Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Embercsempészésben hoztak ítéletet

Sopron - Üzletszerűen, folytatólagosan végzett embercsempészés miatt ítéltek el tizenhárom – közte külföldi – személyt a Soproni Városi Bíróságon. Az előzmények még a schengeni csatlakozás előttre nyúlnak vissza.
Büntetlen, illetve hasonló bűncselekmények miatt már büntetett előélettel rendelkeznek azok a magyar, szerb, szerb-montenegrói állampolgárok, akik 2005. július 31. és november 15. között több délszláv embert, illetve családot csempésztek ki Ausztriába. A jól szervezett hálózat különböző összegeket kért a kijuttatásért. Jellemző, hogy az ausztriai kiutaztatásban közreműködők alkalmanként több százezer forinthoz jutottak.

Volt, akinek a hegyeshalmi határon átvitt két személyért 343 ezer forintot, másnap egy személyért 174 ezer forintot utaltak át.
Az Ausztriát álmodókat Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár térségében szállodákban, panziókban helyezték el az embercsempészek, majd a hamis úti okmányokkal rendelkezőket gépkocsikkal Bécsig, az egyik kávézóig szállították.

Olyan is előfordult, hogy a zöldhatáron át próbálkoztak. Az osztrák egyenruhás jelenlét miatt azonban többször is le kellett fújni az akciót, így aztán – történetesen egy két felnőttből és két gyerekből álló csoportnál – az 1700 eurós díjat 2000 euróra emelték. Az embercsempészetben azonban nagy a lebukás veszélye: amikor ez Hegyeshalom térségében bekövetkezett, a hálózat a továbbiakban Fertődnél a zöldhatárt választotta. Az egyik főkolompos, K. Feta szerb-montenegrói állampolgár kezdetben a sikeres átjutásokért rendesen fizetett a közreműködőknek, de a későbbiekben a pénzek elmaradtak: az embercsempészeknek összesen ötezer euróval (több mint 1,2 millió forinttal) „tartozik". Aztán a határőrségnek és a rendőrségnek sikerült felgöngyölíteni az egész hálózatot.

Dr. Szabó Magdolna soproni bíró és tanácsa egy évtől két év kilenc hónapig terjedő – próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéseket, illetve százezres, valamint közel százezres nagyságrendű pénzbüntetéseket szabott ki a vádlottakra. Nekik személyenként több tízezer forintot is fizetniük kell a bűnügyi költségekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórustalálkozó a Fő téren

Sopron - A szervezők nem voltak babonásak, s a szombati kezdéskor nemcsak a résztvevők, de az… Tovább olvasom