Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Elfogynak az ingyenes parkolók

Sopron - A belvárosban parkolni valódi művészet. Fizetni nem szeretünk, a lakók viszont panaszkodnak, hogy nem tudnak megállni a házaik előtt. A városvezetés ezt is mérlegelte, amikor döntött a parkoló-övezetek bővítéséről.


– Kaotikus itt a helyzet, nézzen csak szét – mutatott körbe az Állomás előtti standon várakozó Jaksa János, taxisofőr. – Az a gond, hogy az Ausztriába ingázók kora reggeltől késő estig, sokszor több napig is a pályaudvar előtt hagyják autóikat, így aztán gyakorlatilag szinte soha nincs szabad hely. De az osztrákok is itt parkolnak napokig is, amikor Sopronból vonattal utaznak Budapestre, vagy a Balatonra. Így aztán itt egyáltalán nem cserélődnek az autók, aki csak pár percre állna meg, nem tudja letenni járművét – tette hozzá.

– Innen az üzletből látom, hogy az autósok sokáig köröznek, míg találnak végre egy szabad helyet, ahol megállhatnak – vélekedett Angéla, az egyik trafikban dolgozó fjú hölgy. – Reggel 7-kor, nyitáskor még éppen le tudok parkolni, de a nap szinte minden szakában zsúfolásig teli a parkoló, ami szerintem annak is köszönhető, hogy itt ingyen lehet várakozni. Úgy hallottam, nemsokára fizetni kell majd itt is, akkor biztosan kevesebben hagyják majd itt az autóikat. De azt is borítékolom, hogy jelentősen csökken akkortól az állomás környéki üzletek forgalma is – mondta.

A testület – a lakosság nyomására is – nemrégiben újratárgyalta a fizető parkolásról szóló önkormányzati rendeletét. Júliustól újabb utcákban kell a várakozásért fizetni, a városatyák szerint ugyanis a zónák kibővítésével tudnak leghatásosabban segíteni a centrumban élők közlekedési és parkolási gondjain.

Júliustól fizetni kell az Állomás utcán, a Jókai utcán, a Frankenburg úton, a Zsilip utcán, a Mező utcán, a Ferenczy János utca egy szakaszán, az Erzsébet utcát teljes hosszán, a Bartók Béla utca állomás előtti részén, az Arany János utcán valamint az ezen utcák által határolt területen. Bevonják a fizetős zónába a Martinovics, a Pócsi utcákat, a Balfi utcát – az Ikvahíd és a Híd utca között – , a Végfordulat utcát, a Halász utcát, a Jégverem utcát, a Sas teret, a Bécsi utcát – a Sas tér és a Patak utca között – a Szélmalom utca Ikva patak által határolt területét, beleértve a Rózsa utcát. Parkolóórák kerülnek a Virágoskert és a Patak utcára valamint a Mátyás király utca – Kis J. utca – Lenkey utca által határolt épülettömbök közé.

Sok pénzt hoz, de költséggel jár
A fenti elképzelés jelentős beruházással jár, hiszen a jelenlegi hatvanhat parkolóóra kevés lesz az új rendszerben. Most nyolc parkolóőr teljesít szolgálatot az 1884 parkolóhelyen, 2007-ben parkolásból több mint 141 millió forint folyt be a város kasszájába. A rendszer kibővítésével mintegy 30 millió forintos bevételnövekedésre számítanak. Szükség lesz 50 új automatára, 950 új hely felfestésére és növelni kell a parkolóőrök létszámát is. A beruházás becsült költsége költsége nettó 190 millió Ft.Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. naplopo 2009. április 02. 17:11
  „inkább cenzúrázom magamat.
  Csak a soproni lakosok fizetnek, mert turista már 1 sem jön ide, még 1 lehetőség a helyi lakosok bosszantására.”
 • 30. 1soproni 2009. április 01. 22:00
  „Interspar parkoló?
  A felfestés már megvan. Oda már csak a parkolóóra hiányzik :)”
 • 29. Lobbo71 2009. március 31. 19:33
  „TeknőcErnő, ha szerinted az a normális, hogy egy lázas gyereket buszon visznek orvoshoz, majd a végállomástól még gyalogolnak vele fél kilométert, akkor már bocs, de hülye vagy.
  Azért mert régen nem volt autó, most már lehet. Régen internet meg számítógép se volt, akkor minek használod?”
 • 28. soproni 2009. március 31. 18:59
  „Szegény terepjárósok,Mercisek ,Audisok,BMW-sek....most mi lesz velük? Általában ők azok,akiknek eddig sem volt pénzük parkolójegyre és blicceltek,ahol csak tudtak.”
 • 27. kertész 2009. március 30. 09:55
  „Ez a népnyúzó önkományzati banda már mindent kitalál ,hogy a pártközpontjába minél több pénz jusson,miközben Sopron fejlődését teljesen elfelejtik.Ha sületlen elképzeléseket díjaznák Soproni vezetés országelső lehetne.De a város fejlődésére még halvány remény sem látszik,járhatatlan utak ,pénzherdálás,megvalósíthatatlan ötletekre kidobott pénzek,mindez semmimondó sajtótájékoztatóval megspékelve,ez jellemzi az eddigi tevékenységüket.”
 • 26. józanparaszt 2009. március 30. 09:50
  „nem 1értelmü számomra: a Bem utca kimaradt???”
 • 25. TeknőcErnő 2009. március 29. 21:27
  „Lobbo71

  Akinek nincs autója az hogyan viszi? Régebben - amikor nem volt még szinte minden családban legalább 2 autó - hogyan vitték?”
 • 24. H.P. 2009. március 29. 20:03
  „Ez Így van,nincs ott egy m2,ami normális lenne.Naponta arra járunk az út közepén az autókat kerülgetve.Nevetséges,hogy erre a 100 m -re nincs pénz,hogy megcsinálják!!De már nem is lesz!!”
 • 23. józanparaszt 2009. március 29. 18:21
  „ez már tényleg felháborítóan röhejes, amit ezek művelenk: a Végfordulaton nincs normális burkolat, majd a kavicsokat maszálják össze a festékkel? reggelre eltüntetem a csíkokat, heheheheheheh.
  ide JÁRDÁT kellene építeni, mert a gyalogosok már most is csak az út közepén tudnak járni, a házak mellet parkoló autók miatt...”
 • 22. szépjóreggelt 2009. március 28. 18:56
  „Szerintem felesleges azzal jönni, hogy mi is felnőttünk, pedig nem volt autónk stb... Az én szüleimnek sem volt és én is voltam beteg. Valóban.
  Azóta viszont elég sok minden változott. Nézzük csak azt, hogy sokszor azért kell autóval járni, mert munkaidő vége egybeesik az óvoda zárásával. Pl. Vagy esetleg anyukának miután a rendelőbe kell vinni a gyerekét kell keresni egy ráérő nagymamát (ha nem dolgozik az összes éppen), hogy vigyázzon már a beteg-lázas gyerekére, mert neki dolgozni kell. Szóval messze nem az agyatlan autóhasználat mellett kampányolok, csupán szeretném jelezni, hogy ez a világ, már nem az a világ.

  Erről jut eszembe, ha már annyira környezettudatosak vagyunk, akkor vajon Sopron miért nem vesz rész a Föld Órája eseményen. Még itt a neten is kampányolnak mellette és nem is olyan bonyolult szerintem. Mindenesetre én megpróbálom aztán majd nézegetek a lakótelepen, hogy ki tett még ugyanígy :)”
 • 21. 1soproni 2009. március 28. 13:15
  „"Parkolóórák kerülnek a ... valamint a Mátyás király utca - Kis J. utca - Lenkey utca által határolt épülettömbök közé."

  Én itt nőttem fel. A focipályát körülvevő kerítés ellenére nem egyszer huppant a labda a kocsik tetején, oldalán. (´84-ben mikor odaköltöztünk, a harmadik emeleten rúgtak ki egy ablakot labdával)
  Azt hiszem nem fognak örülni az autó tulajdonosok, hogy fizetnek a parkolásért és még összes is rugdossák nekik az autót.
  Vagy megszüntetik a játszóteret, mert az nem hoz pénzt?”
 • 20. 1soproni 2009. március 28. 12:32
  „18. ("drusza...")
  A pereskedés óta történt odalenn valami változás?
  Már alkalmas lett a célra?”
 • 19. mz/x 2009. március 28. 12:00
  „A Balfi utcában kaotikus például a helyzet. Egyszerűen lehetetlen parkolni. Egyesek önkényes parkolóhely foglalásával próbálnak helyet csinálni maguknak. Oda teszik a kukákat. Én még olyat is láttam, hogy vki kirakta, egy táblával jelezve, hogy rokkant, kérem ne álljon ide. Nem az....Se rokkant kártya a kocsin, a faszinak semmi baja. Egy szaros skodát félt, ami ezer éves. Pesten ezt büntetik. Itt is kellene. Más nem tud oda parkolni. Na ezzel kellene vmit kezdeni!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 18. egysoproni_ 2009. március 28. 11:28
  „A mélygarász próbaüzeme ha minden jl megy akkor Júniusban indul... Talán ha más nem, de a belvárosi parkolási gond kissé megoldódik ha csak időlegesen is (de remélem, hogy véglegesen!)”
 • 17. TancsKaszabell 2009. március 28. 10:50
  „Kedves Pók Viktória !
  Köszönjük,hogy a városunk lakóit különböző és eltérő nézőpontból foglalkoztató kérdést
  járt körül,és tárt elénk.
  Több kérdést mintegy, megnyitott más gondolkodóember,fórumozó,számára is.

  Talán,kerekebb jobban megítélhető lenne ez az ügy,gazdasági szempontból ,-a koncepció mindenképpen-,ha a gazdasági számításokból idézett volna több adatot.
  Mert ugye van gazdasági számítás a programot irányító önkormányzat birtokában?

  Egy törekvésre mindig felfigyelhetünk mégpedig arra,hogy egyre több területet vonnak
  be a fizetős területbe.Ezek nem egyenértékűek általában.
  Határozottan úgy vélem a magán házak tulajdonosainak érdekeit elhanyagolják,a külső szemlélő is példákat találhat arra,hogy a tulajdonosok íratlan jogai sérülnek!
  Mintha kevesebb figyelmet tanúsítanának az ott lakó esetleg gépkocsival rendelkezők érdekeire.

  Azokat nem is említem,akiknek nincs autójuk és bizony kénytelenek elviselni
  mások kényelme okán a zajt,a füstszagot és azt hogy az ő közlekedési lehetőségeik
  is sérülnek.

  A taxi,a mentőautó,ne adja Isten a tűzoltóautó a házak mellé oda sem tud állni.
  (pl.a lakótelepeken szinte mindenütt ez a helyzet,a tűzoltóvíz csatlakozásokat is ide
  lehet érteni!)

  Van min spekulálni ! Az önkormányzat feladatait jártuk az imént körbe.
  Fordítsunk több figyelmet a tevékenységükre.Ne engedjük csak a pusztán gazdasági szempontokat érvényesülni , hiszen az életviszonyaink minőségének több magasabb rendű feltétele is sérülhet.”
 • 16. Lobbo71 2009. március 28. 10:07
  „TeknőcErnő, a környező falvak elenyésző részében van gyerekorvos, sokan viszik soproni orvoshoz a gyerekeket. Nekik mit tudsz mondani, egy 2 éves lázas gyereket hogy vigyen orvoshoz? Biciklivel?”
 • 15. csaje 2009. március 28. 09:38
  „mindenesetre érdekes hogy olyan utcákban is fizetni kell majd ahol még szinte aszfalt sincsen.”
 • 14. látó 2009. március 28. 09:16
  „Ja és nem mellékesen arról se feledkezzünk meg, hogy a 190 milla csak a bekerülési érték, amit lízingnél persze évekre szét lehet osztani, de ezen eljárásnak vannak járulékos ktg-i is! Ráadásul parkoló őröket is fel kell venni, nekik van bérköltségük + járulékai, részesülnek Cafeteriában + kellenek nekik eszközök is! Ez az egész közgazdaságilag abnormális...a humán részéről nem is beszélve!”
 • 13. TeknőcErnő 2009. március 28. 09:12
  „Amikor kicsi voltam, a szüleimnek nem volt autójuk, pedig engem is el kellett vinni az orvoshoz, szerencsére ritkán. Mégis itt vagyok. Erről ennyit. Ha nem járnánk a WC-re is autóval, egészségesebbek lennénk, olcsóbb lenne és a környezetet is kímélnék. De hát az túl egyszerű volna.”
 • 12. látó 2009. március 28. 08:58
  „A lízingelés díjának x%-a valakiknek biztosan jól jöhet! 190 milliónál az már szép summa..a többi pedig ismét parasztvakítás!
  Ha lenne koncepció, akkor a belvárosban megszűntetnék a parkolást, hisz ott a "totál" üres mélygarázs + a hátulsó utca, az itt felszabaduló órákat pedig ki lehetne rakni a peremterületekre..dehát ez ktg kímélő lenne, amiről mindenki csak beszél...éppen ezért ÉLJEN A HOLDING ÉS DÍVIZÓVEZETŐI + ÉLJEN A VÁROSGAZDÁLKODÁS ÉS OSZTÁLYVEZETŐJE + ÉS NE FELEDKEZZÜNK MEG VÁROSUNK ÍRÁNYÍTÓJÁRÓL SIMON ÚRRÓL SEM...”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

West Üzletház: véget ért egy fejezet?

Sopron - Véget ért egy fejezet a West Üzletház történetében, bár korántsem került pont az ügy… Tovább olvasom