Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Enyhülés a határon Fertőrákosnál - fotók

Fertőrákos és Meggyes (Mörbisch) között évszázados a kapocs, a két település között valaha élénk volt a kereskedelem, sőt, családi kapcsolatok fűzték szorosabbra a szálakat.

– Az édesanyám még Meggyesen született, aztán Fertőrákosra jött férjhez. Apai vonalon több száz éve itt él a családom. Már hogyne volna jó, ha autóval is át lehetne menni a határon! De nemcsak nekem, egész Fertőrákosnak! – mondja lendületesen Pfeiffer Antal.

Szerinte az idegenforgalomnak is jót tenne a „motorizált" átjárhatóság, de különösen fontos azok miatt, akik Ausztriában vállalnak munkát.

– Ez a két falu mindig is fontos volt egymásnak, most végre újra összetartozhatna az, amit a történelem elválasztott – vélekedik Pfeiffer Antalné is.

Bár a fertőrákosiak régóta szorgalmazzák, hogy autóval is át lehessen menni a fertőmeggyesi (Mörbisch) úton Ausztriába, az osztrák hatóságok eddig elzárkóztak ettől. Most azonban enyhülni látszik a helyzet. A magyar és az osztrák hatóságok, polgármesterek a napokban egy lakossági fórumon mérték fel, szükségesnek tartják-e a határ ausztriai oldalán élők, hogy Fertőrákos és Fertőmeggyes között személyautóval is átjárható legyen a határ.

Határhelyzet Fertőrákoson. Fotó: Magasi


A jelenleg egymástól elvágott határvidékek gazdasági-közlekedési integrációjának elősegítésére a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ készít megvalósíthatósági tanulmányt, ennek egyik állomása volt a mörbischi fórum. Palkovits János, Fertőrákos polgármestere is meghívást kapott az egyeztetésre.

– Jelenleg csak kerékpáros és gyalogos közlekedés van a két település között, ugyanakkor részünkről lenne rá igény, hogy személyautóval is használhassák a környéken élők. Korábban az osztrák fél elzárkózott ettől, de most már sokkal nyitottabbak – erősítette meg információinkat Palkovits János. Egyelőre ugyan csak a felmérés szakaszában tart az elképzelés, a fórumon részt vett fertőmeggyesiek pró és kontra elmondott véleményeinél a pozitív oldalra billent a mérleg.

– Vannak persze ellenzői, de többen voltak, akik támogatták az elképzelést. Magyar oldalról ez még nyilvánvalóbb, hiszen sokan járnak ki a régióból dolgozni Ausztriába, s ők kilométereket spórolhatnának. Az még a jövő feladata, hogy a puhatolózás után az útvonalak alternatíváit is kidolgozzák a szakemberek – tette hozzá a polgármester.

A fertőrákosiak régóta szorgalmazzák, hogy autóval is át lehessen menni a fertőmeggyesi úton, az osztrák hatóságok eddig elzárkóztak ettől. 
 

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heim Vilmos - tizennégy éves soproni fiú először játszik nagyjátékfilmben

Heim Vilmos, a soproni Széchenyi-gimnázium 14 éves diákja játssza a Csonka délibáb című… Tovább olvasom