Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elbontják a cukorgyártó épületet Petőházán

Petőháza - Első körben kilencven petőházi dolgozójától válik meg a Magyar Cukor Zrt. A cukorgyár területén belül a fő gyártósorok épületeit elbontják.
Március elsejei határidővel, közös megegyezéssel kilencven cukorgyári alkalmazott munkahelye szűnik meg. Ezt követően májusban lesz még egy nagyobb létszámú leépítés.

– A szociális programunk – a munkavállalókkal egyeztetve – elkészült, a gyárbezárást ennek alapján hajtjuk végre – mondta el érdeklődésünkre Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. – A szerkezetátalakítást követően csupán a raktárak, valamint a csomagoló marad meg. A gépeket, eszközöket leszereljük és alkatrészként értékesítjük. Az üzem területén a fő gyártósorok épületeit pedig elbontatjuk. A rekultiváció, valamint a bezárás költségeit egy külön alapból finanszírozzuk.

A gyárbezárás tehát lépésről lépésre halad, miközben a termelők is döntés előtt állnak. Közeleg a vetés időszaka, szerződést azonban még nem kötöttek a feldolgozóval. Számolnak, hogy melyik növény érné meg jobban. A Magyar Cukor Zrt. továbbra is 35 eurót tud fizetni egy tonna cukorrépáért, miközben a termelők továbbra sem engednek a 38 eurós árból. Új fejlemény, hogy az agrártárca bejelentette, hajlandó két euróval támogatni a cukorrépa-termesztést tonnánként. Ezért az árért pedig már megérné...

– A lehetőség továbbra is fennáll, azaz a Petőháza térségében lévő gazdálkodók szállíthatnak kaposvári üzemünkbe, ez esetben a szállítási költséget is mi fizetjük – folytatta Fischer Béla.

– A Somogy megyei gyárunk léte a termelőktől is függ. Azaz akkor tudunk eredményesen termelni, ha megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag érkezik be hozzánk. Az ottani gyárat természetesen szeretnénk megtartani, de a jövője nagyban függ a cukorpiac alakulásától.

Olvasóink írták

 • 3. gondolkodo 2008. február 23. 16:01
  „nem az ország vagy a dunántul legjobb és moderneb cukorházát zártákbe hanem az itt éllő és a vállalat műkődése ota itt dolgozo emberek 100-ittették tönkre és igázták a földel egyenlővé. Köszi˝ gy ferike ezis a terved része volt basz...!!!!!!!!!”
 • 2. istván 2008. február 22. 09:25
  „Bevásárlo központot?! és miböl Petőháza szépen fejlődőtt idáig,a cukogyár biztositotta a megfelelő alapot/ado/De innentöl vége.sajnos”
 • 1. Cseter János 2008. február 21. 08:03
  „Bevásárló központot a helyére! Ne, hogy ismét lehessen termelni benne! Vagy kaszinót és szállodát építeni az a menő, lesz nemsokára itt is! Itt is LESSZ VIGASZ nem csak Bezenyén!
  Piacd az lesz, hisz a nyugati tőkések szemetét el kell valahol adni a magyarra meg rá lehet sózni mindent!Eszi nem eszi nem kap mást a kevéske azaz a meglopott jövödelméért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét napra zárták be a boltot

Sopron - Rutinellenőrzést tartottak a minap a vám- és pénzügyőrség nyomozói Sopron kereskedelmi… Tovább olvasom