Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Egzotikus állatok a lakásban

Az állatorvosnál a kutyák és cicák mellett már a leguánok, kaméleonok sem számítanak ritka páciensnek.

Ezek a kisállat-kereskedésekben szerezhetők be. A veszélyes állatok tartását engedélyhez kötik.

Aranyhal helyett kaméleon

Nagyot változott a díszállat-kereskedések kínálata az utóbbi években. Ma már nem csak a megszokott és bevált papagájok, pintyek, aranyhalak és kölyökcicák, -kutyák várnak gazdira, az új trendeknek megfelelően különböző egzotikus állatok is megtalálhatók, de legalábbis megrendelhetők az ilyen jellegű üzletekben. Azoknak, akik vonzódnak az állatvilág közelségéhez, de a háziállat szeretete nem feltétlenül a bundázat simogatásában nyilvánul meg, mostanában a leguánt vagy a kaméleont választják. Ezeknek a hüllőknek vitathatatlanul nagy előnyük a hagyományos cicákkal és kutyusokkal szemben, hogy csendesek, szőr híján nem hullatnak magukról semmit és nem rágják szét a lakás tartozékait.

– Vizsgáltam már különböző hüllőket a rendelőmben – mondta el dr. Kovács Péter állatorvos, majd hozzátette, esetükben leggyakoribb a takarmányozási és tartási probléma. – Ezeknek az állatoknak ugyanis nagy a fényigényük és szeretik a meleg, 24–28 Celsius-fokos hőmérsékletet. Előfordul fertőzés és anyagcserezavar is, ugyanúgy, mint más háziállatoknál. A hüllők népszerűsége egyelőre még elmarad a megszokott díszállatokétól, leguánt eddig öten, kaméleont kevesebben hoztak vizsgálatra. A vörösfülű ékszerteknősökkel kapcsolatban felmerült az a kérdés, hogy mikrochipet ültetve a bőrük alá azonosíthatóvá tennénk az állatokat. Néhány teknőstulajdonos ugyanis szabadon engedte kedvencét, és a tavak környékén sokszor találhatóak meg az időjárást jól bíró példányok. A kutyáknál ugyanez a mikrochip az unió államai közötti szállítást teszi lehetővé.

A villanyszámla magas

Dávid Ákos gyerekkora óta rajong az egzotikus állatokért. Jereván-lakótelepi otthonát a papagájokon és hörcsögön kívül egy királypitonnal, egy leopárdgekkóval, egy zöld leguánnal, két keselyűteknőssel és két egyiptomi csuklyásteknőssel osztja meg. – Az állatok etetése nem kerül sokba, hiszen a leguán például csupán salátán él – mondja Ákos, majd elárulja, egyedül a villanyszámla lesz magas a hónap végére, mert ezeknek az állatoknak rengeteg fényre van szükségük.

Veszélyes állatok

Veszélyes állatok, mint például a skorpiók, pitonok, óriáskígyók vagy egyes pókfajok tartását engedélyhez kötik. Ezzel kapcsolatos felvilágosítást a Győr-Moson-Sopron Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomásnál lehet kapni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó várkerületi vendéglők, üzletek

A kényszer nagy úr. A soproni önkormányzat kénytelen maradék vagyonát is áruba bocsátania. A februári önkormányzati ülésen százegy üzlet, iroda, étterem, borozó, raktár került fel az értékesíthető ingatlanok listájára. Tovább olvasom