Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Elküldték haldokló édesanyja mellől

A kórház ugyan bocsánatot kért az esetért, Takácsné Révai Edit azonban úgy gondolja, mindenhol biztosítani kellene, hogy a közeli hozzátartozók a haldokló mellett lehessenek az utolsó órákban. Őket elküldték.

Takácsné Révai Edit hetekig őrlődött, hogy megossza-e történetét a nyilvánossággal. Bár édesanyját nem hozhatja vissza az élők világába, úgy gondolja, esete tanulsággal szolgál és lehetőséget kínál arra, hogy mással hasonló ne fordulhasson elő. Hetvenkét éves édesanyját mentő vitte a soproni kórházba még decemberben. Súlyos, rákos beteg volt, de fájdalmai olyan erősek lettek, hogy kórházi ellátásra szorult.

– Először a sürgősségi osztályra kerültünk, ahol minden lehető ellátást megkapott édesanyám, emberségesek és kedvesek voltak. Elkülönített helyet is kaptunk, az ügyeletes orvos pedig együttérzéssel hozta a tudomásomra, hogy a betegség az utolsó fázisába érkezett, édesanyám valószínűleg meg fog halni – meséli az asszony. – Hiába tudtuk, hogy ez egyszer be fog következni, a szülő közeli elvesztése így is sokkolta a családot. De magától értetődő volt számunkra, hogy utolsó óráiban vele akarunk maradni.

Takácsné Révai Edit történetével azt szeretné elérni, hogy mások ne járjanak úgy, mint ők. Az utolsó búcsú lehessen méltó és emberi.
Takácsné Révai Edit történetével azt szeretné elérni, hogy mások ne járjanak úgy, mint ők. Az utolsó búcsú lehessen méltó és emberi. Fotó: Magasi


– Néhány óra elteltével az egyik belgyógyászati kórterembe helyezték el édesanyámat, aki erős gyógyszerek hatása alatt volt, kommunikálni már nem tudtunk vele. Borzasztó volt a helyzet, hiszen a kórteremben más betegek is voltak, nyilván nekik is szörnyű volt végignézni egy ember haláltusáját. Ezt tartom tulajdonképpen elfogadhatatlannak: hogy nincs egy különszoba, ahol az utolsó órákban is biztosítva lehetne a méltó halál, az utolsó búcsú. Toleránsak voltak a betegek és az osztály dolgozói is, egyedül a vizitelő orvos nem. Vizit alatt is kiküldött, amit meg is értek, de amikor halkan megjegyeztem, hogy ilyen esetekben a humánum felülírhatná a kórházi szabályzatot, emelt hangon utasított rendre.

Nem részletezem sem a hangnemet, sem a kioktatást, de azt elfelejteni nem lehet... – mondja feldúlva Takácsné Révai Edit, aki nem akarja lehetetlenné tenni az orvost, ezért csak annyit árult el: közölte vele, hogy csak a látogatási idő végéig maradhat édesanyja mellett, ha nem így tesz, a biztonságiakkal kísértetik ki. Így aztán az asszony testvérével együtt kénytelen volt otthagyni a haldoklót – két óra múlva édesanyjuk elhunyt.

Takácsné Révai Edit panaszával megkereste a kórház betegjogi képviselőjét is. Ez egy beszélgetéshez vezetett, ahol a kórház és az orvos elnézést kért a történtekért. Ez azonban az asszony szerint nem megoldás, minden kórháznak biztosítania kellene az utolsó órák emberhez méltó feltételeit. Nemcsak a haldokló és hozzátartozói, hanem a többi beteg érdekében is.

Szerettük volna mindezt megbeszélni a soproni kórház vezetésével is, különös tekintettel arra, módjukban áll-e, hogy külön kórtermet jelöljenek ki vagy más módon, esetleg paravánokkal biztosítsák a haldoklók utolsó óráinak nyugalmát és méltóságát.

Érdeklődésünkre azonban csak annyi választ kaptunk, hogy „személyiségi jogi okból konkrét beteg kórházi ellátásáról harmadik személynek felvilágosítást nem adhatunk. Amennyiben bárkinek a kórházi ellátással kapcsolatban kifogása keletkezik, személyesen vagy írásban keresse meg intézményünket vagy felettes szerveinket, hatóságainkat és a probléma kivizsgálása után megkapja a megfelelő választ."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen keresik fel a soproni jégpályát

A kezdeti nehézségek után ma már zökkenőmentes a működés, egyre több kisgyerekes csoport tanulja a… Tovább olvasom