Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Engedély nélkül bontani sem lehet

Sopron - Bár a tulajdonos elbontaná a Rét utca 25. szám alatti épületet, jogerős engedély hiányában ezt nem teheti meg. Az épület továbbra is hajléktalanok lakhelye, állaga folyamatosan pusztul.

Egyelőre minden változatlan a Rét utcában. A 25. szám alatti épület továbbra is rontja a városképet. Az utca közepén az 1972-ben felhúzott panel felvonulási épület, amely később több intézménynek is helyet adott, már évek óta üresen, elhanyagoltan áll.

– Nem ritka, hogy hajléktalanok járnak be az épületbe, odabent pedig bokáig ér a törmelék és a hulladék – mondta el Hámori László, az egyik Rét utcai lakos. – Az ablakok kitörtek, mindent, ami mozdítható, tönkretettek. A Jereván-lakótelepen több tízezer ember él.

Ez a felvonulási terület egykoron kedvelt találkozó- és játszótere volt a gyermekeknek. Most nem merjük leengedni őket az utcára, mert félünk, hogy bajuk esik.

Egyelőre minden változatlan a Rét utcában.
Egyelőre minden változatlan a Rét utcában.

– Nem értjük, miért kell ilyen környezetben élnünk, és az illetékesek miért nem tesznek valamit a helyzet rendezéséért.

A tulajdonos kft.-nél megtudtuk, megfelelő engedély hiányában nem tudják elkezdeni a bontást. Az ablakokat és az ajtókat hiába zárják le, azokat rendszeresen feltörik. Az épületben tavaly tartottak patkányirtást, amelyet idén is megismételnek. A tétlenség egyik oka, hogy az építési eljárást a győri közigazgatási hivatal folytatja le, miután a soproni építési iroda elfogultságot jelentett be. Ott viszont úgy döntöttek, hogy a jogerős bírósági ítélet megszületésig szüneteltetik az engedélyeztetést.

A 25. szám alatti épület továbbra is rontja a városképet. Fotók: Magasi
A 25. szám alatti épület továbbra is rontja a városképet. Fotók: Magasi

Az előzményekhez tartozik, hogy 2006-ban az akkori városvezetés értékesítette az épületet. Az új tulajdonos az akkori elképzelések szerint lakásokat épített volna ide. Ám erre nem volt lehetősége, ugyanis az új városvehetés 2007-ben bírósági eljárást kezdeményezett. Úgy ítélték meg, hogy elődeik a város szempontjából rossz üzletet kötöttek. Az eredeti keresetlevélben azt kérte az önkormányzat, a bíróság mondja ki, áron alul értékesítették az épületet, az eljárás kezdetén azonban pótindítványt is tett a város képviseletében eljáró ügyvéd. Ebben már a szerződés megsemmisítését is kérte.

A bírósági tárgyalásra ez év elején került sor (Kisalföld, 2009. január 31., Rét utca: Első fokon pert vesztett az önkormányzat). A megyei bíróság elutasította az önkormányzat keresetét. Az ítéletet a városvezetés megfellebbezte. A Kisalföld információ szerint még nem írták ki a másodfokú eljárás első tárgyalási napját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simándi a Szent György-templomban

Sopron - Gyermekként hiába látta, mennyire stresszes a művészélet, Simándi Péter néhány vargabetű… Tovább olvasom