Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elkezdődött a próbaüzem a cséri hulladékfeldolgozóban

Finiséhez érkezett a cséri hulladékfeldolgozó 6,2 milliárd
forintos beruházása, már a próbaüzem zajlik.

Olvasói levél:

„Készen van a cséri hulladékfeldolgozó! De mi lesz a szerződésben foglaltakkal? Kik építik a szennyvízelvezetést? Ígérték: nem lesz zsákfalu, a helyi lakosok munkavállalás esetén elsőbbséget kapnak. Egy helyi lakost vettek fel, plusz a polgármester szaktanácsadó!" – ez az SMS érkezett szerkesztőségünkbe.


– Nincs még teljesen kész a beruházás, a napokban a próbaüzemet indítottuk el, ami egy hónapig tart – közölte a felvetésre Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke. Részletezte, a próbabeszállítások alatt tesztelik és ellenőrzik a berendezések helyes működését, csak ezt követően indulhat teljes üzemben a beruházás.

A szennyvízelvezetéssel kapcsolatban elmondta, a szociális létesítményben keletkező szennyvíz elvezetését föld alá helyezett tárolókkal és szippantásos módszerrel oldották meg, az eredeti terveknek megfelelően.

A hulladék beérkezését követően az első munkafázis az aprítás. Fotó: Magasi Dávid
A hulladék beérkezését követően az első munkafázis az aprítás. Fotó: Magasi Dávid


Viszonylag kis mennyiségű szennyvízről van szó, így nem volt érdemes a négy kilométeres csatornahálózat kiépítése, ráadásul a domborzati viszonyok miatt is csak szivattyúk közbeiktatásával lehetett volna azt létrehozni. A csapadékvizet két, úgynevezett csurgalékgyűjtőbe szivattyúzzák, ez is rendben működik a próbaüzem folyamán. Ami a munkatársakat illeti, Csérről egy, Cirákról, Egyházasfaluról, Ivánból és Simaságról további hét embert vettek fel, s szeptember elsejével újabb két cséri kap állást.

A társulás elnöke arról is tájékoztatott, hogy az Ivánt Simasággal összekötő útról építettek 2,2 kilométeres, kétsávos, aszfaltozott utat a projekt terhére. Csérről földút vezet a telepre. Ennek az útnak az aszfaltozott kiépítése viszont a csériek feladata.

Az SMS-ben megszólított Várallyay István cséri polgármester közölte, már a tízéves projekt indulása idején kapott státust a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, ahol a beruházással kapcsolatos teendőknél segédkezett mint a falu polgármestere.
A helybéliek egy része szeretné, ha megszűnne Csér zsákfalu jellege. Ezért a földút aszfaltozott kiépítésének kérdésében támogatáscélú megbeszélést kezdeményez Sopron vezetésével augusztus végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burkolatcsere a Kossuth utcában

Olvasóink jelezték: sajnálják a díszes burkolatot, sokkal szebb volt az utca kövekkel. Tovább olvasom