Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Együtt kell cipelni a köz terheit

Sopron - Aki képes dolgozni, az saját munkájával járuljon hozzá a közteherviseléshez – hangzott el tegnap a Generációk egymásért című tudományos tanácskozáson. A résztvevők a szociális törvény tervezett módosításáról első kézből informálódhattak.
A Generációk egymásért címmel tegnap nyílt 14. soproni Szociális Tudományos Tanácskozás a szakemberek randevúja. A szervezők, az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara a szociális szakma képviselőit hívták meg a rendezvényre. A Pannonia Med Hotelben tartott plenáris ülésen Kőnig Éva, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője a segélyezési rendszer átalakításáról szólt.

– A szociális törvény újabb módosítás előtt áll, az Út a munkába nevű programot terveink szerint jövőre vezetjük be – kezdte a szakember. – A módosításra azért van szükség, mert az utóbbi években jelentősen megnőtt a segélyezettek létszáma, s közöttük nagyon sok a fiatal. Az, hogy sok aktív korú és tetterős ember a segélyből való életre rendezkedett be, nem kevés feszültséget okoz. Sokan nehezményezték, hogy dolgozóként alig kapnak valamivel többet, mint a munkanélküliek – hangsúlyozta Kőnig Éva. A főosztályvezető hozzátette, az új program legfontosabb célja a segélyezettek egy részének visszajuttatása a munkaerőpiacra. Mintegy társadalmi elvárásként fogalmazódott meg, ami mára alapelv lett, hogy aki képes dolgozni, az saját munkájával járuljon hozzá a közteherviseléshez.

– Alapvető változás, hogy szociális segélyre a tervek szerint a jövőben csak az lenne jogosult, aki egészségi okok miatt nem képes dolgozni, vagy betöltötte az 55. életévét, vagy minimum 3 gyermeket egyedül nevel, vagy felmentést kap a helyi önkormányzat rendelete alapján. Az újonnan bevezetésre kerülő közfoglalkoztatást pótló juttatást az kaphatja, aki szociális segélyre nem jogosult és munkaerő-piaci képzésben vesz részt. Ez a pénz addig jár, amíg nem tud visszakerülni az illető a foglalkoztatottak körébe. A juttatás összege a nyugdíjminimum összegével egyezik meg, a szociális segély mértéke nem változik.

Olvasóink írták

 • 19. Tóth Zsolt 2008. október 15. 19:20
  „Magyarországon gyakran elhangzik, hogy kevesen dolgoznak. Valóban, a foglalkoztatási ráta alacsony. Csakhogy, ez egy hamis megközelítés.

  Ha a foglalkoztatottak számát megszorozzuk a hivatalos átlagos munkaidővel, majd elosztjuk a munkaképes korú lakosság számával, kiderül, hogy Hollandia után nálunk a legmagasabb az átlagos munkaórában számolt foglalkoztatottság.

  Mit is jelent ez? Magyarországon szinte mindenki teljes munkaidős, ráadásul rengeteg az el nem számolt túlmunka. Egy foglalkoztatott rengeteget dolgozik, az osztráktól alig lemaradó termelékenység mellett, de az ottani bér ötödéért.

  Valójában csak akkor lehetnek új munkahelyek a jelenlegi helyzetben, ha a munkában lévők helyzete javul, terhelése csökken. Szakszervezetek és valódi munkáspártok nélkül mindez álom, bár ha léteznének ilyenek, akkor sem tudnák radikálisan megváltozatni a kapitalizmus ellentmondásait. Maradnak az embereket megtévesztő, szociális demagógiára épülő, munkanélküli-ellenes tervek, amelyeket a magyar burzsoázia és bürokrácia kényelmes karosszékekből lőcsöl rá a sok szerencsétlenre, anélkül, hogy a munkásosztály helyzete valóban javulna.”
 • 18. Lárika 2008. október 15. 17:19
  „Sajnos nincs elég munkahely. Annak sem jut, aki akar dolgozni. A ránk szabadított multik kinyírták az ország iparát és mezőgazdaságát. Így sajnos az élősködőket sem lehet munkára fogni. Lát valaki kiutat ebből?”
 • 17. TALÁLAT 2008. október 15. 14:14
  „14!!!

  TALÁLT-DE SAJNOS NEM SÜLLYEDT EL!!!”
 • 16. VÉLEMÉNY 2008. október 15. 14:12
  „látó!

  Az Önkormányzathoz?

  Aztán minek?

  Mit lehet meglátni?-hogy milyen korrupt módon alkalmazzák az embereket?”
 • 15. FREDDY/S 2008. október 15. 12:48
  „A munkaközvetítést a megfelelő kamaráknak kellene megoldani, mert a különböző fejlesztésekhez szükséges munkaerőt nekik kellene meghatározni, és az átképzéseket biztosítani, akkor lenne értelme az egésznek, nemde...”
 • 14. Munkahely, munka kell a munkanélkülinek 2008. október 15. 12:09
  „A soproni munkaügyi központban sem a munkakerséssel foglalkoznak. 2- 3 órát vár a regisztrálásra a munkanélküli és meg
  sem kisérelnek 3-4 év alatt egyegyetlen egy állást felajánlani.Váalsz jöjjön két -három hónap múlva. Természetesen előre tudják, hogy akkors em lesz munkahelye a munkanélkülinek. Majd a tisztviselők közül 12 óra előtt a vezetővel együtt félfogadási időben elmennek ebédelni. Eltelik egy óra mire visszaszédelegnek. A félfogadás változatlan csak az egy óra alatt nem hivnak be saenkit. Regisztrál a számítógép és 12 embernek van munkája a munkanélkülikből.
  Régen meg kellett volna szüntetni ezt a módszert, visszahelyezni
  az önkormányzatokhoz,ahol ezek a feladatok korában is voltak.Három munkaerővel el tudnák látni ezt a feladaatot, ha valóban dolgoznának a kollégák.Nincs munkahely, akkor a regisztrációt egy gép és az ügyfélnek átadott kártya naprakészen elvégzi. Ehhez nem kell ennyi adminisztrativ munkaerő ami a soproni kirendeltségben kitölti az idejét.
  Alig kilenszáz munkanélkülire munkahely kellene nem egyre saporodó létzsámú ügyintéző.Ezzel még a munkanélküliek számát nem csökkentjük.”
 • 13. erdész 2008. október 15. 11:29
  „T.Munkanélküli.Ön legalább akar dolgozni.A cikk szerintem nem olyanokra mint ön,hanem,igaz burkoltan,de egy bizonyos bőrszínű munkakerülő,élősködő de legalább agresszív rétegre vonatkozik.”
 • 12. FREDDY/S 2008. október 15. 11:28
  „Amíg rossz helyen keresik a probléma megoldását, mert másra képtelenek, addig a probléma csak tovább fog gyűrűződni, és egyesek értelmetlenül magyarázzák jó pénzért, hogy merre is lehetséges az a kiút, nemde...”
 • 11. látó 2008. október 15. 10:22
  „Zsuzsanna! Be kell adni az Önéletrajzot az Önkormányzathoz, végigjárni a ranglétrát! És meg lehet mutatni....”
 • 10. MUNKANÉLKÜLI 2008. október 15. 07:19
  „Ennek megvalósítására a jelenlegi foglalkoztatás és munkaügyi politika KÉPTELEN!

  A jelenlegi foglalkoztatás és munkaügyi politika és főleg az intézmnyrendszere csak arra jó, hogy segélyeket utaljon ki különböző formákban és, hogy b....sz..g.a....s...s....a az embert, de az elhelyezkedéshez időben hatékony segítséget nem ad.

  Ami segítsétségnek látszik is csak arra jó, hogy a stattisztikákat kozmetikázzák, de valós megoldást nem jelent.”
 • 9. MUNKANÉLKÜLI 2008. október 15. 07:14
  „Aki képes dolgozni, az saját munkájával járuljon hozzá a közteherviseléshez.

  Nagyon szívesen!!!!

  HOL? MELYIK MUNKAHELYEN?

  KI TUDNÁ EZT NEKEM MEGMONDANI, HOGY EZ HOL LEHETSÉGES?

  MERT A MUNKAÜGYI SZOLGÁLAT AZ ERRE KÉPTELEN.”
 • 8. Csaba Zsuzsanna 2008. október 15. 06:36
  „Sajnos az önkormányzatok nem állnak a helyzet magaslatán,a segélyezési kérelmek elbírálása során!
  NAGYOBB ÉS HATÉKONYABB ELLENŐRZÉS SZÜKSÉGES!!!”
 • 7. Dzseky 2008. október 15. 06:35
  „"Vélemény 50-en túl"
  Valóban igazad van, a hozzászólásod tényleg a szociális problémák orvoslásáról szólt. Akormányfő cége egyébként Kaya Ibrahimtól, és Josip Tot -tól kérte a tippeket, hogy hogyan ússza meg az ügyet :-)) , és látod sikerült, mint ahogyan anno, a narancsos cégeknek is.
  Egyébként, "Tancs"-nak igaza van, és, hogy a helyzetet jobban átlássuk, érdemes lenne egyszer átruccanni Szabolcsba, vagy Borsodba, mert összehasonlíthatatlan a helyzet Ny-Magyarországhoz képest a foglalkoztatásban.”
 • 6. Tancs Kaszabell 2008. október 14. 22:30
  „A munkanélküliek rendkívül differenciáltak,sokfélék.Tudom! Ezért nehéz a támogatásuk formáinak, módjainak kidolgozása.Az újra munkába állítás legyen az első!
  Üdvözlöm a szándékot a kollektív bölcsesség felhasználására.
  Talán ha mindenki végig gondolja rájöhet , hogy itt nem csak a "léhűtőkről" van szó.A kontrollt csak az önkormányzat képes gyakorolni , és erre SZÜKSÉG van. Sajnos.
  Aki rászorul azt támogatni kell ,ez a társadalmi szolidaritás parancsa.”
 • 5. vélemény 50-en túl 2008. október 14. 22:11
  „Na ja én dolgozok hogy legyen szép óriásplakát választáskor mindehol !

  Elegem van ebből a hasba akasztos dumából mikor a kormányfő cégét elévülés miatt nem vágta meg az adóhatóság adócsalás miatt! dolgozzatok hangyák hogy a tücsök minél többet tudjon elciripelni!”
 • 4. Chrome 2008. október 14. 21:23
  „Hát jó lenne már végre a kb. 1 millió léhűtőt munkára fogni, mert az adófizetőknek kezd nagyon tele leni a hócipőjük!”
 • 3. FREDDY/S 2008. október 14. 17:53
  „Lehet így is értelmezni, nemde...”
 • 2. Csakapoénkedvéért 2008. október 14. 17:31
  „Szegény vadászok hát ezt érdemlik FREDDY/S?”
 • 1. FREDDY/S 2008. október 14. 16:22
  „Majd, ha mindenki a képességének megfelelő állást tölt be, akkor nem lesz annyi baklövés és a gazdaság is megfelelő irányba fog fejlődni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenezer virág ötmillió forintból

Sopron - Idén, első alkalommal kétnyári virágokat is kiültetnek a soproni parkokba, körforgalmakba.… Tovább olvasom