Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Elfogy Sopron hitele?

Sopron - – A város idén januárban hét milliárd forint hitelt vett fel. A sorozatban hozott hibás pénzügyi és gazdasági döntések következtében ebből mára csupán hárommilliárd maradt – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Biczi László (MSZP) önkormányzati képviselő.
– A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a városvezetés a tátongó pénzügyi lyukat újabb hitelek felvételével igyekszik betömni. Most már ott tartunk, hogy az átmeneti hitelt is átmenti kölcsönből fedezik. Elfogadhatatlan az is, hogy miközben a városvezetés bölcsődéktől, óvodáktól, iskoláktól von el pénzt, addig a hitelből százmilliót költ rendezvényekre és propagandára.

Biczi László hozzátette, félő, hogy hozzá kell nyúlni a jövőre tervezett tartalékokhoz. A képviselő szerint mindet összegezve Sopron arányaiban mára Magyarországon az egyik legjobb eladósodott város lett. Az újabb és újabb hitelek felvételét viszont már nem engedheti meg magának a város, mert veszélybe kerül a működőképesség.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. mézgaaladár 2009. június 25. 14:03
  „Bizony a kritikát bírni kell, még ellenzékben is. A krupiéságról hála Isten nincs ismeretem, a szerencsejátékot minden oldalról kerülöm. Tudatlanságom okozza, hogy nem tudtam Biczi úr főiskolájáról, amennyiben ez számviteli, pénzügyi, közgazdasági, akkor elnézést kérek. Minden esetre ha Hruby úr nyilatkozik, akkor nem kellet volna ebbe a pofonba beleszaladni! Ami pedig a kettős mércét illeti, Abdai alpolgármester úr és Firtl képviselő úr, úgy gondolom jóval több közéleti és élettapasztalattal rendelkezik, mint az ifúszocialista barátunk, aki őszinte szavakkal próbál lelkünkre hatni, ezzel topítva sajtótájékoztatója demagóg élét.”
 • 25. adlerzsigabá 2009. június 25. 11:04
  „Biczi Úr!

  Üdítő volt olvasni alábbi sorait. Végre valaki olyan gondolatokat írt, amelyek őszinték és emberiek.
  Jó pihenést kívánok Önnek és családjának!”
 • 24. Telepathia 2009. június 25. 10:29
  „Már el is fogyott?”
 • 23. Biczi_László 2009. június 25. 10:25
  „Csak néhány rövid reflexió az elhangzottakra. Túl hosszan nem érdemes, egyrészt mert a témához nem igen érkezett érdemi hozzászólás, másrészt a gyerekek már a fejemen ülnek és nyúznak, hogy induljunk már. (a Balcsira megyünk pár napra)
  Valaki az önkritika hiányát és a kettősmércét említette. Szerintem tőlünk, különösen mostanában - elég sokat lehet hallani, hogy bizony több mindent elszúrtunk. Mondjuk ezt tagadni is botorság lenne, de azért azt ne várja tőlem senki, hogy azzal álljak ki sajtótájékoztatót tartani, hogy az MSZP milyen vacak párt és ránk aztán ne szavazzon senki, ugyanis minden hibánk ellenére, magunkat tartom a demokratikusabb, nyitottabb és jóval emberibb pártnak. Nyilván ezzel sokan vitatkoznak, de ez is a demokrácia.
  Ami a kettősmércét illeti, abban igaza van annak, aki ezt felveti, de kettősmércét mindenki alkalmaz. Itt volt egy példa. Az egyik fórumozó azt írja, miért én szólalok meg, mikor én csak egy érettségizett krupié vagyok. Érdekes módon az nem zavarta, amikor Abdai Géza szólalt meg költségvetési ügyekben , de biztos vagyok benne, hogy Firtl Mátyást sem szólta még le, pedig - tudtommal - nekik sincsen szakirányú végzettségük. (Azt már csak zárójelben említem, hogy az illetőnek nyilvánvalóan csak halvány sejtése lehet a krupiéság mibenlétéről, ráadásul én időközben elvégeztem egy főiskolát is.) De persze, aki közéleti szerepet vállal az vállalja az efféle személyeskedéseket is.
  Ami a személyiséget illeti, azt nehezen lehet megismerni sajtótájékoztatókból, így óva intenék mindenkit, hogy csak azok alapján ítéljen meg bárkit.
  További jó fórumozást, én pár napig biztosan nem leszek....

  Látja kedves adlerzsigabá, ez utóbbi hír valóban fejbevágó és ez tényleg nem sok kommentet igényel, de bizonyára van köztünk egy szemléletbeli különbség. Szrintem ez ugyanis nem csak az MSZP baja, hanem hosszútávon az egész országé és ez független attól kinek a hibája mindez. Ha nincsen ellenpont, akkor...”
 • 22. adlerzsigabá 2009. június 25. 10:14
  „Friss hírek (tények) az Indexen:
  "Tíz százalék alatt maradna és döntetlenre végezne a Jobbikkal az MSZP, ha most lennének a választások. Ez derült ki az EP-választások utáni első, a Nézőpont Intézet által végzett közvélemény-kutatásból."...

  No comment.”
 • 21. adlerzsigabá 2009. június 25. 10:10
  „20#-ra
  20#-ra
  Igaz! Indulatos voltam. Jogosan.
  A szerénységet elsősorban a megszólalások tartalmi részére értettem és értem.
  A tényeket nem lehet öntörvényűen kezelni. Ezért tények. Nem kellene belemenni különféle filozofálgatásokba. Egyszerű dolgok ezek, melyeket alább leírtam. Tehát: megtörténtek, mindenki által ismerten. Csupán más-más az értelmezés. Mondja: mi az, ami nem történt meg? A zsidóvillák, a gyárak, a szatócsüzletek államosítása? Az imperialista veszély kiabálása, a nagytőke elleni harc? Ugyan már!
  Nézze csak ezt: "Az érvelések, ......, sokféle, olykor egészen bonyolult minta alapján szerveződhetnek." Forrás:http://www.uni-miskolc.hu/~bolantro/informalis/L02.2.0.0.html

  A jobbikos megjegyzésére: Sajnos logikai gondok is vannak viszonválaszában! Én tényekre - ajánlom figyelmébe az Országos Választási Iroda honlapját - utaltam. Ez a helyzet! Fidesz,..... Jobbik, MSZP...futottak még: MDF, SZDSZ. Vajon miért? Nem kellene elgondolkodni?
  Egyébiránt a Jobbik is a demokratikus jogrend képződménye. Volt rá igény. Jó kérdéseket vetettek fel. Életkérdéseket. Nemzetkérdéseket. Nem szoclib hablatyolást. Fehéren, néha feketén.
  Nem vagyok jobbikos, de az MSZP-SZDSZ koalíciótól tanultak alapján elutasítom a kirekesztést. A Jobbikét is!”
 • 20. TancsKaszabell 2009. június 25. 08:44
  „19.sz.Hsz-re

  Igaz !

  Megszólalni pedig szerényebben,kevésbé indulatosan is lehet,de ha lehet mindig érdemben és
  nem összemosva az elmúlt ötven-hatvan év történéseit,összekeverve így a "szezont a fazonnal"!

  Ez az írás tapasztalataim szerint nem méltó önhöz !
  Nem elsősorban azért mert indulatból írta,hanem színvonala, a tények öntörvényűen szabad kezelése miatt.

  A jobbik sikerei kapcsán kinyilvánított öröme jelentősen módosította nálam az ön megítélését!
  Annyira,hogy a jövőben írásaira nem reagálok,mert nincs értelme !”
 • 19. adlerzsigabá 2009. június 25. 08:06
  „14#-re!

  Ezt írja: "Már az átmeneti hitelt is átmenti kölcsönből fedezik. !
  Akinek vannak pénzügyi ismeretei azok tudják mit is jelent ez a folyamatban amelynek a vége akár csőd is lehet !"
  Hát a híres-neves, szakértőkből álló szoci kormány mi a fészkes fenét csinál? Már megint a KETTŐS mérce! Tudom én, hogy egyik "hiba" nem menti a másikat, de könyörgöm: egyszer, csak egyszer, legyenek már őszinték, önkritikusak! Hát hová vezette (?) ezt az országot az állami javak lerablása, eladása, felvásárlása? Ellopnak, ellopatnak mindent, azzal a jelszóval, hogy az állam rossz gazda. Önök mondták 40 éven át, hogy a magántulajdon az rossz, elítélendő, üldözendő. Le a maszekokkal! Kik államosítottak mindent? Önök, kedves elvtársak! A szatócsboltot, a kocsmát, a gépgyárat, a textilgyárat, a zsidóvillákat: MINDENT. Most meg antiszemitáznak, privatizálnak, főiskolán közgazdaságtant (hallgatott!!) főokosok osztják az észt. Hazudtak éjjel, hazudtak nappal! Saját maguk előtt bevallották, hogy majdnem beledöglöttek abba, hogy úgy látsszon, mintha kormányoznának! Hát nem szégyellik magukat?!
  Nincs pénz az önkormányzatoknál? Kik vonják, vonták el? Önök, kedves szoclib elvtársurak! Önök! Rezzenéstelen arccal okosítanak! Figyelmükbe ajánlom a választási eredményeket!Ha nagyon igyekezni fognak, időnkén majd látják felvillanni a Jobbik hátát! Nézzék meg, mi volt Pécsen! Páva Zsolt nyert, Szili megalázó vereségbe szaladt bele. Európa kulturális fővárosa! Hö-hö! Jól sikerült! Hét éve Önök kezelik a kasszát, aztán meg a jobboldalra mutogatnak, hogy ők költik el pénzt! Négy év fidesz kormányzásra mutogatnak, miközben Önök 7 éve URALKODNAK. Ha pedig Önöket az MSZMP szellemi-politikai-erkölcsi örököseinek nevezik, akkor tiltakoznak, hogy ne mutogassunk már vissza.
  Tükröt, tükröt vegyenek és gyakran nézegessenek bele! Önismeret, önvizsgálat! Megszólalni pedig szerényebben, ha lehet.”
 • 18. TancsKaszabell 2009. június 24. 16:24
  „15.Hsz.-re
  Örülök,hogy egy olyan portálra is ellátogat,- ahol ugyan önnek nem tetsző politikai elvek mentén
  vitatkoznak-, de ahol láthatja,hogy normálisan,tisztelettel mások véleményére, mindenféle gyalázkodás nélkül is lehet vitatkozni,beszélgetni.

  Esetleg valamilyen érdemi kérdés,vélemény amelyről véleményt cserélhetnénk?
  Mert ugye,bizony nehéz ,-majdnem lehetetlen-, vitatkozni olyan partnerral aki csak locsog,és alpári módon szidalmazza az aktuális "partnerét" !”
 • 17. apc 2009. június 24. 15:38
  „Az eü finanszirozás csökkentése a kormány "ötlete".... Nem kéne elvakultan írkálni zöldségeket!!”
 • 16. Telepathia 2009. június 24. 15:02
  „A soproni önkormányzat vezetői a HETI Témában öntömjénezik és mutogatja maguk évi 50 millió forintért.
  Ezt az összeget fontosabb célra, fizetésük 25 %-vall a szegények, a hajléktalaon megsegítésre is fordithatnák. De van még a 7 milliárdból , ha nem elsz majd az új FIDESZ kormány átvállalja a soproni önkormányzat tartozást. Nincs pénz az egészségügyre, az oktatásra de a HETI TÉMÁRA van?”
 • 15. mézgaaladár 2009. június 24. 15:00
  „Tancs, lehet eltévesztetted a weboldalt, ez nem a balszemmel... Oda írjál, ilyen őskommunista dumát. Ha pedig Hruby neked a szakértő, akkor miért nem ő nyilatkozott? Miért egy érettségiezett krupié?”
 • 14. TancsKaszabell 2009. június 24. 14:46
  „Sajnálatos,hogy a hozzászólások többsége csak locsogás, simán személyeskedés és politikai averzióik kiélésére szolgál egyeseknél.
  Elterelik a lényegről a figyelmünket.Lényegi kérdést nem vetettek fel,de szerintem nem is ez volt a szándékuk alapvetően.
  Sokkal többről van itt szó,a város anyagi helyzetéről és végül is jövőjének esélyeiről szól a cikk !
  Az erről a helyzetről a nyilatkozatban felhozott érvek felelős aggodalmat takarnak egyértelműen,
  mert bizony nagyon veszélyes utakon jár a város önkormányzata.
  Már az átmeneti hitelt is átmenti kölcsönből fedezik. !
  Akinek vannak pénzügyi ismeretei azok tudják mit is jelent ez a folyamatban amelynek a vége akár csőd is lehet !
  Az ellenvéleményeket,még az auditorét is simán az asztal alá seperték.Most is ezt teszik.
  Mindezért a politikai felelőség az önkormányzat fideszes frakciójának tagjait terheli most és a
  jövőben is !
  A tisztánlátáshoz nem kell pártos megközelítés,szakmai ismeretek kellenek és bizony elég hozzá sokszor a józan ész is,mármint ahhoz,hogy észrevegyük a város gazdasági helyzetének egyre kezelhetetlenebb voltát.Aggódik a cikk író,aggódok én is!

  A 7 milliárd Ft.-ból már csak kevesebb mint a fele áll rendelkezésünkre.
  Ez nem játék,ez komoly dolog.
  Ebben a városban közel hatvanezer ember él és azoknak, ha hiszik ha nem, ezek fontos lényegbevágó kérdések,még ha nincsenek jelen ezen a portálon,akkor is !
  Miért ?
  Mert az ő zsebükben "kotorászik" a város vezetése most és a jövőben is !Hiszen a mi általunk
  befizetett adókból,a mi terhünkre történik minden!

  Ezért bosszant ez a bűvészkedés a szavakkal a gyalázkodó, embereket gyanusító állításokkal, ,vádaskodásokkal.
  Szerintem nincs ennek semmi értelme.
  Miért ?
  Mert nem ad választ a jelen gondjainkra,feladataira csak eltereli a figyelmet a lényegi kérdésekről,
  és rombolja az összefogáshoz szükséges társadalmi hajlandóságot.

  Ki lát bele a "lapokba "? Mondjuk az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke.Aki szerényen nyilatkozik a szükséges tárgyi ismereteiről, amellyel viszont Ő rendelkezik.Meg van benne a szükséges felelőség is amely egy önkormányzati képviselőtől elvárható !”
 • 13. adlerzsigabá 2009. június 24. 13:51
  „7#-re:
  Nem akartam azt írni, hogy a krupié eljátssza a pénzt...

  Azt írja: "Egészen más az EU-tól és az IMF-től hitelt felvenni, mint egy kereskedelmi banktól. " Hát ez jó. No persze egészen másra is lehet költeni, ugye? Csitt, csak csitt! Mit hallok: DÜBÖRÖG a gazdaság, éljen a kormány gazdaságpolitikája! Hú, de jól élünk! Csupa móka, kacagás az élet! Minden kismama offshore cégeket alapít, többmilliós közalkalmazotti fizetések vannak, a vállalkozások alig győzik elkölteni a támogatási pénzeket, a többiekkel egyenlő jogú uniós polgárok vagyunk, jogállamban élünk, óh, be szép!
  Nem az a bajom, hogy a jobboldali városvezetést bírálja - biztosan rengeteg igazság lehet a kritikákban. Én nem látok bele a lapokba, ahogy Ön sem. (??) Az a baj a magukféle véleményalkotókkal (ez egy kicsit jobbikosra sikeredett, bocsánat), hogy kettős mércével mérnek. Tudja: a szálka és a gerenda esete!
  Egyszer érném már meg, hogy önkritika is lenne Önökben! Soha nem írtak még egy sort sem arról, hogy mit szúrtak el, mit tettek helytelenül vagy éppen erkölcstelenül. Csak Balatonőszöd, az volt meg! Az "igazságbeszéd"-nek hazudott mélyszégyen.

  Amúgy egészen megtévesztő, ahogy itt ilyen barátságos stílusban jegyzi gondolatait! A Kisalföld hasábjain megjelenő - a sajtótájékoztatókon elhangzott - mondatai más személyiségre utalnak.

  Üdvözlöm.”
 • 12. DrAtilla 2009. június 24. 11:20
  „Tisztelt zhall! Sajnos meg kell Önt cáfolno. Walter nagyon sok pénz lopott el. A mutyizásnak köszönhetően a Deák teret tönkretették, a multikulti kávéház stb nem valósult meg. Ha visszaemlékezik, a Csengery utcát a Walter bukásakor nagyon hirtelen, télen !!! kellett aszfaltozni, amit a mostani városvezetésnek most újra kellett burkoltatnia. A Walter által mutyiban építettett Petőfi téri garázs rossz minőségű munkát takar, több tíz millióval károsította meg ez a köztörvényes Sopron városát. Akkor miről beszélünk?”
 • 11. zhall 2009. június 24. 11:07
  „Nos igen,ez jellemző!Átmegy sajnos a beszélgetés személyeskedésbe!
  Tisztelt Biczi Úr!Én nem ismerem sem a múltját sem a munkásságát,viszont abban egyet kell hogy értsek Önnel hogy ami most a városban megy az valami katasztrófa!Kiráz a hideg a szociktól,inkább vallom magam jobboldali gondolkodásúnak(abból is erősen a szélső:))
  de míg Walter Úr volt a polgármester úgy gondolom jobban mentek itt a dolgok.Mostani városvezetés csak a helyi téma című lappal eteti a népet és ha megnézzük az kizárólag a vetélytárs szapulásából áll.Eredmény semmi,ami elkezdődik az is döcögve vagy sehogy sem halad.Walter Úrról hallottunk sok-sok rosszat,de valahogy minden működött.Hogy közben simlis volt?Most is mindenki simlis mégsem működik semmi.Itt is látszik hogy az országos politikát nem szabad összetéveszteni a helyivel!”
 • 10. Telepathia 2009. június 24. 10:53
  „A midennapi soproni városvezetés azt mutatja, hogy nem csak bortól és egyéb szeszesitaltól részgedik le az ember, de szinte és még sokkal erősebben és hosszabb időre pénzvágytól,szerelemtől, dicsőségszomjtól,
  hivatali és hatalmi viszkeségtől, népszerűségi szédelgéstől etc.”
 • 9. józanparaszt 2009. június 24. 08:58
  „Én meg végképp nem tettem szert semmi okosságra a különbözö "tanokból", a pártok sem vonzanak különösképp, csak szüleim+nagyszüleim egyszerü közgázját éltem meg, de azé érdekelne, h mi a faxnak többmilliós tüzijáték + már-már heti rendszerességgel "tómalmi vigasság", + egyéb pénzszórás, amikor a kórházban már kötszert is nekem kell bevinni a frissen mütött rokonnak? Ja CIRKUSZT a népnek ! He??!!”
 • 8. Kitartas 2009. június 24. 08:56
  „Most ezt a cikketr ki írta, a Biczi vagy egy újságíró? Met nagyon úgy tűnik, hogy egy PR cikkről van szó, a politikai szemétdombra került MSZP helyi ész- osztója próbálja meg okosítani az újságolvasókat. Az IMF hiteleket a jelenlegi hozzá nem értő, tehetségtelen MSZP- SZDSZ kormány vette fel, de kérdem én, tisztelt BICZI Úr, ezt ki fogja visszafizetni, Ön vagy a párttársai, mert nem mi vettük fel, hanem Önök.”
 • 7. Biczi_László 2009. június 24. 08:06
  „Egészen más az EU-tól és az IMF-től hitelt felvenni, mint egy kereskedelmi banktól. (amiket mellesleg, miközben a Fidesz veszi fel tőlük a hiteleket, folyamatosan populista szólamokkal támadnak)
  Ezzel együtt, nem igazán értem, hogyan igazolják a város rossz és elhibázott gazdaságpolitikáját, a kormány esetleges hibái. Ha felhívjuk a figyelmet a városvezetés egy-egy hibájára, nem válaszokat, esetleg magyarázatot kapunk rá, hanem azzal válaszolnak, hogy hát a kormány is hülyeséget csinál...

  Bocs, de ez sovány vígasz, ráadásul ha ez a vezetés teljesen alkalmatlan - márpedig vannak erre jelek -, akkor milyen alapon kritizál másokat. Hangsúlyozom nem arról van szó, hogy elkövetnek hibákat, mert azt mindenki követ el. Sajnos Sopronban ennél már jóval többről van szó! Szerintem.

  Én a főiskolán hallgattam az említett tárgyakat, és a krupié nem eljátsza a pénzt, hanem összeszedi azt. A krupié és a kaszinó mindig nyer és ami ebben a szép, hogy ehhez nem is kell csalnia, mert a játékosok szinte mindig visszajönnek, márpedig mindig nem lehet nyerni....(ha egyéb részletekre is kíváncsi a múltamból és jelenemből, szívesen megosztom, adjon egy e-mail címet, kár másokat ezzel untatni) Ha nincsenek érvek, hát jöjjön egy kis személyeskedés, nem igaz...?!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntés: Bognár Zoltán nem összeférhetetlen

Fertőd - Fertőd képviselő-testülete rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy Bognár Zoltán, aki egyéni… Tovább olvasom