és nemzetközi köztudatban. A mostani, huszadik évforduló erre jó alkalom. A tervezett kiállítás jelentősége abban áll, hogy egy központi helyen, gyakorlatilag a várfalsétány részeként az egész idegenforgalmi szezonban felhívná az ide látogatók figyelmét erre a jeles történelmi eseményre – zárta dr. Szilágyi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltották a faluból a házalókat

Harka–Nagycenk - Harkán már több hónapja tábla hívja fel a figyelmet, hogy a településen tilos… Tovább olvasom